Ah, mitkä mehevät herkut! Nämä pullat ovat takuuvarma kahvipöydän hitti - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

Ah, mitkä mehevät herkut! Nämä pullat ovat takuuvarma kahvipöydän hitti

Mitä kaikkea ihanaa maasta nouseekaan! Palsternakka, juuriselleri ja juuripersilja saavat loistaa tämän kertaisissa maukkaissa resepteissä.

Vaniljainen creme fraiche-täyte tekee pullista mehevän pehmoisia.

19.10.2020 18:07

Friteeratut juurekset ovat älyttömän hyviä ja erityisesti rakuunamajoneesiin dipattuna.

Appelsiinilla ja kurkumalla maustetut juurekset kypsyvät uunissa yhdessä kokonaisen broilerin kanssa ja makean himoon kannattaa ehdottomasti leipoa vaniljaisia creme fraiche-puolukkapullia.

Puolukka-creme fraiche pullat

  • 75 g voita

  • 2,5 dl maitoa

  • 25 g hiivaa

  • 1 dl sokeria

  • 0,5 rkl kardemummaa

  • 1 tl suolaa

  • n. 7 dl jauhoja

  • 150 g creme fraichea

  • 1 dl sokeria

  • 1 tl vaniljauutetta

  • 1,5 dl puolukoita

  • 50 g mantelilastuja

  • 1 muna

  • 15 tukevaa muffinivuokaa

Sulata voi. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja sulata hiiva maidon joukkoon.

Lisää sokeri, kardemumma ja suola. Vatkaa joukkoon jauhot pikkuhiljaa.

Kun taikina käy liian paksuksi vispilälle, lisää puolet voista ja vaivaa loput jauhot käsin.

Lisää lopuksi loppu voi ja vaivaa se taikinaan, kunnes taikina on tasainen ja kimmoisa.

Taikina saa olla löysähkö. Jätä taikina kohoamaan liinan alle lämpimään paikkaan noin puoleksi tunniksi.

Sekoita creme fraiche, sokeri ja vaniljauute.

Kun taikina on kohonnut, kauli se jauhotetulla alustalla kahdessa osassa 20 cm leveäksi levyksi.

Levitä päälle creme fraiche –seos, mantelilastuja ja puolukoita. Kääri levy löyhäksi rullaksi ja leikkaa noin 5 senttimetrin pituisiksi paloiksi niin, että pullia tulee yhteensä 12–15 kappaletta.

Aseta palat muffinivuokiin leikkuupuoli ylöspäin ja aseta vuoat uunipellille. Riko kananmuna kuppiin ja riko sen rakenne.

Voitele pullien ulkopinnat munalla, ripottele päälle hieman mantelilastuja. Nosta uuniin 200 asteeseen noin 15 minuutiksi, kunnes pullat ovat kypsiä, mutta vielä pehmeitä.

Valmistusaika: 60 minuuttia

Annoksia: 12–15 pullaa

Juurekset paahtuvat ihanan makeiksi broilerin alla.

Paahdettu broileri ja appelsiini-kurkumajuurekset

  • 1 kokonainen broileri

  • 2 rkl voita

  • 1 appelsiini

  • 1 juuriselleri

  • 1 iso juuripersilja

  • 2 sipulia

  • 4 raitajuurta

  • oliiviöljyä

  • 1,5 tl kurkumaa

  • 3 tl suolaa

  • mustapippuria

  • 2 valkosipulinkynttä

Jos broileri on pakkasesta, ota se sulamaan vuorokautta aikaisemmin.

Ota noin 2 ruokalusikallista voita huoneenlämpöön. Pese appelsiini huolella ja raasta puolet sen kuoresta hienoksi raasteeksi.

Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen.

Kuori kaikki juurekset ja leikkaa muutaman senttimetrin kokoisiksi paloiksi. Nosta juurekset kulhoon, lorauta joukkoon öljyä, mausta kurkumalla, suolalla ja mustapippurilla, lisää appelsiinin kuoriraaste ja sekoita.

Kaada juurekset tilavaan uunivuokaan.

Leikkaa appelsiini paksuiksi viipaleiksi. Murskaa valkosipulinkynnet veitsen kyljellä ja kuori.

Ripottele broilerin sisään 1 tl suolaa, laita sisään valkosipulinkynnet ja yksi appelsiiniviipale.

Hiero broilerin pintaan 1 teelusikallinen suolaa kummallekin puolelle ja levitä pehmennyt voi broilerin rintapuolelle.

Aseta broileri rintapuoli ylöspäin vuokaan ja nosta uuniin 45-60 minuutiksi, kunnes broilerin sisälämpötila on 75 astetta tai liha on luiden kohdalta täysin valkoista.

Valmistusaika: 75 minuuttia

Annoksia: 4

Juuriselleri ja palsternakka on raikas vaihtoehto kananugeteille.

Fritatut juuresnugetit

  • 1 munankeltuainen

  • 1,5 rkl valkoviinietikkaa

  • 1 rkl Dijonsinappia

  • 2,5 dl rypsiöljyä

  • 3 oksaa rakuunaa

  • 0,75 tl suolaa

  • 2 isoa palsternakkaa

  • 1 iso juuriselleri

  • 1 dl vehnäjauhoja

  • 2 munaa

  • 1 tl suolaa

  • mustapippuria

  • n.3 dl pankojauhoja

  • 1 l rypsiöljyä

Valmista ensin majoneesi. Riko keltuainen kulhoon, mittaa joukkoon etikka ja sinappi ja sekoita tasaiseksi.

Lisää öljy pikkuhiljaa ohuena nauhana samalla käsin vatkaten. Kun seos alkaa paksuuntua, voit lisätä öljyä reippaammin kerralla. Mausta suolalla. Hienonna rakuuna ja sekoita majoneesin joukkoon.

Nosta jääkaappiin odottamaan.

Kuori juuriselleri veitsen avulla. Palsternakan kuorinta onnistuu kuorimaveitsellä.

Leikkaa juuriselleri 2 senttimetriä paksuiksi tikuiksi ja palsternakka 2 senttimetriä paksuiksi kiekoiksi.

Leikkaa ohuemman pään palaset paksummiksi kuin leveän pään.

Laita jauhot, munat ja pankojauhot omiin kulhoihinsa. Mausta munat suolalla ja mustapippurilla ja riko niiden rakenne.

Kuumenna Paksupohjaisessa kattilassa noin 10 cm öljyä noin 150 asteeseen. Pidä kansi ja sammutuspeitto lähettyvillä.

Pyörittele juurespalat ensin vehnäjauhoissa sitten munissa ja lopuksi pankojauhoissa.

Friteeraa juureksia muutama kerrallaan 7–8 minuuttia. Jos öljyn kuumuus on oikea, siinä ajassa friteeraus on saanut kauniin värin ja juurekset ovat kypsyneet. Tarjoa heti majoneesin kera.

Valmistusaika: 40 minuuttia

Annoksia: 4–6:lle naposteluun tai alkupalaksi

IS-Plussan kokki Prisca Leclerc on isän puolelta ranskalainen. Hän on syntynyt Pariisissa, mutta käynyt koulunsa Suomessa.

Prisca on kouluttautunut ruokatuottajaksi ja työskennellyt ruokajuttujen parissa kymmenen vuotta. Hän on kirjoittanut kaksi keittokirjaa, Tarte tatin (2015) ja Mokkapala (2017).

Prisca haluaa tehdä monipuolista, vaivatonta ja maukasta ruokaa sesongin raaka-aineista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit