Erican suklaamousse hurmaa varmasti, eikä se ole liian makea: ”Siinä viiniä siemaillessani tuli mieleeni...” - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

Erican suklaamousse hurmaa varmasti, eikä se ole liian makea: ”Siinä viiniä siemaillessani tuli mieleeni...”

Tämä suklaajälkkäri tuo iloa pimeisiin alkutalven iltoihin.

Maistuisiko suklaamousse? Kokeile tätä Erican täyteläistä reseptiä!­

24.11.2020 18:30

Erica Hedkrok rakastaa ruuanlaittoa ja leipomista. Hänen keittiössään syntyy niin hapanjuuresta tehtyä leipää, jogurttia, leipäjuustoa, perunasipsejä kuin omenasiideriäkin.

Jokin aika sitten Hedkrok vietti avomiehensä kanssa aikaa mökillä. Illallispöytään oli laitettu sous videllä valmistettua naudan sisäpaistia, jonka kanssa nautiskeltiin täyteläistä punaviiniä.

– Siinä viiniä siemaillessani tuli mieleeni, että viinin kaveriksihan sopisi suklaa. Olisinpa vain tajunnut tehdä suklaamoussea jälkiruoaksi, Hedkrok kertoo.

Sillä hetkellä mökillä ei ollut suklaata, mutta Hedkrok päätti tehdä suklaamoussea lähipäivinä. Syntyi verraton jälkiruoka, joka tuo pientä luksusta arkeen eikä maistu liian makealta.

Salaisuus on crème fraîchessa.

– Itse en välitä kovin makeista jälkiruoista, joten tuli jo silloin mieleen, että kerman sijaan crème fraîche saattaisi tuoda enemmän raikkautta muuten aika makeaan mousseen. Teen crème fraîchen itse, joten sitä minulla on aina jääkaapissa.

Hedkrok kertoo suosivansa crème fraîchea muutoinkin ruuanlaitossa. Suklaamoussen tapauksessa se taittaa sekä suklaan makeutta että suklaamoussen rasvaisuutta.

Tarjoile näin

Hedkrokin mukaan tämä suklaamousse on oiva vaihtoehto, jos haluaa tarjota jotain näyttävämpää. Tai vastaavasti, jos haluaa valmistella jälkiruuan etukäteen, jotta voi nauttia illallisesta keittiössä puuhastelun sijasta.

Tätä ei kuitenkaan kannata tarjota minkään kovin raskaan pääruuan jälkeen, sillä mousse on täyteläinen ja tuhti.

– Esimerkiksi joku vähärasvaisempi tumma liha tai täyteläinen pasta voisi sopia pääruoaksi tämän kanssa. Suklaamoussen kylkeen tarjoaisin portviiniä tai jotain voimakkaampaa punaviiniä.

Erican crème fraîche -suklaamousse

(5–6 annosta)

  • 150 g hyvälaatuista tummaa suklaata (mielellään 70 prosenttia kaakaota tai enemmän)

  • 45 g voita

  • 2 kananmunaa (keltuaiset ja valkuaiset eriteltyinä)

  • ripaus suolaa

  • 2,5–3 rkl Cointreau-likööriä

  • 1,5 dl crème fraîchea

  • 2,5 rkl sokeria

Valmistusohjeet

  1. Sulata vesihauteessa paloiteltu suklaa ja voi. Kun massa on sulanut kokonaan, ota pois vesihauteesta ja siirrä hetkeksi sivuun jäähtymään sillä aikaa, kun valmistelet muita aineksia.

  2. Vatkaa kulhossa kananmunan valkuaiset kestäväksi, mutta ei liian kovaksi vaahdoksi. Kun nostat vatkaimet kulhosta, vaahtohuipun pitää jäädä pystyyn. Kun vaahto on melkein valmis, lisää noin 1 rkl sokeria tai maun mukaan.

  3. Lisää toiseen kulhoon sokeria oman maun mukaan tai noin 1,5 ruokalusikallista sekä crème fraîche. Vatkaa kestäväksi vaahdoksi. Huomaa, että crème fraîchea saattaa joutua vatkaamaan hieman kauemmin kuin tavallista kuohukermaa.

  4. Tarkista, että sulatettu suklaa ja voi on vielä pehmeää ja juoksevaa. Jos on jo ehtinyt jähmettymään, lämmitä pienen hetken vesihauteessa, mutta älä kuumenna. Sekoita sitten massaan kananmunan keltuaiset, ripaus suolaa sekä Cointreauta maun mukaan. Myös muita aineksia, kuten appelsiininkuorta, kahvia tai piparminttuaromia, voi halutessaan käyttää maustamiseen.

  5. Sekoita varovasti créme fraîche -vaahto, valkuaisvaahto sekä suklaamassa. Annostele heti annoslaseihin lusikalla tai pursottamalla, ja anna jähmettyä jääkaapissa muutaman tunnin ajan.

Juttua täydennetty 27.11. lisäämällä ohjeisiin tarkennus.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit