Pohjaan palanut kattila puhdistuu Marttojen vinkillä hetkessä – testasimme, ja sehän toimii kuin unelma!

Marttojen salainen ase teräskattilan puhdistukseen on vanha hyväksi todettu ainesosa.

Pohjaan palaneen kattilan puhdistaminen on yleensä työlästä, mutta Marttojen ohjeiden avulla puhdistaminen onnistuu vaivattomasti.

13.10.2020 15:25

Riisipuuro on ihanaa, mutta keittämisen jälkeen kattilan pohja on lähes poikkeuksetta ruskean peitossa. Pohjaan palaneen kattilan puhdistaminen tuntuu usein mahdottomalta tehtävältä, joka vaatii aikaa ja hermoja.

Marttojen uusimmassa kirjassa Martat – Kodinhoitokirja – innostu ja onnistu kotona (Gummerus 2020) kerrotaan, miten teräskattila saadaan puhdistettua kätevästi. Testasimme Marttojen ohjeet, ja lopputulos oli kirjaimellisesti loistava!

Näin se onnistui

Ennen Marttojen ohjeiden lukemista olin liottanut kattilassa astianpesuainevettä ja yrittänyt hangata pohjaa tiskiharjalla. Virhe.

Kirjan mukaan, jos ruoka on palanut kiinni teräskattilaan, sitä ei kannata yrittää irrottaa hankaavilla pesimillä tai aineilla.

Kattila ennen puhdistusta.

Martat kehottavat siis unohtamaan tiskiharjan ja tarttumaan suoraan sienipesimeen sekä vanhaan tuttuun ruokasoodaan. Ruokasoodasta ja vedestä tehdään tahna, jota hierotaan astiaan sienipesimellä.

Ruokasoodasta saa tahnamaista lisäämällä siihen pienen määrän vettä. Tahnan ja sienipesimen avulla lika hierotaan pois kattilasta.

Laitoin ensiksi lusikkaan noin puoli teelusikallista ruokasoodaa, jonka kostutin vedellä. Ruokasooda muuttuu tahnamaiseksi jo pienestä määrästä vettä.

Kun kaikki lika ei lähtenyt ensimmäisellä hankauskerralla, tein toisen puoli teelusikallista tahnaa. Olisin siis voinut tehdä tahnaa valmiiksi jo teelusikallisen, mutta ruokasoodan määrä riippuu tapauskohtaisesti kattilan likaisuudesta.

Toisella kerralla käytin viileän veden sijasta kuumaa vettä, mikä auttoi lian lähtöä huomattavasti. Kun sain lian hierottua pois, huuhtelin kattilan Marttojen ohjeiden mukaisesti, ja kattila kiilsi taas puhtaana!

Kattila puhdistuksen jälkeen.

Avuksi voi ottaa myös etikan

Jos ruokasooda ja sieni eivät tepsi, uutuuskirjassa kerrotaan myös kaksi muuta puhdistusvaihtoehtoa.

Yksi vaihtoehto on laittaa teräskattila puolilleen vettä ja lisätä siihen viisi ruokalusikallista ruokasoodaa. Tämän jälkeen seos kuumennetaan kiehumispisteeseen, lämpö sammutetaan ja seos jäähdytetään. Lopuksi astia kaavitaan, harjataan ja huuhdellaan.

Toinen vaihtoehto on keittää teräskattilassa kaksi osaa väkiviinaetikkaa ja yksi osa vettä. Kattilaan lisätään sitten yksi teelusikka suolaa, ja liuoksen annetaan seistä yön yli. Lopuksi astia kaavitaan, harjataan ja huuhdellaan.

Martat muistuttavat, että teräskattilan voi pestä myös astianpesukoneessa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit