Aasian makuja helposti kotona: Katkarapupallerot, lohilaksa ja taivaallinen passionposset - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

Aasian makuja helposti kotona: Katkarapupallerot, lohilaksa ja taivaallinen passionposset

Arkeen kyllästyneen kannattaa välillä maistella makuja muilta mailta.

Katkarapupallerot käyvät napostelun lisäksi pääruokasi nuudeleiden tai wokkivihannesten kera.­

14.11.2020 16:00

Aasian maut ovat monille tuttuja, mutta niihin tulee tartuttua kotona turhan harvoin. Nämä helpot reseptit vievät ajatukset kauas itäisille maille.

Katkarapupallerot ovat hauska naposteltava. Täyteläinen ja mausteinen lohilaksa lämmittää ihanasti ja herkkuja kaipaavalle kerman ja kirpeän passionhedelmän yhdistelmä on täydellinen – etenkin kun se valmistuu näin helposti.

Katkarapupallerot

  • 360 g (2 x 180 g) kuorittuja katkarapuja pakasteesta

  • 1 salottisipuli

  • 0,5 dl korianteria hienonnettuna

  • 1 chili

  • 1 rkl kalakastiketta

  • 2 tl inkivääritahnaa

  • 2 rkl rypsiöljyä

  • 1 l rypsiöljyä

  • 1 muna

  • 1,5 dl vehnäjauhoja

  • 2 dl pankojauhoja

  • 1 lime

Sulata katkaravut ja purista niistä neste pois mahdollisimman huolellisesti.

Hienonna salottisipuli, korianteri ja chili. Nosta ainekset sauvasekoittimen kulhoon tai tehosekoittimeen.

Lisää kalakastike, inkivääri ja kaksi ruokalusikallista öljyä ja soseuta rakeiseksi seokseksi. Mittaa jauhot, pankojauho ja muna omiin kulhoihinsa. Riko kananmunan rakenne.

Kaada paksupohjaiseen 2–3 litran kattilaan rypsiöljyä niin, että sitä on kattilassa noin 10 senttiä. Kuumenna öljy 140-asteiseksi tai kunnes nokare pankojauhoa nousee pinnalle ja alkaa ruskistua.

Pyörittele massasta 3–4 senttimetrin kokoisia palloja. Pyörittele pallot ensin vehnäjauhoissa, sitten kananmunassa ja lopuksi pankojauhoissa.

Friteeraa 5 palleroa kerrallaan, kunnes pinta on ruskistunut kullanruskeaksi. Nosta ne öljystä reikäkauhan avulla talouspaperille valumaan.

Tarjoa pallerot limelohkojen kera. Palleroita voi myös dipata erilaisiin kastikkeisiin.

Valmistusaika: 30 minuuttia

Annoksia: noin 10 palleroa

Herkullinen currytahnan ja kookosmaidon yhdistelmä -laksa valmistetaan yleensä riisinuudeleilla. Munanuudelit tuovat nuudelikeittoon lisää täyteläisyyttä.­

Lohilaksa munanuudeleilla

  • 500 g kirjolohifilee

  • 1 iso salottisipuli

  • 200 g herkkusieniä

  • 8 dl kalalientä (8 dl vettä, 1 kalaliemikuutio)

  • 2 rkl kalakastiketta

  • 3 rkl punainen currytahna

  • 1,5 rkl soijakastiketta

  • 1,5 rkl inkivääritahnaa

  • 0,5 rkl sitruunaruohotahnaa

  • 1 prk kookosmaitoa

  • 400 g munanuudeleita

  • n. 40 g babypinaattilehtiä

  • 1 lime

  • ruukku tuoretta korianteria

Poista lohifileestä nahka ja leikkaa kahdeksaan osaan. Ripottele palojen pinnalle hieman suolaa.

Hienonna salottisipuli. Leikkaa herkkusienet viipaleiksi. Valmista kalaliemi.

Sekoita yhteen kalakastike, currytahna, soijakastike, inkivääritahna ja sitruunaruohotahna.

Kuumenna kasarissa tai wokkipannussa rypsiöljyä. Lisää herkkusienet ja sipuli ja kuullota hetki.

Lisää maustekastikeseos ja kuullota hetki. Lisää kalaliemi ja keitä lientä keskilämmöllä noin 10 minuuttia.

Lisää kookosmaito ja kiehauta.

Lisää liemeen nuudelit. Kun ne ovat rentoutuneet liemen joukkoon, lisää kalafileepalat ja keitä hiljaisella 5 minuuttia.

Hienonna korianteria ja leikkaa lime lohkoiksi. Purista liemeen yhden limelohkon mehu.

Kun lohi on juuri ja juuri kypsää, sammuta liesi. Tarjoa laksa korianterin ja limen kera.

Valmistusaika: 30 minuuttia

Annoksia: 4

Posset valmistuu nopeasti ja hyytyy itsekseen jääkaapissa ilman liivatetta.­

Passionposset

  • 4–5 keskikokoista passionhedelmää + 1 viimeistelyyn

  • 3,3 dl kuohukermaa

  • 5 rkl sokeria

  • ½ sitruunan mehu

  • neljä 1,5 dl:n vetoista annoskulhoa

Kaavi passionhedelmistä sisukset korkeaan kulhoon. Soseuta kevyesti, jotta hedelmäliha erottuu siemenistä, ja siivilöi. Sinulla pitäisi nyt olla noin 0,75 dl passionhedelmäsosetta.

Kaada kerma kattilaan ja mittaa joukkoon sokeri. Keitä kermaa keskilämmöllä pari minuuttia, kunnes sokeri on liuennut kerman joukkoon.

Sekoita joukkoon sitruunan mehu ja passionhedelmäsose. Sekoita tasaiseksi ja kaada annoskulhoihin.

Nosta jääkaappiin jähmettymään yön yli tai vähintään neljäksi tunniksi. Viimeistele mintunlehdillä ja passionhedelmällä.

Valmistusaika: 10 minuuttia + 4 tuntia

Annoksia: 4

IS-Plussan kokki Prisca Leclerc on isän puolelta ranskalainen. Hän on syntynyt Pariisissa, mutta käynyt koulunsa Suomessa.

Prisca on kouluttautunut ruokatuottajaksi ja työskennellyt ruokajuttujen parissa kymmenen vuotta. Hän on kirjoittanut kaksi keittokirjaa, Tarte tatin (2015) ja Mokkapala (2017).

Prisca haluaa tehdä monipuolista, vaivatonta ja maukasta ruokaa sesongin raaka-aineista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit