Tarun suolainen piirakka on kahvipöydän vetonaula – ihanan mehevä täyte! - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

Tarun suolainen piirakka on kahvipöydän vetonaula – ihanan mehevä täyte!

Joulukauden jälkeen voi olla mukavaa vaihtelua leipoa enemmän suolaista tarjottavaa. Tämän piirakan voi valmistaa jo päivää ennen ja sen maku vain paranee.

1.1. 12:00

Tähän kasvispiirakkaan voit hyödyntää monet erilaiset jääkaapin vihanneslaatikon antimet. Minulta löytyi ruusukaalia, parsakaalia, paprikaa, valkosipulia ja sipulia.

Sain tehtyä näistä todella maukkaan piirakan, joka maistuu vaikka pienenä lounaspalana tai ruokaisana kahvipöydän herkkuna.

Tähän kasvispiirakkaan voit hyödyntää todella hyvin jo hieman nahistuneet vihannekset. Voit lisäillä yrttejä kasvisten joukkoon mielesi mukaan. Minä paistoin vihannekset tällä kertaa seesamiöljyssä. Se antaa pienen lisämaun kasviksille.

Pohjana käytin omaa suosikkiani piirakkapohjista, eli perinteistä suolaista muropohjaa.

Voit työstää taikinan helposti monitoimikoneessa. Jos konetta ei ole saatavilla, voit murustaa voin ja jauhot käsin hienoksi muruksi.

Suolaisen piirakan voi valmistaa jo tarjoilua edeltävänä päivänä. Tällöin maut ja piirakan kosteus pääsee tasoittumaan ja piirakka on parhaimmillaan.

Säilytä valmis piirakka jääkaapissa ja lämmitä se juuri ennen tarjoilua vielä sopivaan tarjoilulämpötilaan.

Näin maut ovat parhaimmillaan.

Herkullinen kasvispiirakka

  • 150 g voita

  • 3 dl vehnäjauhoja

  • ¾ tl suolaa

  • 2 rkl kylmää vettä

Täyte:

  • noin 300 g kasviksia (parsakaalia, ruusukaalia, paprikaa)

  • 1 salottisipuli

  • 1 iso valkosipulinkynsi

  • 2 rkl seesamiöljyä

  • suolaa

  • 100 g juustoraastetta

  • 2 dl ruokakermaa

  • 1 kananmuna

  • (mustapippuria)

  • (kuivattua chiliä)

Pilko kylmä voi pieniksi paloiksi.

Laita vehnäjauhot ja suola yhdessä pieneksi leikattujen voipalojen kanssa leikkuuterällä varustettuun monitoimikoneen kulhoon.

Pyöräytä ainekset sekaisin hienoksi muruksi. Lisää joukkoon kylmä vesi ja työstä taikina tiiviiksi taikinapalloksi.

Painele taikina piirakkavuoan (noin 25 cm) pohjalle ja reunoille. Nosta piirakkavuoka kylmään odottamaan täytteen valmistumista.

Pese ja pilko kasvikset sopivan kokoisiksi paloiksi. Hienonna sipulit. Mittaa seesamiöljy paistinpannulle ja kuumenna hetki. Lisää joukkoon sipulit ja kuullota niitä hetken aikaa pannulla.

Lisää vielä kasvikset pannulle ja kääntele niitä muutaman minuutin ajan seesamiöljyssä. Lisää pari hyppysellistä suolaa kasvisten joukkoon.

Sekoita kulhossa juustoraaste ruokakerma sekä kananmuna.

Levitä noin puolet kasviksista piirakkapohjan päälle. Kaada kermaseos vuokaan kasvisten päälle ja levitä loput kasvikset kermaseoksen päälle.

Viimeistele piirakka halutessasi vielä mustapippurilla ja kuivatulla chilirouheella.

Paista piirakkaa 175 asteessa noin 45 minuutin ajan, tai kunnes se on kypsä. Voit suojata piirakan pintaa foliolla paiston aikana, jotta piirakan pinta ei tummu liikaa.

Leivontabloggaaja ja -kirjailija Taru Vihavainen kirjoittaa Pullahiiren reseptit ja leivonvinkit -palstaa, jossa hän jakaa leivontaohjeita ja keittiövinkkejä Ilta-Sanomien Ruokalan lukijoille.

Taru Vihavainen on alkuperäiseltä ammatiltaan fysioterapeutti. Kaikki alkoi ristiäiskakusta, joka sai hänet kiinnostumaan leivonnasta enemmän. Vihavainen aloitti Pullahiiren leivontanurkka -blogin pitämisen vuonna 2006 ja jäi sille tielle. Blogi on saavuttanut vuosien saatossa suosiota ja tavoittaa parhaimmillaan useita kymmeniä tuhansia lukijoita kuukaudessa.

Vihavainen on myös kirjoittanut kolme leivontakirjaa. Lisäksi hän pitää leivontakursseja ja suunnittelee yrityksille reseptejä.

Taru Vihavainen haluaa kannustaa erityisesti vanhempia ottamaan lapset mukaan keittiöön.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit