3 lämmittävää herkkukeittoa syksyyn – meksikolainen kanakeitto sopii nachojen kanssa - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

3 lämmittävää herkkukeittoa syksyyn – meksikolainen kanakeitto sopii nachojen kanssa

Lämmittävät keitot ovat parasta syysruokaa.

Miedon makuinen meksikolainen kanakeitto maistuu koko perheelle. Tulisen ruoan ystävä voi lisätä päälle hieman chiliä.­

24.10. 16:07

Fenkoli ja palsternakka keitetään olutliemessä. Juustoinen omenakeitto taitaa olla tämän syksyn herkullisin keitto.

Päälle paahdetaan suolaisia pähkinöitä. Ruokaisa meksikolainen kanakeitto on koko perheen lemppari ja pitää nälän kaukana.

Meksikolainen kanakeitto

  • oliiviöljyä

  • 400 g isoja kanafileesuikaleita

  • 1 tl suolaa

  • 1 tl savupaprikajauhetta

  • 2 sipulia

  • 1 puikulapaprika

  • 1 prk tomaattimurskaa

  • 1 prk valmista tacokastiketta

  • 0,5 l vettä

  • 1 kanaliemikuutio

  • 1 prk maissia

  • 1 prk kidneypapuja

  • 1,5 tl suolaa

  • nachoja

  • 150 g creme fraiche

  • tuoretta korianteria

  • 1 punainen chili halutessa

Kuumenna pannulla öljyä ja kaada fileesuikaleet pannulle. Mausta suolalla ja savupaprikajauheella.

Paista kovalla lämmöllä suikaleisiin paistinpinta.

Pieni sipulit ja paprika. Lorauta keittokattilaan öljyä ja kuullota sipuli ja paprika. kaada joukkoon kanasuikaleet ja lisää tomaattimurska ja tacokastike.

Anna kiehahtaa. Lisää vesi ja murenna sekaan liemikuutio. Kun keitto kiehuu, lisää valutetut maissit ja pavut, sekä suola.

Keitä keittoa kannen alla 30 minuuttia.

Tarjoa keitto creme fraichen, tuoreen korianterin ja nachojen kera.

Valmistusaika: 45 minuuttia

Annoksia: 4–6

Vehnäolut korostaa palsternakan ja fenkolin syviä makuja.­

Fenkoli-palsternakkakeitto

  • 500 g palsternakkaa

  • 1 keskikokoinen fenkoli

  • 1 suuri banaanisalottisipuli

  • oliiviöljyä

  • 3,3 dl vaaleaa vehnäolutta

  • 0,8 l vettä

  • 1 kasvisliemikuutio

  • 200 g valkosipulituorejuustoa

  • 2 tl suolaa

  • yrttiöljy

  • 1 dl tuoretta lehtipersiljaa ja timjamia hienonnettuna

  • 1 dl oliiviöljyä

  • reilu hyppysellinen suolaa

Kuori palsternakka ja leikkaa kahden senttimetrin kuutioiksi. Paloittele fenkoli ja pieni salottisipuli.

Kuumenna keittokattilassa oliiviöljy ja kuullota sipuli ja fenkoli öljyssä.

Lisää palsternakkakuutiot ja pyörittele joukkoon. Kaada sekaan olut ja anna kiehahtaa, lisää vesi ja liemikuutio.

Keitä noin puoli tuntia kannen alla, kunnes palsternakka on pehmeää.

Valmista sillä aikaa yrttiöljy. Hienonna timjami ja lehtipersilja, nosta ne korkeaan astiaan ja lisää oliiviöljy ja suola. Soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi.

Lisää keittoon tuorejuusto ja soseuta keitto sauvasekoittimella, mausta suolalla ja tarjoa keitto yrttiöljyn ja leivän kera.

Valmistusaika: 45 minuuttia

Annoksia: 4

Omenasta ja purjosta tehty keitto suurustetaan kermalla ja cheddarjuustolla.­

Omena-cheddarkeitto

  • 5 omenaa

  • 1 purjo

  • 2 rkl voita

  • 1 l vettä

  • 1 kanaliemikuutio

  • 2 dl kermaa

  • 1,5 rkl vehnäjauhoja

  • 150 g cheddarjuustoa

  • 2 tl suolaa

  • 80 g saksanpähkinöitä

  • rypsiöljyä

  • hyppysellinen suolaa

Kuori omenat ja leikkaa kuutioiksi. Leikkaa purjon vaalea osa ohuiksi viipaleiksi.

Sulata voi keittokattilassa ja kuullota purjo. Lisää omenat ja kuullota niitä hetki. Lisää vesi ja kanaliemikuutio ja keitä 20 minuuttia, kunnes omenat ovat pehmenneet.

Paahda sillä aikaa pähkinät paistinpannulla, jossa tilkka rypsiöljyä. Mausta parilla hyppysellisellä suolaa.

Soseuta keitto hienoksi soseeksi.

Sekoita jauhot kerman joukkoon ja kaada seos keittoon. Anna keiton kiehua hiljaisella ja saostua noin 10 minuuttia hiljaisella lämmöllä. Lisää juustoraaste. Säästä hieman raastetta keiton viimeistelyyn. Mausta suolalla.

Tarjoa keitto paahdettujen pähkinöiden, juustoraasteen ja leivän kera.

Valmistusaika: 50 minuuttia

Annoksia: 4

IS-Plussan kokki Prisca Leclerc on isän puolelta ranskalainen. Hän on syntynyt Pariisissa, mutta käynyt koulunsa Suomessa.

Prisca on kouluttautunut ruokatuottajaksi ja työskennellyt ruokajuttujen parissa kymmenen vuotta. Hän on kirjoittanut kaksi keittokirjaa, Tarte tatin (2015) ja Mokkapala (2017).

Prisca haluaa tehdä monipuolista, vaivatonta ja maukasta ruokaa sesongin raaka-aineista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit