Raati maisteli 11 Alkon glögiä – voittaja sai kaikki hämmästymään: ”Mikä tässä maistuu?” - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

Raati maisteli 11 Alkon glögiä – voittaja sai kaikki hämmästymään: ”Mikä tässä maistuu?”

Ilta-Sanomien raati maisteli 11 alkoholia sisältävää glögiä. Voittajatuotteen makumaailma oli erikoisempi, mutta sai kehuja.

Makutestissä keskityttiin tummempiin glögeihin.

26.11.2020 11:05

Glögin tuoksu tuo joulun.

Aromeista voi löytää neilikkaa, kanelia, inkivääriä, kardemummaa ja pomeranssinkuorta. Lisäksi monissa glögeissä voi maistaa esimerkiksi mustaherukkaa, mustikkaa, vadelmaa, suklaata, pähkinää tai mantelia”, Alkon sivuilla kuvaillaan glögejä.

Alkon hyllyillä onkin jos jonkinlaista glögiä, noin parikymmentä erilaista vaihtoehtoa. Valinta ei ole aina helppo, sillä maut eroavat toisistaan paljonkin, makutestissä havaittiin.

Ilta-Sanomien nelihenkinen raati maisteli 11 alkoholia sisältävää glögiä ja arvioi niitä maku edellä. Raatilaiset kiinnittivät huomiota myös tuotteiden tuoksuun ja väriin.

Tämän vuoden glögiraati maisteli pääosin tummempia glögejä. Testissä oli myös pari erikoisempaa tuotetta, kuten joka vuosi maultaan vaihtuva Blossa, brandyllä maustettu Juhla-glögi ja rommia sisältävä Vana Tallinn -glögi. Lisäksi testissä oli mukana Talvihetki-glögi, joka on joka vuosi hieman erilainen.

Testituotteiden hintahaitari oli reilun 7–14 euron väliltä.

Erikoinen pullo ja sisältö

Makutestin voittaja yllätti raatilaiset.

Se oli tuote, josta hyvin perinteisiä vaihtoehtoja etsivät eivät välttämättä heti vakuuttuisi: Rocky Mocca Glögg, jonka makumaailma tulee mokkapaloista. Ensimmäiset reaktiot makutestissä olivatkin kummastuneita.

– Mikä tämä tuoksu on? Niin tuttu!

– Mikä tässä maistuu, raadissa ihmeteltiin.

Voittajaglögin todettiin olevan hyvä tuote keskustelun aiheeksi joulupöytään, sillä ensikulauksella ei välttämättä heti arvaisi sen mausteita. Kukaan raadissa ei osannut arvata heti, mikä tutulta tuntuva maku oli.

Testissä tuotteet nautittiin lämmitettyinä. Alkon sivuilla vinkataan, että glögit voi nauttia hyvin myös kylmänä ja niistä voi valmistaa jouluisia drinkkejä. Esimerkiksi kuohuviiniä voi yhdistää glögiin.

Tuotteen virallisessa kuvauksessa glögin mainitaan olevan muun muassa ”suklainen, maitokahvinen, kermatoffeinen ja glögimausteinen”. Maistamatta ja värikkään pullon perusteella voisi siis helposti ajatella tuotteen olevan hyvin erikoinen ja mahdollisesti jopa erittäin makea. Glögiksi se silti hyväksyttiin täysin ja raatilaiset pitivät sitä testin tuotteista parhaana.

Se sai lähes täydet viisi pistettä.

– Yllättävin kokonaisuus. Maku ja tuoksu fantastisia, sitä kommentointiin.

– Nam! Sopii täydellisesti joulutortun pariksi!

– Turvallisuushakuiselle aavistuksen villi, yksi raatilainen totesi kuitenkin.

Eniten pisteitä saanut glögi oli alkoholipitoisuudeltaan 8 prosenttia ja hinnaltaan keskihintainen, reilun yhdeksän euron pullo.

”Ihana, täydellinen!”

Ihastelevia kommentteja ja hyviä pisteitä keräsi myös tämän vuoden Talvihetki-glögi, jossa makuina ovat nyt omena ja punaherukka. Hopeasijalle noussut tuote oli edullisemmasta päästä ja hieman alle kahdeksan euron pullo.

– Tervehtii kevyesti, maku yllättää!

Talvihetki nousi kärkeen myös vuoden 2019 glögitestissä.

Perinteinen Blossa Ekologisk Vinglögg sai vain aavistuksen vähemmän pisteitä kuin Talvihetki. Perinteinen ja makea makumaailma sekä tuoksu keräsivät kehuja. Sen todettiin olevan varma vaihtoehto, joka miellyttää monia.

– Makea, ihana, täydellinen!

Neljäs sija jaettiin kolmen tuotteen kesken. Perinteinen Punaviiniglögi Luomu, Tähti Glögi Luomu ja testituotteista toiseksi hintavin, Loimu 2020, saivat täsmälleen samat pistemäärät. Niiden perinteistä makua kiiteltiin.

Vie retkelle aistien pariin” ja ”klassisen glögin ystävän suosikki” olivat kommentit Perinteiselle Punaviiniglögi Luomulle. Testin yksi tujuimmista, Loimu 2020, sai kiitosta täyteläisestä maustaan, joskin sen vahvuus myös maistui selvästi.

Vähäsokerinen ja tujuimmat jäivät hännille

Vähäsokerinen Jouluaamu Glögi Luomu ei kerännyt parhaita pisteitä. Sen väriä kehuttiin, mutta maku kaipaisi lisättyjä mausteita, raadissa pohdittiin.

– Tuoksu antoi ymmärtää, maku ei ymmärtänyt antaa.

Tujakat Vana Tallinn -glögi ja brandyllä maustettu Juhla-glögi jäivät pisteiltään hännille. Lisäksi tämän vuoden Blossan mintun ja vihreän teen makumaailma ei raatilaisten mukaan vakuuttanut glöginä. Tuote oli testituotteista kallein. Se voisi vastausten perusteella toimia kenties muunlaiseen tarkoitukseen kuin varsinaisena glögijuomana.

– Joulu Välimeren auringossa, kommentissa pohdittiin.

Testissä glögit maisteltiin lämmitettyinä.

Testissä tuotteille annettiin pisteitä 1–5 väliltä, joista viisi oli paras mahdollinen pistemäärä. Annetuista pisteistä laskettiin keskiarvot. Raatilaiset eivät tienneet makutestin aikana tuotteiden nimiä.

Glögi

  • Suomeen glögi saapui Ruotsin kautta 1900-luvun taitteessa.

  • Alkon valikoimasta glögiä on saanut vuodesta 1933.

  • Glögin nimi tulee ruotsinkielen sanasta glödga (hehkuttaa).

  • Väkevöityjen glögien ainesosina ovat usein viini, väkevät alkoholijuomat, kuten viina, rommi tai brandy sekä mehu.

  • Glögin perinteinen väri on punainen.

  • Glögi nautitaan usein noin 75-asteisena. Se on usein sopivaa, kun juomasta alkaa nousta höyryä.

  • Glögin voi juoda myös kylmänä tai tehdä siitä jouluisia drinkkejä. Sitä voi käyttää lisäksi leivonnassa.

  • Avattu pullo kannattaa säilyttää jääkaapissa suljettuna.

Lähde: Alko ja IS-arkisto

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit