Mitä Kari Aihinen ja Teresa Välimäki nappaisivat nyt ostoskoriinsa hevi-osastolta – ja maukas perunamuusi, joka saa ihanaa makua sesonkiherkusta - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

Mitä Kari Aihinen ja Teresa Välimäki nappaisivat nyt ostoskoriinsa hevi-osastolta – ja maukas perunamuusi, joka saa ihanaa makua sesonkiherkusta

Isojen markettien vihannes- ja hedelmäosastolla on runsaasti tarjontaa. Kysyimme kokeilta, mihin tuotteisiin kannattaa nyt erityisesti kiinnittää huomiota.

Nyt sesongissa on edullisia aineksia, kuten kaaleja ja juureksia.­

26.10. 15:45

Ruokakauppojen vihannes- ja hedelmäosastot ovat usein yltäkylläisen runsaita erityisesti isommissa marketeissa. Monissa kaupoissa on kuitenkin jo jonkin aikaa nostettu esille satokauden tuotteita.

Nyt sesongissa ovat nyt muun muassa satsumat, kotimainen päärynä, omenat ja kurpitsat.

Kari Aihinen kirjoittaa viime vuonna julkaistun kirjan Kapen parhaat (Tammi) esipuheessa, että sesonkiajattelu on hyvä tapa tuoda värikkyyttä ja monipuolisuutta ruokiin.

– Jos aina syö maantienväristä täysjyväpastaa kermaan tehdyllä jauhelihasoosilla, ei siinä paljon leikitellä väreillä. Vihanneksia, kasviksia ja juureksia saa syödä paljon joka päivä – ne tuovat annokseen suutuntumaa, muotoja, iloja, värejä ja makuja, Aihinen kirjoitti.

Kaalit, sienet ja juurekset kannattaa ottaa haltuun

Kysyimme tunnetuilta kokeilta, Teresa Välimäeltä ja Kari Aihiselta, mitä he poimisivat nyt hevi-osastolta ostoskoriinsa ja mitä valituista tuotteista kannattaa valmistaa.

– Tällä hetkellä poimin hevistä juureksia, kaaleja ja tietysti kotimaisia omenoita. Jos sattuu löytymään suppilovahveroita, niin nappaan niitäkin mukaan mielelläni, Teresa Välimäki vastaa.

– Juureksia paahdan uunissa öljyn, valkosipulin ja yrttien kera ja kaalista teen kaalilaatikkoa tai kaalikeittoa, mieluiten karitsanjauhelihasta. Sienistä teen muhennosta tai keittoa ja lisään niitä pataruokiin, joihin laitan paljon myös niitä juureksia. Omenat syön sellaisenaan, vähintään yhden omenan päivässä. Jos oikein innostun, saatan tehdä omena-toscapaistosta, Välimäki vastaa.

Juurekset saavat ihanaa makua uunissa paahtamalla.­

– Kotimaiset sesonkituotteet kannattaa nyt ottaa haltuun, sillä loppuvuotta kohti niiden määrä taas vähenee. Nyt kannattaa valita kotimaisia sieniä ja kaaleja, Aihinen sanoo.

– Sienet on nyt ihan se paras ja kovin juttu.

Aivan ihana perunamuusi, johon voi upottaa sieniä

Sieniä voi käyttää monipuolisesti. Jos piirakoita ja kastikkeita on tehty syksyn aikana jo tarpeeksi, Aihisen kirjassa on esimerkiksi perunamuusiohje, johon lisää makua tuodaan juurikin sienillä.

Ohjeessa on lisäksi pekonia, mutta sen voi halutessaan jättää toki pois.

Sienillä maustettu perunamuusi (6–8 annosta)

  • 1 kg jauhoisia perunoita (mieluiten puikulaperunaa)

  • 150 g metsäsieniä

  • 100 g normaalisuolaista voita

  • ripaus suolaa

  • 140 g/ 1 paketti pekonia

  • 1–2 dl maitoa

Valmistusohjeet

  1. Pese ja kuori perunat ja höyrytä tai keitä ne kypsiksi.

  2. Jos käytät tuoreita sieniä, hauduta niistä ensin ylimääräinen neste pois haalealla, kuivalla pannulla.

  3. Kuumenna sitten pannu kuumaksi ja lisää voi.

  4. Paista sienet kypsiksi ja mausta suolalla.

  5. Pilko pekoni ja siirrä palat kylmään paistinpannuun.

  6. Pannulle ei tarvita rasvaa! Kun pannu lämpenee hitaasti, pekoni luovuttaa rasvaa ja paistuu rapeaksi omassa rasvassaan.

  7. Sekoita pekonin joukkoon kypsät sienet.

  8. Kaada keitinvesi pois perunakattilasta. Lisää kuumaan kattilaan voita sekä höyrytetyt perunat.

  9. Soseuta perunat vatkaimella, mutta vain sen aikaa, että niiden rakenne rikkoutuu.

  10. Lisää kuumennettu maito ja soseuta muusi nopeasti. Vältä vatkaamista liikaa, jotta muusi ei muutu liisterimäiseksi.

  11. Lisää pekoni-sieniseos ja mausta tarvittaessa suolalla.

  12. Maista ennen suolan lisäämistä, sillä normaalisuolaisessa voissa on tuntuvasti suolaa.

Resepti: Kari Aihinen, Kapen parhaat (Tammi 2019)

”Paljon terveellisyyttä ja voimaa”

Kaaleista lokakuun sesongissa on Sesonkikalenterin mukaan valkokaali, keräkaali, käärylekaali, ruusukaali, mustakaali, palmukaali, kurttukaali, savoijinkaali, kyssäkaali, kaalirapi ja lehtikaali.

– Kaaleissa on paljon terveellisyyttä ja voimaa.

Kaaleista saa salaatteja, uuniruokia ja herkullisia pataruokia.­

Kaalia voi käyttää monin tavoin. Siitä saa herkullisia salaatteja ja uuniruoissa sen mausta saa parhaat puolet esiin. Kari Aihinen suosittelee yksinkertaisia pataruokia.

– Suosittelin esimerkiksi pataruokia: freesaa ja hauduta. Jos ostaa vaikka kokonaisen kaalin, freesaa se pannussa, paista jauhelihaa ja lisää vaikka ohrasuurimoita ja hauduta. Kannattaa käyttää vähän rohkeammin mausteita, kuten vaikka currya ja tulisempia mausteita. Ne sopivat hyvin syksyyn.

– Mausteisuudella saa soundia koneeseen.

Aihinen painottaa yksinkertaisten ja laadukkaiden ainesten tärkeyttä ruoanlaitossa.

– Kannattaa pitää peli helppona. Laadukkaat, simppelit raaka-aineet ovat kaiken aa ja oo.

Aliarvostettu, edullinen kala

Kasvisten lisäksi Kari Aihinen mainitsee myös hyvän, mutta aliarvostetun kalan.

– Kotimainen silakka on nyt oikein hyvää. Se on edelleen aliarvostettu ja aivan liian vähän käytetty, edullinen kala.

Aihinen toteaa, että sen saatavuus ei ole kuitenkaan aina taattua.

– Silakoita Savoyssa 14 vuotta paistaneena tiedän, että tuoretta, hyvää silakkaa ei aina ole tarjolla. Ikävä kyllä sitä menee edelleen valtavasti rehuksi.

Silakka on hyvä, kotimainen kala, josta saa monenlaista ruokaa. Ikävä kyllä sitä menee reippaasti rehuksi, Kari Aihinen toteaa sen saatavuudesta.­

8 maukasta ohjetta

Koostimme Ruokalan reseptiarkistosta maukkaita silakka-, sieni- ja kaaliruokia, joista voi saada ideoita omaan keittiöön.

Kaali-sienilaatikko

Suomalainen coleslaw

Kaalisalaatti

Kaalikääryleet sienillä

Sieniseljanka

Oopperakellarin silakat

Silakka-juuresvuoka

Sitruunavoissa paistetut silakat ja punajuuriröstit

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit