Butter chickeniin tuo mahtavaa makua yllättävä aines – suussa sulava amerikkalainen piiras kruunaa aterian - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

Butter chickeniin tuo mahtavaa makua yllättävä aines – suussa sulava amerikkalainen piiras kruunaa aterian

Syksyn oranssi herkku on kurpitsa.

Kurpitsasta valmistuu niin lisukkeet, pääruoat kuin jälkkäritkin.­

10.10. 14:25

Kokonaisena paahdettu kurpitsa maustetaan ruskistetulla chilivoilla. Tutusta Butter chickenistä tulee erityisen herkullista, kun kastikkeessa on kurpitsaa.

Klassisen amerikkalaisen kurpitsapiirakan aika on nyt, jos koskaan.

Kurpitsasta valmistuu niin lisukkeet, pääruoat kuin jälkkäritkin.­

Kurpitsainen butter chicken

  • 3–4 kanan koipireisipalaa

  • 1 noin 700 g kurpitsa

  • 2 salottisipulia

  • 2 valkosipulinkynttä

  • 1 punainen chili

  • 2 rkl kookosöljyä

  • 2 rkl tomaattipyreetä

  • 2 rkl inkivääritahnaa

  • 1 tl garam masalaa

  • 1 tl korianteria jauheena

  • 0,25 tl kanelia

  • 0,25 tl kuminan siemeniä

  • 2 tl suolaa

  • 1 tlk kokonaisia tomaatteja (400g)

  • 1,5 dl vettä

  • 1 tlk kookosmaitoa (400 ml)

  • lisäksi

  • riisiä

Laita uuni lämpiämään 180 asteeseen.

Ota broilerin koipireidet huoneenlämpöön, poista nahka ja suolaa kevyesti.

Leikkaa kurpitsa veitsellä muutaman senttimetrin levyisiksi viipaleiksi kuorineen. Poista siemenet ja kuori kurpitsaviipaleet veitsellä leikkaamalla. Paloittele viipaleet muutaman senttimetrin kokoisiksi paloiksi.

Hienonna salottisipulit, valkosipuli ja chili. Sulata pannulla tai wokissa kookosöljy. Nosta kurpitsat pannuun ja kuullota. Lisää pannuun salottisipulit, tomaattipyree ja kaikki mausteet.

Lopuksi valkosipuli ja chili. Ja kuullota hetki. Lisää sitten kuoritut tomaatit, vesi ja kookosmaito ja anna kiehahtaa.

Kaada kastike uunivuokaan ja upota broilerinkoivet vuokaan. Nosta vuoka uuniin 75 minuutiksi, kunnes reidet ovat kypsiä ja liha irtoaa luista helposti.

Irrottele liha luista ja nosta luut pois vuoasta. Tarjoa riisin kera.

Valmistusaika: 90 minuuttia

Annoksia: 4

Ruskistettu voi on pähkinäisen makuista paahdettua voita.­

Kuoressaan paahdettu kurpitsa

  • 1 myskikurpitsa

  • oliiviöljyä

  • 1 tl suolaa

  • 100 g voita

  • 1 punainen chili

Lämmitä uuni 200 asteeseen. Leikkaa kurpitsa puoliksi kookkaalla terävällä veitsellä ja kaavi siemenet pois. Sivele leikkauspinnat öljyllä ja ripottele päälle suolaa. Nosta kurpitsanpuolikkaat uuniin uunipellille leivinpaperille leikkauspinta ylöspäin ja paahda uunissa 60 minuuttia.

Valmista ruskistettu chilivoi. Hienonna chili. Sulata voi paksupohjaisessa kattilassa ja paahda, kunnes voi alkaa vaahdota ja ruskistuu vaahdon alla.

Varo että voi ei pala, nosta kattila välillä liedeltä ja tarkista väri. Valmis ruskistettu voi tuoksuu pähkinäiseltä ja on kuparinruskeaa.

Kun voi on valmis, sammuta liesi ja lisää joukkoon chili. Jätä odottamaan kurpitsoita.

Kun kurpitsat ovat lusikoitavan pehmeitä, nosta ne uunista. Lusikoi kurpitsan liha irti kuoresta ja lorauta päälle ruskistettua chilivoita. Tarjoa lisukkeena voin kera.

Valmistusaika: 65 minuuttia

Annoksia: 4 lisukkeeksi

Amerikkalainen kurpitsapiiras valmistuu kondensoidusta maidosta, kurpitsasoseesta ja mausteista.­

Kurpitsapiiras

  • 800 g kurpitsaa

  • 0,5 dl vettä

  • 1 tl kanelia

  • 0,25 tl muskottipähkinää

  • 0,25 tl inkiväärijauhetta

  • 1 valmis piirakkapohja

  • 1 tlk kondensoitua sokeroitua maitoa

  • pari hyppysellistä suolaa

  • 22 cm piirakkavuoka

Valmista kurpitsasose. Leikkaa kurpitsa muutaman senttimetrin paksuisiksi viipaleiksi, poista siemenet ja kuori veitsen avulla.

Leikkaa pieniksi paloiksi. Nosta kurpitsapalat paksupohjaiseen kattilaan, kaada joukkoon vesi ja lisää mausteet.

Keitä kannen alla hiljaisella välillä sekoittaen noin 30 minuuttia, kunnes kurpitsa hajoaa soseeksi lusikalla painettaessa. Soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi.

Anna soseen jäähtyä.

Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen.

Painele piirakkapohja voideltuun vuokaan ohuelti. Sekoita kondensoitu maito ja kurpitsasose huolella tasaiseksi ja mausta suolalla.

Kaada seos vuokaan ja nosta uuniin. Paista 200 asteessa 15 minuuttia ja laske sitten uunin lämpö 180 asteeseen.

Paista vielä 35 minuuttia, kunnes täyte on hyytynyt ja pohja kypsä. Tarjoa jäähtyneenä, koristele tomusokerilla.

Valmistusaika: 75 minuuttia

Annoksia: 6–8

IS-Plussan kokki Prisca Leclerc on isän puolelta ranskalainen. Hän on syntynyt Pariisissa, mutta käynyt koulunsa Suomessa.

Prisca on kouluttautunut ruokatuottajaksi ja työskennellyt ruokajuttujen parissa kymmenen vuotta. Hän on kirjoittanut kaksi keittokirjaa, Tarte tatin (2015) ja Mokkapala (2017).

Prisca haluaa tehdä monipuolista, vaivatonta ja maukasta ruokaa sesongin raaka-aineista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit