Pikkukinkkujen myynti käy nyt kuumana, osasta kaupoista saattaa jopa loppua: ”Kannattaa olla ripeä liikkeissään”

Jos tänä jouluna haluaa pienen kinkun, hankintaa ei kannata jättää viimeisiin hetkiin, S-ryhmästä ja K-ryhmästä kerrotaan.

Kinkkukauppa on ollut vilkasta viime päivinä.

22.12.2020 12:01

Suomessa syödään vuosittain lähes seitsemän miljoonaa kiloa kinkkua. HKScanin mukaan luuttomat 2–5 kilon painoiset juhlakinkut ovat lisänneet vuosi vuodelta suosiotaan. Myös Atria kertoo tiedotteessaan, että pienten ja kypsien kinkkujen sekä siivutettujen kinkkuviipaleiden kysyntä on ollut kasvussa.

Koska tänä jouluna ei suositella joulun viettämissä isoissa porukoissa, kysyimme S-ryhmästä ja K-ryhmästä, mikä tilanne on pienempien kinkkujen osalta, kannattaako sellaisen haluavan jo kiirehtiä?

Isoja runsaasti jäljellä

– Joulun kinkkukauppa on tällä hetkellä kuumimmillaan. Erikoinen vuosi näyttäytyy myös poikkeuksellisena ostokäyttäytymisenä aiempiin vuosiin nähden, myyntipäällikkö Juha Nieminen SOK Marketkaupan ketjuohjauksesta vastaa maanantaina Ilta-Sanomille.

– Viime vuosien suosituinta kinkkutyyppiä eli noin seitsemänkiloista potkallista juhlakinkkua on vielä runsaasti jäljellä, mutta pienempiä luuttomia kinkkuja alkaa olla vähemmän. Pienempää kinkkua haluavan asiakkaan kannattaakin olla ripeä liikkeissään, Nieminen sanoo.

Juha Nieminen kertoo, että joulukinkut varataan teollisuudelta jo hyvin varhaisessa vaiheessa ja tuolloin ei ollut vielä varmuutta siitä, millaiseksi suomalaisten joulunvietto muodostuisi tänä vuonna.

– Osasimme odottaa, että suomalaiset viettävät joulua kotimaassa, mutta se miten sitä vietettäisiin, oli vielä arvoitus. Nyt kun joulua vietetään sitten pienemmällä porukalla, on yhä useampi päätynyt ostamaan aiempaa pienemmän kinkun.

Kauppakohtaisesti voi olla saatavuusongelmia

K-ryhmästä kerrotaan samankaltaisia terveisiä. Jos haluaa pienemmän kinkun, sitä ei kannata lähteä etsimään aivan viimeisillä hetkillä. Myös K-ryhmässä pienempien kinkkujen kysyntä on ollut tänä vuonna aikaisempaa suurempaa.

– Pikkukinkkujen osalta ostoksia ei kannata jättää viime tippaan, jotta saa haluamansa kinkun joulupöytään, sillä kauppakohtaisesti saattaa suuren suosion myötä esiintyä saatavuushaasteita, osto- ja myyntijohtaja Janne Vuorinen K-ryhmästä kertoo.

Vuorisen mukaan erityisesti kypsät pikkukinkut ovat olleet hyvin suosittuja, mutta myös raa’at pikkukinkut ovat tehneet kauppansa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit