Samulin perunamuusilaatikko on takuuvarma luottoruoka arkeen – näin hän tuunaa jääkaapissa lojuneen makaronilaatikon - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

Samulin perunamuusilaatikko on takuuvarma luottoruoka arkeen – näin hän tuunaa jääkaapissa lojuneen makaronilaatikon

Samuli Mänttärin uudessa kirjassa on rehellistä kotiruokaa, joka esitetään kuvissa myös juuri sellaisena kuin miltä se kotikeittiössä näyttää.

Samuli käyttää perunamuusilaatikossa tavallisen naudanjauhelihan lisäksi kalkkunanjauhelihaa.­

13.11.2020 15:45

Kun vantaalaisen Samuli Mänttärin tekemien ruokien ohjeita kyseltiin tuttavapiirissä, hän alkoi kirjoittaa niitä ylös. Muistiinpanoista on syntynyt jo kolme ruokakirjaa, joista uusin, Kotona saa parempaa ilmestyi tänä syksynä.

Kerroimme Mänttärin aiemmasta kirjasta alkuvuodesta.

Samuli Mänttäri on ammatiltaan kokki. Ammattinsa puolesta hän on valmistanut kehutussa ravintolassa hienoja annoksia, mutta kotiruokaan hän suhtautuu rennosti ja erityisellä rakkaudella.

– Ruokafilosofiani ”kotona saa parempaa” kertoo siitä, että kun on kiinnostunut ja haluaa oppia tekemään ruokaa itse, saa varmasti juuri sitä mitä haluaa ja juuri sellaista mistä itse tykkää, hän kertoo Ilta-Sanomille.

Jämistä saa helposti herkullista

Mänttäri kannattaa kaiken mahdollisen hyödyntämistä.

– Jos joku perheestä sanoo, ettei jääkaapissa ole mitään, kyllä sieltä silti yleensä jotain aina löytyy. Totta kai joskus pitää kaupassakin käydä, mutta kaikkihan sen tietävät, että esimerkiksi makaronilaatikko on parhaimmillaan muutaman päivän päästä, kun sen paistaa oikein kunnolla pannulla. Siihen voi lisätä melkein mitä vain mitä kaapista löytyy.

Kuvissa ruoat ovat juuri sellaisia, miltä ne kotikeittiössä näyttävät.­

Katsoo nyt vaan sen verran, ettei sotke kalaa ja härkää samalle pannulle, Mänttäri toteaa.

– Erilaisten kastikkeiden ja patojen jämät on helppo hyödyntää iskemällä ne vaikka wokkipannulle, sopivasti vettä sekaan ja riisiä joukkoon kypsymään. ”Jämä paella” valmistuu tuossa tuokiossa.

Kissa vahvasti läsnä

Uudessa kirjassa on sellaisia ruokia kuin esimerkiksi Rauta Reiskan kanapata, Mummin kasvis-hernekeitto ja puolukkarupunen.

Kirja ei ole perinteisiin ruokakirjoihin verrattuna visuaalisesti viimeisen päälle hiottu, vaan kirjan kuvat ovat rehellisesti juuri sitä, miltä kotikeittiö ja kotiruoka näyttävät.

Kuvissa vilahtaa myös perheen Kasper-kissa – milloin missäkin. Hän on vahvasti läsnä Samulin keittiössä.

Avaa sitten kirjan tai läppärin, kissa tekee tiettäväksi olemassaolonsa.­

Kirjassa on aiempiin teoksiin verrattuna enemmän kasvisruokaa.

– Jälkikasvun vaikutuksesta ja oman eettisen näkemyksen vuoksi olemme tehneet kotona enemmän kasvisruokaa.

Kirjan ohjeet ovat edullisia, riistaohjeita lukuun ottamatta.

– Käytän paljon tuoreita kasviksia ja juureksia. Lihan korvaan yleensä härkäpapuvalmisteilla tai mifulla. Kerman sijaan käytän yleensä kotimaisia kauravalmisteita. Kalaa ja riistaa käytän nykyään enemmän herkuttelumielessä.

Herkullinen laatikko viikonloppuun tai arkeen

Punaisen lihan vähentämiseen sopii myös Mänttärin hyvä arkiruokaohje. Kalkkuna-luomunauta-perunamuusilaatikko sopii hyvin myös vaikka viikonloppuun.

– Pyrin välttämään tuotetun punaisen lihan käyttöä, mutta joihinkin ruokiin tuo siipikarja ei mielestäni vaan kerta kaikkiaan yksistään riitä. Jos riistaa ei ole saatavilla, laitan perunamuusilaatikkoon kotimaista luomunautaa ja kalkkunaa 50/50. Maistuu muuten aivan perinteiseltä, hän kertoo.

Perunamuusilaatikko (4 hengelle)

  • 1–2 kattilallista jauhoisia perunoita

  • 1 iso tai pari pientä sipulia

  • puolikas paketti naudanjauhelihaa

  • puolikas paketti kalkkunajauhelihaa

  • suolaa

  • valkopippuria

  • mustapippuria

  • 2 kananmunaa

  • kasvirasvaa

Valmistusohjeet

1. Keitä kattila tai kaksi jauhoisia perunoita.

2. Kuori ja pilko pari pientä tai yksi iso sipuli silpuksi.

3. Paista sipulit pannulla ja lisää nautajauheliha ja ruskista kunnolla.

4. Mausta liha suolalla, valkopippurilla ja mustapippurilla ja kippaa se johonkin isoon kulhoon.

5. Paista sitten kalkkunajauhis runsaassa määrässä kasvirasvaa (kalkkuna palaa tosi helposti pannuun kiinni).

6. Mausta ja kippaa naudan sekaan ja sekoita lihat sekaisin.

7. Kun potut on kunnolla kypsiä, valuta keitinvesi, survo potut kunnolla perunasurvimella, lisää sopivasti kasvirasvaa ja suolaa ja sekoita vahvalla vispilällä soseeksi.

8. Lisää jauhelihat ja pari kananmunaa joukkoon ja sekoita tasaiseksi.

9. Levitä muusi voideltuun uunivuokaan ja paista 200 asteessa noin 30 min.

Resepti: Samuli Mänttäri: Kotona saa parempaa (Rauta Reiska 2020)

 

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit