Mika teki nikkarin vuoasta uuden version – makkararuoasta syntyi astetta parempi - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

Mika teki nikkarin vuoasta uuden version – makkararuoasta syntyi astetta parempi

Nachopelti on monille tuttu, mutta tässä tulee nachovuoka, joka mukailee klassikoksi kuvailtua makkaraohjetta.

Nachovuoka sopii hyvin vaikka viikonloppuun.­

27.11.2020 15:15

Nikkarin vuoka on uuniruoka, joka koostuu vuokaan ladotuista perunasiivuista, makkarasiivuista, tomaatista ja sipulista. Päälle hulautetaan kermaa ja kananmunaa.

Kun ruoan alkuperästä etsii tietoa, aivan heti ei kuitenkaan selviä, mistä ohje on alkujaan peräisin ja kuinka pitkä historia sillä on.

Klassikoksi sitä monissa yhteyksissä silti kuvataan.

– Vielä muutama vuosi sitten tämä makkararuoka oli täysin tuntematon ja vasta muutama kuukausi sitten maistoin sitä ensimmäistä kertaa. Täytyy kyllä sanoa, ettei siitä tullut ainakaan minun suosikkiruokaani, Perinneruokaa prkl -blogia kirjoittava Mika Rampa kirjoittaa Instagramissa.

Nachoja, salsaa ja juustokastiketta

Mika kokeili toisenlaista tapaa tehdä nikkarin vuokaa mukailevaa ohjetta.

– Perinteiseen nikkarin vuokaan tehtävä munamaito on sellainen asia, jota kammoksun melkein kaikissa laatikkoruoissa, eikä tämäkään tehnyt siinä poikkeusta. Ajatus uudenlaisesta nikkarin vuoasta syntyi miltei heti ja lopputuloksena syntyi astetta parempi versio, jonka makumaailma vie Meksikoon.

Siitä tuli alkuperäisen reseptin makumaailmaa rikkaampi.

– Klassinen nikkarin vuoka saa uutta makua nachoista, salsasta ja juustokastikkeesta, hän kuvaili ohjettaan.

Rampa kirjoittaa, että tämä versio sopii esimerkiksi viikonloppuruoaksi saunan jälkeen.

Ruoan valmisteluun menee noin vartti, sillä pilkkomista on hyvin vähän. Uunissa se kypsyy reilun puoli tuntia.

Nikkarin nachovuoka

(4 annosta)

  • 2 punasipulia

  • 500 g lenkkimakkaraa

  • 100 g nachoja

  • 1-2 dl salsakastiketta

  • 250 g kirsikkatomaatteja

  • korianteria tai lehtipersiljaa

Juustokastike:

  • 2 dl ruokakermaa

  • 150 g cheddar-juustoraastetta

  • 1/2 tl chilihiutaleita

Valmistusohjeet

  1. Kuori ja leikkaa punasipulit ohuiksi viipaleiksi. Kuori ja leikkaa lenkkimakkara noin 1 cm paksuiksi viipaleiksi.

  2. Lisää 20 x 25 cm kokoisen vuoan pohjalle 1-2 dl salsakastiketta. Lado sen päälle vuoroin punasipulia, lenkkimakkaraa ja nachoja.

  3. Valmista juustokastike lisäämällä kerma ja juustoraaste kattilaan.

  4. Kuumenna miedolla lämmöllä kiehuvaksi ja sekoita tasaiseksi kastikkeeksi.

  5. Mausta chilihiutaleilla ja kaada kastike vuokaan.

  6. Lisää päälle kirsikkatomaatit.

  7. Paista vuokaa 200-asteisessa uunissa noin 35 minuuttia.

  8. Koristele halutessasi korianterilla tai lehtipersiljalla.

Suosikkireseptejä kokeellisilla tavoilla

Mika Rampa on kirjoittanut bloginsa nimeä kantavan reseptikirjan. Myös siinä on erilaisia versioita tunnetuista ruoista.

Blogin ja kirjan nimellä on selitys.

– Perinneruoista on kautta aikojen tehty erilaisia muunnelmia. Halusin kuitenkin pistää vielä paremmaksi ja valmistaa suosikkireseptejäni kokeellisilla tavoilla. Minulla oli hyvät perustiedot perinneruokien valmistuksesta, joten nyt oli aika heittäytyä villiksi ja pitää hauskaa, kirjan esittelytekstissä kuvaillaan.

Rampa kirjoittaa, että kun hän ryhtyi kehittämään perinneruoista uusia makuyhdistelmiä, blogin ja myöhemmin myös kirjan nimi syntyi sattumalta pienestä tokaistusta.

– Enää ei tarvittu muuta kuin eräällä automatkalla heitetty letkautus ”perinneruokaa prkl!”. Se oli lähtölaukaus ruokablogille, jossa rajana on ollut vain mielikuvitus.

Kerroimme viime vuonna Mikan hauskasta jälkiruoasta, joka syntyi valmiista pullapitkosta.

Resepti: Perinneruokaa prkl-blogi

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit