Testasimme somen hittipiparit – Omar-piparkakut onnistuvat keneltä tahansa

Karkilla täytetyt piparit ovat tämän joulun somehitti.

Somessa suosituksi nouseessa ohjeessa piparkakku täytetään karkilla tai suklaalla.

3.12.2020 15:21

Toisille perinteiset jouluherkut ovat tärkeitä, toiset haluavat kokeilla aina jotain uutta. Joka joulu somessa nouseekin ohjeita, joista muodostuu jonkinlaisia suosikkiohjeita.

Viime vuonna testasimme joulutorttujen erilaisia täytteitä.

Aina erikoisemmat kokeilut eivät silti onnistu. Tästä on esimerkkinä hieman surullinen kokeilu täyttää joulutortut kettukarkeilla. Alku oli lupaava, lopputulos oli pienimuotoinen räjähdys. Tomusokeri pelasti kokeelliset tortut.

Omar-piparit ovat TikTok-hitti

Tänä jouluna yksi hittiohjeista saattaa olla Omar-täytteiset piparkakut.

Esimerkiksi TikTok-videopalvelussa hyvin suosituksi nousseen videon takana ovat 15-vuotiaat salolaisnuoret Venla ja Elli, joiden reseptistä Me Naiset kertoi aiemmin.

Kyseessä on ohje, jossa piparkakkutaikinasta tehdään täytekeksejä. Täytteenä toimivat esimerkiksi Omar-karkit. Ohje on saanut somessa kehuja.

Täytyihän tämä ohje siis testata!

Resepti on hyvin yksinkertainen:

1. Piparkakkutaikinasta muotoillaan ohuita, pyöreitä suikaleita (halkaisijaltaan n. 6–7 senttimetriä)

2. Karkki laitetaan keskelle ja taikinan reunat käännetään karamellin ympärille.

3. Piparkakut voi vielä tämän jälkeen muotoilla pyöreiksi.

4. Ohjeen mukaan keksejä paistetaan 200 asteessa noin 12 minuuttia.

Kannattaa jättää ohuemmaksi, mutta pehmeiksi

Paketillisesta valmista piparitaikinaa sai pellillisen verran keksejä. Niiden pyörittely ja täyttäminen onnistuisi lapsiltakin.

Uunivalmiit pallurat syntyivät nopeasti.

Keksit kannattaa muotoilla mieluummin ohuemmaksi, kuin jättää kovin paksuiksi. Kokemattomuus karkkien kätkemisestä piparitaikinan sisään saattoi johtaa siihen, että osasta tuli hivenen liian paksuja.

Piparkakkutaikinaa paistaessa saa olla aina tarkkana, jotta leipomukset eivät kärähdä. Keraamisella (ei kiertoilmauunilla) paistaessa keksit olivat vielä liian pehmeitä kymmenen minuutin paistamisen jälkeen. 12–15 minuuttia oli hyvä paistoaika.

Näiden leivonnaisten on hyvä jäädä hieman pehmeiksi.

Uunista nostetut keksit eivät olleet erityisen kauniita. Ne muistuttivat pullamaista keksiä. Mutta makuhan se tärkein aina on.

Ihan kivoja, mutta jäähtyessä eivät enää toimi

Yhdestä aikuisesta, kahdesta teinistä ja yhdestä alakouluikäisestä lapsesta koostunut maisteluporukka totesi, että Omar-täytteiset keksit ovat ”ihan kivoja”.

– Ihan ok, oli kaikkien kommentti niiden mausta.

– Jos tykkää Omareista ja pipareista, tämä on hyvä, yksi totesi.

Suurempaa hehkutusta ei niiden mausta tällä porukalla irronnut, vaikka somessa kiitoksia on kuultu. Ehkäpä testijoukko ei ollut Omareiden ja pipareiden suurfaneja?

Käytännön ongelma näiden keksien kanssa voi tulla siinä, että ne tulee nauttia heti tuoreeltaan, sillä ne ovat ehdottomasti parhaimmillaan lämpiminä.

Yhtä hyvin piparkakkujen täytteenä voisi käyttää myös vaikka suklaakarkkeja. Nämä keksit koristeltiin jouluisilla nonparelleilla.

Keksit tarvitsevat nopean lämmityksen, jos niitä haluaa maistella vielä myöhemmin. Niitä kannattaa leipoa siis vain silloin, jos ne voidaan nauttia saman tien. Lisäksi kannattaa leipoa aika tarkasti vain se määrä, minkä uskoo menevän kaupaksi heti.

Parasta ohjeessa: Hauskaa ja sotkutonta joululeivontaa

Hauskaa näiden keksien tekeminen silti oli.

Omar-piparkakkujen leipominen onnistuu hyvin esimerkiksi lasten kanssa, eikä epäonnistumisen vaaraa juuri ole. Sotkua ei juurikaan synny, sillä taikinaa työstäessä ei tarvita jauhotusta. Tätä asiaa lasten kanssa leipoessa saattaa erityisesti arvostaa.

Keksin koristeluissa on vain mielikuvitus rajana. Joissakin somessa nähdyissä kuvissa keksit dipataan puoliksi esimerkiksi sulatettuun valkosuklaaseen, mutta silloin makeutta saattaa tulla jo liikaa.

Jouluiset nonparellit ajoivat hyvin asiansa koristelupuuhassa. Hittiohje toimii, kun kaipaa siistiä ja hauskaa joululeivontaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit