Ihanan mehevä kahvikakku on myös superkaunis – näin teet näyttävän, mutta helpon koristelun - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

Ihanan mehevä kahvikakku on myös superkaunis – näin teet näyttävän, mutta helpon koristelun

Loppuvuoden kahvitteluihin tai glögin kylkeen sopii täyteläinen maustekakku.

15.11.2020 16:00

Näin loppuvuodesta erilaiset maustekakut nousevat suureen suosioon. Ne maistuvat ihanilta glögin, teen tai kahvin kanssa.

Perinteisen maustekakun leipominen on helppoa, vaikka toki sen paistaminen vie aikaa. Voit leipoa kakun kahvikakkuvuoan sijaan pyöreään irtopohjavuokaan. Kakusta tulee näyttävä myös pyöreänä, kunhan vuoan koko on taikinamäärälle sopiva.

Tavalliseen pyöreään irtopohjavuokaan tehtynä myös maustekakun voi koristella monilla eri tavoilla. Minä käytin tällä kertaa helppoa, mutta näyttävää marmorointia kakun päällä.

Marmorointi tehdään helposti levittyvällä vedestä ja tomusokerista tehdyllä sokerikuorrutteella, josta osa värjätään esimerkiksi kaakaojauheella tai elintarvikeväreillä halutun väriseksi.

Valkoinen kuorrute levitetään kakun päälle ja värjätyllä sokerikuorrutteella tehdään raitoja valkoisen kuorrutteen päälle.

Lopuksi pinta marmoroidaan vetämällä esimerkiksi cocktailtikulla sokerikuorrutteen pintaan raitoja edestakaisin. Näin pinta marmoroituu kauniisti.

Tätä samaa koristelua voit käyttää moneen erilaiseen leivonnaiseen.

Kardemummalla maustettu kahvikakku

  • 2 dl fariinisokeria

  • 1 dl kidesokeria

  • 200 g voita

  • 3 kananmunaa

  • 5 ½ dl vehnäjauhoja

  • 1 ½ tl leivinjauhetta

  • 3 tl jauhettua kardemummaa

  • 1 tl kanelia

  • 2 dl kermaa

Kuorrute:

  • 3 dl tomusokeria

  • vettä

  • kaakaojauhetta

Mittaa sokerit ja pehmeä voi vatkauskulhoon. Vatkaa niitä keskenään parin minuutin ajan. Jos massa kerääntyy kulhon reunoille, niin putsaa reunat nuolijan avulla.

Lisää kananmunat yksitellen joukkoon, koko ajan voimakkaasti vatkaten. Jatka vatkaamista vielä muutaman minuutin ajan viimeisen kananmunan lisäämisen jälkeen.

Sekoita kuivat aineet keskenään kulhossa. Lämmitä kerma huoneenlämpöiseksi mikrossa tai kattilassa.

Lisää kuivia aineita ja kermaa vuorotellen muutamassa erässä taikinan joukkoon ja sekoita taikina nuolijalla sekaisin.

Pingota irtopohjavuoan (noin 20-22 cm) pohjalle leivinpaperi ja leikkaa leivinpaperista myös suikaleet vuoan reunoille suojaamaan vuokaa.

Voit myös voidella vuoan reunat öljyllä, jos et halua käyttää leivinpaperisuikaleita. Kaada taikina vuokaan ja paista 175 asteessa noin 50-60 minuutin ajan, tai kunnes kakku on kypsä.

Paistoaika riippuu vuoan koosta ja valmistusmateriaalista. Voit tarkistaa kakun kypsyyden tikkutestillä eli työntämällä cocktailtikun kakkuun ja nostamalla sen pois. Jos tikkuun ei tartu märkää taikinaa, on kakku kypsä.

Kumoa hieman jäähtynyt kakku tarjoiluastialle. Valmista kuorrute mittaamalla tomusokeri kulhoon.

Lisäile tomusokerin joukkoon vettä tarpeen mukaan, vähän kerrallaan. Kuorrute on valmis, kun seos on helposti levitettävää, mutta ei kuitenkaan liian löysää.

Voit säädellä kuorrutteen paksuutta lisäämällä sen joukkoon tarvittaessa lisää tomusokeria tai vettä.

Ota kuorrutteesta noin yksi ruokalusikallinen erilleen ja sekoita sen joukkoon hieman kaakaojauhetta, jotta saat värjättyä osan kuorrutteesta ruskeaksi.

Jos kaakaokuorrute on paljon paksumpaa kuin valkoinen kuorrute, niin lisää pari tippa vettä kaakaokuorrutteen joukkoon. Lusikoi kaakaolla värjätty kuorrute pieneen pakastepussiin tai pursotuspussiin. Leikkaa pussin kulmaan pieni reikä.

Levitä valkoinen kuorrute kakun päälle esimerkiksi veitsellä. Pursota värillinen kuorrute valkoisen pinnan päälle raidoksi ja vedä cocktailtikulla kuorrutteen pintaan marmorikuviota.

Anna kuorrutteen jähmettyä hetken aikaa ennen kakun leikkaamista.

Taru Vihavainen on alkuperäiseltä ammatiltaan fysioterapeutti. Kaikki alkoi ristiäiskakusta, joka sai hänet kiinnostumaan leivonnasta enemmän.

Vihavainen aloitti Pullahiiren leivontanurkka -blogin pitämisen vuonna 2006 ja jäi sille tielle. Blogi on saavuttanut vuosien saatossa suosiota ja tavoittaa parhaimmillaan useita kymmeniä tuhansia lukijoita kuukaudessa.

Vihavainen on myös kirjoittanut kolme leivontakirjaa. Lisäksi hän pitää leivontakursseja ja suunnittelee yrityksille reseptejä.

Taru Vihavainen haluaa kannustaa erityisesti vanhempia ottamaan lapset mukaan keittiöön.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit