Supermaukas tacomurupelti, 4 aineksen piirakka ja Teresa Välimäen herkkubroileri – ruokakirjailijoiden ohjeet kannattaa ottaa talteen - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

Supermaukas tacomurupelti, 4 aineksen piirakka ja Teresa Välimäen herkkubroileri – ruokakirjailijoiden ohjeet kannattaa ottaa talteen

Tara Junkerin, Emma Ivanen ja Teresa Välimäen tuoreissa kirjoissa on herkullisia ja toimivia reseptejä.

Tara Junker on helsinkiläinen ravitsemustieteilijä ja reseptinkehittäjä, jonka kolmas keittokirja Kasviksia viikon jokaiselle päivälle (Dream Cozy) ilmestyi syksyllä.­

31.10. 16:32

Valitsin kolme mielenkiintoista, tänä vuonna ilmestynyttä keittokirjaa ja kysyin kirjailijoilta, mikä on heidän lempireseptinsä.

Tara Junkerin Kasviksia viikon jokaiselle päivälle -kirjasta valikoitui oivaltava taco-murupelti, Teresa Välimäen Ranskasta inspiroituneesta Le Keittokirja -kirjasta valmistetaan mehevää Dijonin broileria ja Emma Ivanen Leivontakirjasta tehdään vain muutaman raaka-aineen helppo pekaanipiirakka.

Tara Junkerin tacomurupelti

  • 4 dl kaurahiutaleita

  • 100 g cheddarjuustoraastetta

  • 2 tl oreganoa

  • 0,5 tl chilihiutaleita

  • 0,5 tl suolaa

  • 80 g kylmää voita

  • 400 g lanttua

  • 1 (n. 400 g) kukkakaali

  • 250 g kirsikkatomaatteja

  • kotimaista rypsiöljyä

  • suolaa

  • chilikastiketta (esim. srirachaa)

  • tuoretta korianteria

  • 200 g pakasteherneitä

  • ½ dl kotimaista rypisöljyä

  • suolaa

Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen. Ota herneet sulamaan.

Sekoita muruseoksen kuivat aineet keskenään ja nypi voi joukkoon nopeasti ja ilmavasti. Levitä seos pienehköön uunivuokaan tasaisesti ja nosta jääkaappiin odottamaan.

Kuori ja kuutioi lanttu, paloittele kukkakaali reiluiksi kukinnoiksi. Käytä myös lehdet.

Puolita kirsikkatomaatit. Levitä kasvikset uunipellille leivinpaperille (jätä pellille tilaa takomuruvuoalle), lorauta joukkoon öljyä ja suolaa.

Paahda vihanneksia yhteensä noin 25 minuuttia, kunnes ne pehmenevät.

Ensimmäisen kymmenen minuutin kuluttua lisää pellille muruvuoka ja paista 15 minuuttia, kunnes muru saa kullanruskean värin.

Valmista hernedippi. Kaada sulatetut herneet kulhoon ja kaada joukkoon öljy ja soseuta sauvasekoittimella tai monitoimikoneessa, mausta suolalla maun mukaan.

Tarjoile tacomurut vihannesten ja hernedipin kanssa, viimeistele chilikastikkeella ja tuoreella korianterilla.

Valmistusaika: 25 minuuttia + 25 minuuttia

Annoksia: 2

Teresa Välimäki on reseptiikan superammattilainen ja kokki, jonka sydän sykkii ranskalaiselle keittiölle. Teresan uusin kirja Le Keittokirja (Read me) ilmestyi juuri ennen messuja.­

Teresa Välimäen Dijon-broileri

  • 4–6 broilerin paistileikettä tai rintafileetä suolaa ja mustapippuria

  • 2 rkl voita ja 1 rkl oliiviöljyä

  • 4 dl kuohukermaa

  • 3 rkl karkeaa dijoninsinappia

  • lisäksi neulapapuja

Ota broilerit huoneenlämpöön noin 30 minuuttia ennen ruoanvalmistusta. Mausta broilerin paistileikkeet tai rintafileet molemmin puolin suolalla ja mustapippurilla.

Kuumenna voi ja öljy isossa korkeareunaisessa paistinpannussa.

Ruskista broileripalat pannulla molemmin puolin. Kaada kerma pannulle ja lisää myös sinappi.

Sekoittele niin, että sinappi sekoittuu tasaisesti kerman joukkoon.

Hauduta broilerit kypsiksi sinappi-kermakastikkeessa. Tarjoa broilerin kanssa valkosipulisia neulapapuja.

Valmistusaika: 20 minuuttia

Annoksia: 4–6

Emma Ivanella on suosittu Instagram-tili ja Leivontakirja (Docendo) on hänen yhdeksäs kirjansa, johon hän on koonnut kaikki suosikkireseptinsä.­

Emma Ivanen pekaanipiirakka

  • 200 g digestivekeksejä

  • 75 g voita

  • 2 tlk (á 397 g) kondensoitua kinuskia (kondensoitu maito -kinuskia säilykepurkista)

  • 200 g pekaanipähkinöitä

Kuumenna uuni 200 asteeseen. Voitele piirakkavuoka (halkaisija 28 cm) ja leikkaa sen pohjalle pohjan kokoinen pala leivinpaperia.

Murskaa keksit ja sekoita joukkoon sulatettu voi. Painele seos vuoan pohjalle ja reunoille.

Notkista kondensoitu kinuski (esimerkiksi lyhyesti mikrossa) ja levitä se vuokaan. Ripottele pinnalle pekaanipähkinät. Paista uunin alatasolla 20 minuuttia.

Voit tarjoilla piirakan hieman lämpimänä tai jääkaappikylmänä, jolloin täyte on kiinteämpi.

Valmistusaika: 30 minuuttia

Annoksia: 8–10

IS-Plussan kokki Prisca Leclerc on isän puolelta ranskalainen. Hän on syntynyt Pariisissa, mutta käynyt koulunsa Suomessa.

Prisca on kouluttautunut ruokatuottajaksi ja työskennellyt ruokajuttujen parissa kymmenen vuotta. Hän on kirjoittanut kaksi keittokirjaa, Tarte tatin (2015) ja Mokkapala (2017).

Prisca haluaa tehdä monipuolista, vaivatonta ja maukasta ruokaa sesongin raaka-aineista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit