4 ihanaa herkkua valmistaikinasta: Joulun nopein leipä, suolaiset hyrrät ja piparinmakuinen piirakka - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

4 ihanaa herkkua valmistaikinasta: Joulun nopein leipä, suolaiset hyrrät ja piparinmakuinen piirakka

Toimittaja testasi, mihin kaikkeen valmistaikinat taipuvat. Syntyi erilaisia jouluisia leipomuksia.

Valmistaikinasta saa niin suolaisia kuin makeitakin tarjottavia.­

30.11.2020 18:30

Tölkki-croisant-taikina on nerokas monitoimitaikina, johon en kyllästy koskaan.

Testitehtaani takaa, että se taipuu voisarvien lisäksi ainakin peltipiirakoiksi ja uuniritareiksi.

Lisäksi siitä syntyy joulun nopein leipä, ihana viinirypälefoccaccia. Ei vaivaamista, ei kohottamista, ei odottelua – täydellisen leppoisaa leivontaa siis.

Valmiista piirakkataikinasta syntyi piparkakun makuinen piiras ja pakastevoitaikinalevyistä valmistui herkullisia, suolaisia hyrriä.

Joulufoccaccia

Valmistusaika: 40 minuuttia

Annoksia: 1 pellillinen

Ainekset

  • 1 tlk croissant-taikinaa

  • 150 g maustamatonta tuorejuustoa

  • 3 dl tummia viinirypäleitä

  • 3 oksaa tuoretta rosmariinia

  • 250 g vuohenjuustoa

  • (mustapippuria)

Valmistusohjeet

  1. Kuumenna uuni 175 asteeseen.

  2. Kauli taikina noin 20 x 30 cm levyksi, painele taikinan katkoviiva tasaiseksi. Nosta leivinpaperin päälle uunipellille.

  3. Taita taikinaa reunoilta kaksinkerroin, jotta reunasta tulee hieman paksumpi. Paina taikinaan reikiä haarukalla. Levitä tuorejuusto tasaisesti pohjalle. Viipaloi vuohenjuusto ohuesti päälle.

  4. Puolita viinirypäleet vuohenjuuston päälle. Hienonna pinnalle rosmariini, lisää halutessasi mustapippuria.

  5. Paista uunin keskitasolla 25 minuuttia. Anna foccaccian vetäytyä ennen kuin leikkaat sen paloiksi.

Ripottele halutessasi pähkinöitä foccaccian päälle.­

Luumuboston

Valmistusaika: 55 minuuttia

Annoksia: 8

Ainekset

  • 2 tlk kanelikierretaikinaa

  • 2 rkl sulatettua voita

  • 100 g paistonkestävää luumumarmeladia

  • 3 luumua

  • 2 rkl sokeria

  • 1 tl vaniljasokeria

Valmistusohjeet

  1. Pingota leivinpaperi irtopohjavuoan pohjan ja reunan väliin. Voitele vuoka.

  2. Kauli molemmat taikinat noin 20 x 35 cm levyiksi. Levitä levyille ensin voisulaa ja päälle luumumarmeladia.

  3. Poista luumuista kivet ja paloittele pieneksi.

  4. Sekoita joukkoon sokerit ja taikinapaketin kaneliseokset. Levitä luumuseos levyille ja rullaa levyt pötköiksi pitkältä sivulta.

  5. Leikkaa kumpikin pötkö 12 palaan.

  6. Nosta palat vuokaan vieri viereen.

  7. Paista 175 asteessa noin 30 minuuttia.

  8. Jos sisus uhkaa jäädä raa’aksi, paista pidempään, mutta peitä lopuksi foliolla, jottei pinta tummu liikaa.

  9. Irrota boston hieman jäähtyneenä vuoasta. Tarjoa heti.

Tarjoa piirakka lämpimänä vaniljajäätelön kanssa.­

Piparinmakuinen kirsikkapiirakka

Valmistusaika: 55 minuuttia

Annoksia: 8

Ainekset

  • 1 pyöreä pakastepiirakkapohja makeille piirakoille

  • 750 g pakastekirsikoita

  • ½ appelsiinin mehu ja kuoriraaste

  • 2 tl piparkakkumaustetta

  • 1 ¼ dl hillosokeria

  • 2 ½ rkl perunajauhoja

Valmistusohjeet

  1. Sulata ja valuta kirsikat. Sulata piirakkapohja pakkauksen ohjeen mukaan ja painele vuokaan.

  2. Kuumenna uuni 200 asteeseen.

  3. Pese appelsiinin puolikas ja raasta kuori. Purista mehu kattilaan.

  4. Lisää kirsikat, piparkakkumauste, hillosokeri ja perunajauhot.

  5. Anna kiehua hiljalleen noin 15 minuuttia.

  6. Kaada seos vuokaan pohjan päälle ja paista noin 35 minuuttia.

Poro-piparjuurihyrrät

Valmistusaika: 30 minuuttia

Annoksia: 30 kpl

Ainekset

  • 5 kpl (500 g) pakastevoitaikinalevyjä

  • 1 rs (125 g) piparjuurituorejuustoa

  • 1 ps (150 g) kylmäsavupororouhetta

  • 1 dl juustoraastetta

  • 1 kananmuna

Valmistusohjeet

  1. Sulata voitaikinalevyt pakkauksen ohjeen mukaan.

  2. Kuumenna uuni 225 asteeseen.

  3. Kauli levyt pituussuunnassa noin puolitoistakertaisiksi.

  4. Levitä levyille tuorejuustoa ja lusikoi pororouhetta päälle.

  5. Ripottele päälle juustoraastetta. Kääri rullalle.

  6. Anna vetäytyä jääkaapissa noin 15 minuuttia. Tämä helpottaa leikkaamista.

  7. Leikkaa jokainen rulla kuuteen osaan, nosta leivinpaperin päälle uunipellille. Voitele kananmunalla.

  8. Kypsennä uunin keskitasolla noin 15 minuuttia. Tarjoa heti.

Nauti kuumat hyrrät glögin kera.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit