Tölkki-croisant-taikina on nerokas monitoimitaikina, johon en kyllästy koskaan.
Testitehtaani takaa, että se taipuu voisarvien lisäksi ainakin peltipiirakoiksi ja uuniritareiksi.
Lisäksi siitä syntyy joulun nopein leipä, ihana viinirypälefoccaccia. Ei vaivaamista, ei kohottamista, ei odottelua – täydellisen leppoisaa leivontaa siis.
Valmiista piirakkataikinasta syntyi piparkakun makuinen piiras ja pakastevoitaikinalevyistä valmistui herkullisia, suolaisia hyrriä.
Joulufoccaccia
Valmistusaika: 40 minuuttia
Annoksia: 1 pellillinen
Ainekset
1 tlk croissant-taikinaa
150 g maustamatonta tuorejuustoa
3 dl tummia viinirypäleitä
3 oksaa tuoretta rosmariinia
250 g vuohenjuustoa
(mustapippuria)
Valmistusohjeet
Kuumenna uuni 175 asteeseen.
Kauli taikina noin 20 x 30 cm levyksi, painele taikinan katkoviiva tasaiseksi. Nosta leivinpaperin päälle uunipellille.
Taita taikinaa reunoilta kaksinkerroin, jotta reunasta tulee hieman paksumpi. Paina taikinaan reikiä haarukalla. Levitä tuorejuusto tasaisesti pohjalle. Viipaloi vuohenjuusto ohuesti päälle.
Puolita viinirypäleet vuohenjuuston päälle. Hienonna pinnalle rosmariini, lisää halutessasi mustapippuria.
Paista uunin keskitasolla 25 minuuttia. Anna foccaccian vetäytyä ennen kuin leikkaat sen paloiksi.
Ripottele halutessasi pähkinöitä foccaccian päälle.
Luumuboston
Valmistusaika: 55 minuuttia
Annoksia: 8
Ainekset
2 tlk kanelikierretaikinaa
2 rkl sulatettua voita
100 g paistonkestävää luumumarmeladia
3 luumua
2 rkl sokeria
1 tl vaniljasokeria
Valmistusohjeet
Pingota leivinpaperi irtopohjavuoan pohjan ja reunan väliin. Voitele vuoka.
Kauli molemmat taikinat noin 20 x 35 cm levyiksi. Levitä levyille ensin voisulaa ja päälle luumumarmeladia.
Poista luumuista kivet ja paloittele pieneksi.
Sekoita joukkoon sokerit ja taikinapaketin kaneliseokset. Levitä luumuseos levyille ja rullaa levyt pötköiksi pitkältä sivulta.
Leikkaa kumpikin pötkö 12 palaan.
Nosta palat vuokaan vieri viereen.
Paista 175 asteessa noin 30 minuuttia.
Jos sisus uhkaa jäädä raa’aksi, paista pidempään, mutta peitä lopuksi foliolla, jottei pinta tummu liikaa.
Irrota boston hieman jäähtyneenä vuoasta. Tarjoa heti.
Tarjoa piirakka lämpimänä vaniljajäätelön kanssa.
Piparinmakuinen kirsikkapiirakka
Valmistusaika: 55 minuuttia
Annoksia: 8
Ainekset
1 pyöreä pakastepiirakkapohja makeille piirakoille
750 g pakastekirsikoita
½ appelsiinin mehu ja kuoriraaste
2 tl piparkakkumaustetta
1 ¼ dl hillosokeria
2 ½ rkl perunajauhoja
Valmistusohjeet
Sulata ja valuta kirsikat. Sulata piirakkapohja pakkauksen ohjeen mukaan ja painele vuokaan.
Kuumenna uuni 200 asteeseen.
Pese appelsiinin puolikas ja raasta kuori. Purista mehu kattilaan.
Lisää kirsikat, piparkakkumauste, hillosokeri ja perunajauhot.
Anna kiehua hiljalleen noin 15 minuuttia.
Kaada seos vuokaan pohjan päälle ja paista noin 35 minuuttia.
Poro-piparjuurihyrrät
Valmistusaika: 30 minuuttia
Annoksia: 30 kpl
Ainekset
5 kpl (500 g) pakastevoitaikinalevyjä
1 rs (125 g) piparjuurituorejuustoa
1 ps (150 g) kylmäsavupororouhetta
1 dl juustoraastetta
1 kananmuna
Valmistusohjeet
Sulata voitaikinalevyt pakkauksen ohjeen mukaan.
Kuumenna uuni 225 asteeseen.
Kauli levyt pituussuunnassa noin puolitoistakertaisiksi.
Levitä levyille tuorejuustoa ja lusikoi pororouhetta päälle.
Ripottele päälle juustoraastetta. Kääri rullalle.
Anna vetäytyä jääkaapissa noin 15 minuuttia. Tämä helpottaa leikkaamista.
Leikkaa jokainen rulla kuuteen osaan, nosta leivinpaperin päälle uunipellille. Voitele kananmunalla.
Kypsennä uunin keskitasolla noin 15 minuuttia. Tarjoa heti.
Nauti kuumat hyrrät glögin kera.