2 aivan ihanaa ja toimivaa uuniruokaa talven kylmyyteen – näin teet myös suosittuja mantelicroissantteja kotona - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

2 aivan ihanaa ja toimivaa uuniruokaa talven kylmyyteen – näin teet myös suosittuja mantelicroissantteja kotona

Uuniklassikot maistuvat aina.

Vuohenjuusto antaa kasvislasagneen täyteläisen maun.­

21.11. 16:30

Moussaka on upea ruoka täynnä kasviksia. Vaikka valmistus vie aikansa, sitä voi syödä monta päivää.

Lasagne on aina hyvä idea: tällä kertaa se on kasvisversio vuohenjuustokastikkeella.

Jälkkäriäkin pitää saada. Suosittuja mantelicroissantteja voi helposti tehdä valmistaikinasta kotona.

Täyteläinen mantelimassatäyte ja rapeat mantelilastut päällä on täydellinen kombo.

Kasvis-vuohenjuustolasagne

  • 2 sipulia

  • 4 valkosipulinkynttä

  • 1 suippopaprika

  • 10 herkkusientä

  • 200 g kesäkurpitsa

  • oliiviöljyä

  • 2 rkl tomaattipyreetä

  • 1 tl suolaa

  • 2 tl herbes du provence -yrttiseosta

  • 1 tomaattimurska

  • 50 g voita

  • 4 rkl jauhoja

  • 0,6 dl maitoa

  • 0,25 tl mustapippuria

  • 1 tl suolaa

  • hyppysellinen muskottipähkinää

  • 150 g pehmeää vuohenjuustoa

  • 150 g vuohenjuustoraastetta

  • 1 pakkaus lasagnelevyjä

Kuori ja leikkaa sipulit paloiksi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Leikkaa paprika pieniksi, kesäkurpitsa kuutioiksi ja herkkusienet viipaleiksi.

Kuumenna oliiviöljy kasarissa tai isolla paistinpannulla, kuullota sipulit ja lisää muut kasvikset ja valkosipulit ja paista, kunnes kasvikset hieman paahtuvat. Lisää tomaattipyree ja mausteet.

Lisää tomaattimurska, sekoita ja anna muhia hiljaisella kannen alla vähintään puoli tuntia.

Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen.

Valmista juustokastike (bechamel). Sulata voi paksupohjaisessa kattilassa, lisää joukkoon jauhot ja sekoita tasaiseksi.

Lisää kattilaan maito parissa erässä, samalla vispaten. Anna kastikkeen paksuuntua välillä. Lisää mausteet.

Kun kastike ei enää paksuunnu, lisää pehmeä vuohenjuusto ja kaksi kolmasosaa juustoraasteesta ja sekoita, kunnes juusto on sulanut.

Kasaa lasagne. Kaada uunivuoan pohjalle hieman bechamelkastiketta ja päälle lasagnelevyt yhteen kerrokseen.

Lisää puolet kasviskastikkeesta, hieman bechamelia ja toista. Kaada lopuksi päälle loput bechamelista.

Ripottele päälle loput juustoraasteet.

Nosta uuniin 40 minuutiksi, kunnes lasagnen pinta on saanut väriä ja pasta on kypsynyt.

Valmistusaika: 40 minuuttia + 45 minuuttia

Annoksia: 6–8

Moussaka on kreikkalainen herkku. Sika-nautajauhelihan sijaan voi reseptiä kokeilla karitsan jauhelihalla.­

Moussaka

  • 2 sipulia

  • 4 valkosipulinkynttä

  • 400 g sika-nautajauhelihaa

  • oliiviöljyä

  • 1 prk tomaattimurskaa

  • 1 tl suolaa

  • 500 g perunaa

  • 1 munakoiso

  • 5 dl maitoa

  • 1,5 tl maissitärkkelystä

  • 1,5 tl suolaa

  • 0,5 tl muskottipähkinää

  • mustapippuria

  • 125 g mozzarellaraastetta

  • 1 pallo mozzarellaa

Laita uuni lämpiämään 180 asteeseen.

Hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet. Kuullota sipuli pannulla oliiviöljyssä ja lisää joukkoon jauheliha.

Ruskista jauheliha ja sekoita joukkoon tomaattimurska, mausta suolalla. Leikkaa perunat puolen senttimetrin paksuisiksi viipaleiksi. Leikkaa munakoiso 1 senttimetrin paksuisiksi viipaleiksi.

Valmista bechamel. Sekoita maissitärkkelys tilkkaseen maitoa.

Mittaa 5 dl maitoa kattilaan, mausta muskottipähkinällä, suolalla ja mustapippurilla.

Kun maito kiehahtaa, lisää maissitärkkelysseos ja anna kiehahtaa välillä sekoittaen, kunnes maito sakenee.

Lisää mozzarellaraaste ja sekoita joukkoon, kunnes juusto sulaa. Kaada juustokastiketta uunivuoan pohjalle, lado päälle perunoita, munakoisoa, jauhelihakastiketta ja bechamelia vuoron perään kahteen kerrokseen, viimeiseksi juustokastike.

Leikkaa mozzarellapallo ohuiksi viipaleiksi ja levitä kaiken päälle.

Nosta vuoka uuniin 90 minuutiksi, kunnes perunat ovat täysin kypsyneet.

Valmistusaika: 30 minuuttia + 90 minuuttia

Annoksia: 4–6

Kaikkien himoitsemia mantelicroissantteja voi valmistaa myös kotona.­

Mantelicroissantit

  • 1 pakkaus valmista croissanttaikinaa kylmäkaapista

  • 75 g mantelimassaa

  • 25 g voita

  • 1 kananmuna

  • n. 0,5 dl mantelilastuja

  • tomusokeria

Laita uuni lämpiämään 180 asteeseen. Leikkaa mantelimassa pieniksi paloiksi ja nosta pieneen kulhoon, lisää joukkoon voi nokareina ja pehmitä seos lyhyesti mikrossa, jotta saat siitä tasaisen tahnan.

Varo, sillä mantelimassa palaa helposti. Sekoita seos tasaiseksi.

Levitä croissanttaikina leivinpaperille pellillä ja leikkaa kolmiot irti. Levitä jokaiselle kolmiolle noin kaksi ruokalusikallista mantelimassaseosta ja kääri croissanteiksi.

Riko kananmuna kippoon ja riko sen rakenne haarukalla, lisää joukkoon noin ruokalusikallinen vettä. Voitele croissantit munaseoksella ja painele päälle runsaasti mantelilastuja.

Nosta uuniin 15 minuutiksi, tai kunnes mantelit ovat saaneet väriä ja croissantit kypsyneet.

Anna croissanttien jäähtyä hetki ja ripottele päälle runsaasti tomusokeria. Tarjoa lämpimänä.

Valmistusaika: 20 minuuttia

Annoksia: 6

IS-Plussan kokki Prisca Leclerc on isän puolelta ranskalainen. Hän on syntynyt Pariisissa, mutta käynyt koulunsa Suomessa.

Prisca on kouluttautunut ruokatuottajaksi ja työskennellyt ruokajuttujen parissa kymmenen vuotta. Hän on kirjoittanut kaksi keittokirjaa, Tarte tatin (2015) ja Mokkapala (2017).

Prisca haluaa tehdä monipuolista, vaivatonta ja maukasta ruokaa sesongin raaka-aineista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit