Lohturuokaan liittyy usein makumuistoja, mutta tällä kerralla kokeillaan jotain uutta.
Pizzan reunojen ystäville leivotaan pelkät reunat ja valmistetaan upea ketsuppi dippailuun.
Juustoinen riisivuoka valmistuu helposti valmiskastikkeen avulla ja ihana lämmin talvinen jälkkäri uunissa aterian aikana.
Juustoinen riisi-kanavuoka
2,5 dl pitkäjyväistä riisiä
1 kanaliemikuutio
oliiviöljyä
1 vihreä paprika
1 sipuli
1 porkkana
200 g kanapaistisuikaleita
suolaa
1 pss valmista sienikastiketta
25 g voita
4 dl maitoa
150 g cheddarjuustoraastetta
Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan kanaliemessä ja valuta huolella. Pilko paprika ja kuoritut sipuli ja porkkana.
Kuullota kasvikset pannulla, lisää joukkoon kanapaistisuikaleet ja mausta suolalla. Paista, kunnes kana on kypsää.
Valmista valmiskastike pakkauksen ohjeen mukaan, lisää puolet enemmän maitoa. Sulata joukkoon puolet juustoraasteesta.
Sekoita riisi, kana-kasvispaistos ja kastike keskenään uunivuoassa. ripottele päälle loput juustoraasteet ja nosta 200-asteiseen uuniin 25 minuutiksi, kunnes juusto on saanut väriä.
Valmistusaika: 30 minuuttia + 30 minuuttia
Jos rakastat pizzan reunoja, rakastat tätä reseptiä. Dippejä voi tehdä myös kermaviilistä tai majoneesista.
Täytetyt pizzanreunat ja ketsuppidippi
2 dl vettä
tuorehiivaa (peukalonpään kokoinen nokare)
1 rkl oliiviöljyä
4 dl vehnäjauhoja
2 tl suolaa
1 pallo mozzarellaa
Ketsuppi:
1 prk kokonaisia tomaatteja
1 dl vettä
1 rkl tomaattipyreetä
1,5 rkl sokeria
1,5 rkl valkoviinietikkaa
0,5 tl suolaa
mustapippuria
¼ tl cayennepippuria
2 valkosipulinkynttä
Valmista pizzataikina. Laita uuni lämpiämään 220 asteeseen.
Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää öljy ja sekoita joukkoon vehnäjauhot, lisää suola ja vaivaa kiinteäksi taikinaksi.
Jätä kohoamaan liinan alle puoleksi tunniksi.
Valmista ketsuppi. Mittaa kaikki ainekset kattilaan, keitä 10 minuuttia, soseuta tasaiseksi ja keitä hiljaisella vielä 15 minuuttia, kunnes kastike on paksuhkoa dippailtavaa.
Kaada omaan astiaan ja jäähdytä jääkaappikylmäksi.
Jaa taikina kahteen osaan, kauli suorakaiteen muotoiseksi noin 8 senttimetriä leveäksi ja 1 senttimetriä paksuksi levyksi jauhotetulla alustalla.
Pilko mozzarella 1 senttimetrin paksuisiksi tikuiksi. Laita mozzarellatikut riviin taikinalevyn pitkälle reunalle ja kääri kuin kääretorttu.
Kostuta levyn kaikki reunat lämpimällä vedellä sormen avulla ja sulje pötkö tiiviisti.
Voitele oliiviöljyllä ja aseta pellille. Tee samoin toiselle taikinanpuolikkaalle. Paista pötköjä uunissa 15–20 minuuttia, kunnes taikina on kypsää, rapeaa pinnalta ja saanut hieman väriä.
Leikkaa pötköt sopiviksi paloiksi ja tarjoa dipattavaksi itse tehdyn ketsupin kanssa.
Valmistusaika: 30 minuuttia + kohotus
Annoksia: 4–6
Joulun makuja hieman ennakkoon, kun omenaa ja viikunaa paahdetaan uunissa voitaikinan ja rahkatäytteen päällä.
Omena-viikunapaistos
2 voitaikinalevyä
1 iso omena
2 viikunaa
200 g maustettua rahkaa (luumu)
1 kananmuna
1 dl sekalaisia pähkinöitä
2 rkl fariinisokeria
Ota voitaikinalevyt ajoissa sulamaan. Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen.
Pese omena ja viikunat ja leikkaa viipaleiksi. Sekoita kananmuna rahkan joukkoon.
Voitele pikkuvuoat ja aseta puoliksi leikattu voitaikinalevy kevyesti vuoan pohjalle niin, että kulmat nousevat reunoille.
Lusikoi päälle muna-rahkaseosta, asettele päälle omena- ja viikunaviipaleita. Ripottele päälle hienonnettuja pähkinöitä ja hieman fariinisokeria.
Nosta uuniin 25 minuutiksi, kunnes taikina on saanut väriä ja rahkaseos jähmettynyt.
Valmistusaika: 15 minuuttia + 30 minuuttia
Annoksia: 4
IS-Plussan kokki Prisca Leclerc on isän puolelta ranskalainen. Hän on syntynyt Pariisissa, mutta käynyt koulunsa Suomessa.
Prisca on kouluttautunut ruokatuottajaksi ja työskennellyt ruokajuttujen parissa kymmenen vuotta. Hän on kirjoittanut kaksi keittokirjaa, Tarte tatin (2015) ja Mokkapala (2017).
Prisca haluaa tehdä monipuolista, vaivatonta ja maukasta ruokaa sesongin raaka-aineista.