Näillä ohjeilla tutut arkiruoat saa tehtyä astetta kevyemmiksi.
Unohda höttöhiilareita sisältävät kalapuikot ja tee lohelle superrapea ruiskuorrute, jossa on vienosti piparjuuren potkua.
Uuniperunoiden currykastike on kuin hampurilaispaikoista tuttu currymajoneesi – mutta huijattuna kevytversiona. Et huomaa eroa.
Ota pizzaperjantai haltuun tällä lähes itsestään valmistuvalla vegeohjeella. Sienen mehevä rakenne saa unohtamaan taikinankaipuun.
Uuniperuna ja currykanaa
Ainekset
4 isoa Rosamunda-perunaa
Kastike
1 ½ tl currya
2 tl öljyä
1 pieni valkosipulinkynsi
1 tl omenaviinietikkaa
ripaus jauhettua valkopippuria
2 dl (kevyt)kermaviiliä
Lisäksi
200 g vihreitä papuja
tilkka öljyä
½ tl suolaa
1 valkosipulinkynsi
200 g kypsää broileria
Laita uuni kuumenemaan 220 asteeseen. Pese perunat ja pistele niihin muutama reikä haarukalla.
Paahda perunoita uunissa 20 minuuttia. Alenna lämpö 180 asteeseen ja kypsennä vielä noin 40 minuuttia.
Kokeile veitsellä perunoiden kypsyyttä. Anna perunoiden vetäytyä 10 minuuttia huoneenlämmössä.
Kuumenna currya öljyssä mikrossa muutama sekunti. Kuori ja murskaa valkosipulinkynsi joukkoon.
Lisää loput kastikkeen ainekset ja sekoita.
Pätki pavuista päät pois ja paista
noin minuutin ajan öljyssä. Murskaa valkosipulinkynsi lopussa joukkoon, jatka paistamista vielä toinen minuutti. Mausta suolalla.
Halkaise ja täytä perunat broilerilla, paistetuilla valkosipulipavuilla ja currykastikkeella.
Valmistusaika: 75 minuuttia
Annoksia: 4
Raejuustolasagne
Ainekset
50 g lehtikaalia
1 (puna)sipuli
1 valkosipulinkynsi
2 tl öljyä
400 g naudan jauhelihaa (rasvaa noin 10%)
2 tl jauhettua savupaprikaa
2 tl jeeraa
1 rkl punaviinietikkaa
1 tl ruokosokeria
1 tl suolaa
250 g kirsikkatomaatteja
2 dl lihalientä
Kastike
3 dl lihalientä
2 dl rasvatonta maitoa
1 prk (200 g) raejuustoa
3 rkl maissisuurustetta (vaaleille kastikkeille)
1 tl suolaa
½ tl rouhittua mustapippuria
Lisäksi
9 lasagnelevyä
Kuumenna uuni 200 asteeseen. Poista lehtikaalista kovat ruodit ja hienonna lehdet.
Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynsi. Paista mausteita suolaa lukuun ottamatta öljyssä minuutin ajan.
Lisää jauheliha, sipulit ja lehtikaali ja jatka 5 minuuttia, kunnes jauheliha on kypsää. Lisää etikka, sokeri ja suola.
Puolita joukkoon kirsikkatomaatit ja lisää lihaliemi.
Keitä kokoon noin 30 minuuttia.
Tee kastike. Mittaa kattilaan lihaliemi, maito ja raejuusto.
Kuumenna, kunnes raejuusto hieman sulaa. Suurusta kastike ja mausta suolalla ja pippurilla.
Kaada vuoan pohjalle kolmannes jauhelihakastikkeesta. Laita päälle 3 lasagnelevyä ja kolmannes raejuustokastikkeesta. Toista sama kahdesti. Kypsennä uunin alatasolla noin 40 minuuttia.
Peitä vuoka tarvittaessa, jos se uhkaa tummua liikaa. Anna vetäytyä ennen tarjoamista.
Valmistusaika: 90 minuuttia
Annoksia: 6
Hapankorppulohi
Ainekset
500 g nahallinen lohifilee
1 tl suolaa
½ tl rouhittua mustapippuria
Muruseos
100 g hapankorppuja/muuta revittyä kuivaa leipää
½ tl valkosipulijauhetta
2 rkl hienonnettua persiljaa
1 rkl hienonnettua tilliä
3 rkl raastettua piparjuurta
3 rkl oliiviöljyä
Ota lohi huoneenlämpöön ja kuumenna uuni 225 asteeseen. Mausta lohi suolalla ja pippurilla. Hienonna leipä teholeikkurissa muruiksi. Sekoita loput ainekset joukkoon.
Painele lohen pinnalle ja kypsennä noin 15 minuuttia.
Tarjoa esimerkiksi tillillä maustetun jogurtin, kasvisten ja kvinoan kanssa.
Valmistusaika: 30 minuuttia
Annoksia: 4
Portobello-minipitsat
Ainekset
4 isoa portobellosientä
4 tl oliiviöljyä
1 tl sormisuolaa
1 tl pizzamaustetta
½ tl valkosipulijauhetta
1 dl valmista pizzakastiketta
100 g kasvissuikaleita
4 rkl parmesaania
Kuumenna uuni 200 asteeseen. Puhdista sienet ja poista jalat. Laita leivinpaperin päälle uunipellille ja sivele öljyä molemmin puolin.
Yhdistä mausteet keskenään ja ripottele seos sienten päälle.
Paista 5 minuuttia.
Lusikoi kastike sienille ja levitä kasvikset päälle. Raasta parmesaani pinnalle.
Jatka paistamista noin 20 minuuttia, kunnes kasvikset saavat väriä.
Valmistusaika: 30 minuuttia
Annoksia: 4