Sarin mahtavien joululihapullien ohje kannattaa ottaa talteen: ”Täynnä makua” - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

Sarin mahtavien joululihapullien ohje kannattaa ottaa talteen: ”Täynnä makua”

Lihapullien valmistamisessa kannattaa ottaa huomioon tärkeä seikka, jonka avulla ne onnistuvat varmasti.

Sari Spåran joululihapullat ovat herkullisia.­

22.12.2020 14:02

Jos lihapullat kuuluvat joulupöytääsi, ruokakirjailija Sari Spåran joululihapullien ohjetta kannattaa kokeilla. Resepti on julkaistu kirjassa Isoäidin parhaat reseptit – kodin keittokirja (Readme).

– Perinteiset joululihapullat ovat täynnä makua, Spåra kirjoittaa.

Hän kehottaa käyttämään kokonaisia maustepippureita ja jauhamaan ne hienoksi jauhoksi. Siten pulliin saadaan erityisen hyvää makua.

Ohjeessa muistutetaan lisäksi, että lihapullia paistaessa paistinpannua ei saa ahtaa liian täyteen, jotta ne paistuvat tasaisesti. Jos tekee isomman satsin, pullat kannattaa paistaa vaikka kahdessa erässä.

Joululihapullien kylkeen sopii pieni nokare sinappia sekä perunamuusi.

Kasvisvaihtoehdoksi sopii hyvin Elina Innasen Vegaanin Joulukirjassa (Readme) julkaistu ohje maukkaista ja mehevistä punajuuripyöryköistä. Kerroimme Innasen reseptistä toissa vuonna.

Joululihapullat

Annoksia: 12 kpl

  • 6 keskikokoista perunaa

  • 2 sipulia

  • 50 g voita paistamiseen

  • 40 kokonaista maustepippuria

  • 1 tl sokeria

  • 3 dl kermaa

  • 2 rkl sinappia

  • 3 kananmunaa

  • 1 1/2 kg jauhelihaa

  • suolaa

Valmistusohjeet

  1. Kuori ja keitä perunat. Anna jäähtyä.

  2. Hienonna sipuli ja kuullota paistinpannulla noin 1 tl:ssa voita.

  3. Murskaa maustepippurit morttelissa sokerin kanssa hienoksi jauheeksi (sokeri helpottaa jauhamista).

  4. Kaada kerma suuren kulhoon. Lisää murskatut pippurit, suola, sipulit ja sinappi kermaan.

  5. Muusaa perunat ja sekoita ne joukkoon kananmunien kanssa. Sekoita kunnes seos on tasaista ja lisää jauheliha. Sekoita.

  6. Lämmitä voi kahdessa paistinpannussa (tai paista massa kahdessa eri erässä, jotta lihapullille on riittävästi tilaa paistua). Kastele kädet ja muotoile taikinasta pyöreitä pullia.

  7. Älä paista liian montaa kerrallaan äläkä liian kovalla lämmöllä.

  8. Ruskista pullat kauttaaltaan ja laita ne sen jälkeen vielä 175-asteiseen uuniin noin 15-20 minuutiksi.

Resepti: Sari Spåra: Isoäidin parhaat reseptit – kodin keittokirja (Readme 2020)

Kokosimme myös muita herkullisia joulupöytään sopivia ohjeita Ruokalan reseptiarkiston helmistä. Koostimme aiemmin myös parhaita kalaohjeita ja ideoita jälkiruoiksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit