Kuluttaja-lehti testasi suosittuja airfryer-keittimiä – 20 laitteesta löytyi 5, joilla saa parhaat ranskikset

Parhaiksi ranskisten paistajiksi listattiin Kuluttajan testissä viisi tuotetta. Niiden hintahaitari oli 60–350 euron välillä.

Airfryer-keittimiä on markkinoilla eri kokoja.

10.12.2020 15:22

Airfryer-keittimet, eli kiertoilmakypsentimet ovat viime aikoina nousseet suosituiksi. Laitteita kutsutaan myös ilmafriteerauskeittimiksi.

Niiden suosiosta kertovat muun muassa Facebook-ryhmät, joista yhdestä isoimmista, viime vuonna perustetussa Airfryer vinkit ja ohjeet Suomi -ryhmässä oli nyt joulukuun toisella viikolla peräti 30 000 jäsentä. Kyseisiin keittimiin liittyviä reseptivinkkejä käsittelevässä Facebook-ryhmässä on taas noin 15 000 jäsentä.

Kuluttaja-lehti testasi tuoreimmassa numerossaan 20 markkinoilla olevaa Airfryer-keitintä.

Jos laite ei ole tuttu, lehti tiivistää sen toiminnan:

Kypsentimet ovat kookkaan vedenkeittimen kokoisia kodinkoneita, jotka kypsentävät ruoan kuumalla ilmalla samalla periaatteella kuin kiertoilmauuni, mutta tehokkaammin.

Keittimiä hankitaan lisäksi rasvakeittimen korvaajaksi, lehti kertoo.

Vaikka keittimellä voi tehdä monenlaista ruokaa, Kuluttaja-lehti testasi, kuinka hyvin ranskanperunoiden kypsennys eri merkin tuotteilla onnistuu. Laitteiden väliltä löytyi isoja eroja.

Kallein oli paras, mutta 60 euron laitekin pelitti

Kaikki keittimet eivät paista ranskanperunoita rapeiksi, vaan jättävät osan raaoiksi. Joillain kypsennys kestää vain vartin, toisilla peräti 45 minuuttia, tiedotteessa kerrotaan.

Tuotteet saattavat luvata hyvää tulosta vain vähäisellä määrällä rasvaa, mutta kaikki laitteet eivät siihen pysty, tiedotteessa kerrotaan myös.

Testin parhaimmaksi tuotteeksi nousi kallein kypsennin, 350 euron Philips. Sitä kuvailtiin turvalliseksi, laadukkaaksi ja helppokäyttöiseksi.

Paljon edullisemmissakin hintaryhmistä löytyi hyviksi arvioituja laitteita.

Esimerkiksi 125 euron Princess 182055 Family Aerofryer XXL todettiin hyväksi hinta-laatusuhteeltaan. Lisäksi Clas Ohlsonilta 60 eurolla saatava kypsennin paistoi ranskalaiset testissä hyvin arvosanoin.

– Testimme perusteella ranskisten ystävälle voi suositella erityisesti näitä viittä laitetta. Testivoittaja-Philipsin ja Hyvä ostos -Princessin lisäksi toiselle sijalle yltänyttä Philipsiä, 60 euron Clas Ohlsonia ja 10. sijan Princessiä, lehdessä kerrotaan.

5 ranskisten valmistamisessa hyvin toiminutta laitetta testissä olivat:

  • Philips HD9867/90 (350 €)

  • Philips HD9650/90 Airfryer XXL Avance (250 €)

  • Princes 182055 Family Aerofryer XXL (125 €)

  • Clas Ohlson 44-4015 (60 €)

  • Princess 182050 Family Aerofryer XXL (150 €)

Huonoin tulos ranskisten paistamisessa saatiin 50 euron Prego-merkkisellä laitteella. Kokonaisarvioissa kaikista laitteista huonoimmat pisteet sai Princess 182021 Princess Aerofryer (120 €).

Kuluttaja-lehden laajassa testissä arvioitiin useita muitakin seikkoja, kuten laitteiden näppäinten kuumenemista, puhdistamisen helppoutta sekä esimerkiksi sähkönkulutusta.

”Pöhöttimellä” on paistettu jopa joulutorttuja

Facbook-ryhmissä keittimestä käytetään myös nimitystä ”pöhötin”. Somessa esitellään laidasta laitaan erilaisia ruokia, joita laitteella on valmistettu. Jopa joulutorttuja ja pipareita.

Käyttäjien mukaan edut tavalliseen uuniin ovat muun muassa nopeudessa.

– Ruoat valmistuvat melkein puolta nopeammin kuin uunissa, yhdessä ryhmistä todetaan.

– Parhaat ranut ikinä, laitteeseensa tyytyväinen kommentoi Facebookissa.

Kuten Kuluttaja-lehtikin havaitsi, eri merkkien sähkönkulutuksessa on kuitenkin eroja.

– Osa kuluttaa enemmän sähköä kuin normaali kiertoilmauuni, yksi ryhmissä julkaistu kommentti toteaa.

Ranskanperunoita valmistaessa kannattaa myös huomioida se, millaista perunalajiketta käyttää.

Jauhoiset lajikkeet eivät välttämättä toimi yhtä hyvin kuin kiinteämmät lajikkeet. Ruokakauppojen perunahyllyillä vihreä on pakkauksissa merkkinä kiinteille lajikkeille.

Kuluttaja-lehden paperilehdessä ja aiemmin julkaistussa tiedotteessa kerrottiin, että testissä oli mukana 21 laitetta. Lehti oikaisi 9.12. 2020 digilehdessään, että taulukosta poistettiin yksi tuote.

Lähde: Kuluttaja.fi

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit