Ai että, mikä jälkiruoka! Näin teet taivaalliset mokkaleivokset suklaavaahdolla - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

Ai että, mikä jälkiruoka! Näin teet taivaalliset mokkaleivokset suklaavaahdolla

Tarun herkulliset leivokset ovat myös kahvipöydän kaunistus.

4.10. 11:02

Kun syksy saapuu, usein myös kesän raikkaat leivonnaiset vaihtuvat hieman tuhdimpiin makuihin. Niinpä halusin tehdä näin lokakuun ensimmäiselle viikolle herkulliset mokkaleivokset.

Koristelin leivokset suklaavalumilla ja suklaavaahdolla. Viimeistelin leivokset vielä suklaakarkeilla. Yhtä hyvin koristeluun voisi käyttää pieniä keksejä tai syötäviä kukkia.

Minulla oli käytössäni silikoninen muffinssivuoka, jossa on kolot seitsemälle muffinssille. Näin sain tehtyä yhdellä vuoalla seitsemän pientä leivosta.

Voit myös käyttää yksittäisiä silikonisia muffinssivuokia näiden leivonnaisten valmistamiseen.

Koska leivokset hyydytetään silikonivuokaan, on tärkeää jäädyttää ne kunnolla ennen vuoasta irrottamista. Näin leivokset pysyvät ehjinä.

Irrota leivokset vuoasta hyvissä ajoin ennen tarjoilua, jotta ne ovat tarjoiluhetkellä pehmeitä myös sisältä. Näissä leivoksissa voit itse päättää, tarjoiletko leivokset pohjapuoli ylöspäin vai alaspäin.

Mokkaleivokset suklaavaahdolla

(noin 7 kpl)

Pohja:

  • 60 g kaura- tai vehnäkeksejä

  • 1 rkl kaakaojauhetta

  • 1 rkl tomusokeria

  • 1 ½ rkl voita

Täyte:

  • 1 tl pikakahvi

  • 1 rkl vettä

  • 1 liivatelehti

  • 2 dl vispikermaa

  • 100 g maustamatonta tuorejuustoa

  • noin ¾ dl tomusokeria

  • 1 rkl kaakaojauhetta

Kuorrute:

  • 100 g maitosuklaata

  • 1 ½ dl vispikermaa

  • (suklaakarkkeja, keksejä tai muita syötäviä koristeita)

Valmistusohjeet

Murskaa keksit hienoksi muruksi yhdessä kaakaojauheen ja tomusokerin kanssa. Sulata voi ja lisää voisula keksimurskan joukkoon.

Sekoita hyvin ja painele keksimurska tasaiseksi kerrokseksi silikonivuoan muffinssikolojen pohjalle tai irtonaisiin silikonisiin muffinssivuokiin.

Sekoita pikakahvi ja vesi pienessä kupissa tai kattilassa. Laita liivatelehti likoon runsaaseen kylmään veteen noin viiden minuutin ajaksi. Vatkaa vispikerma vaahdoksi.

Vatkaa toisessa kulhossa tuorejuusto yhdessä tomusokerin ja kaakaojauheen kanssa. Kuumenna kahviseos kiehuvaksi mikrossa tai hellalla.

Ota liivatelehti kylmästä vedestä ja purista siitä ylimääräinen vesi pois. Sulata liivatelehti kiehuvan kuuman kahviseoksen joukkoon. Sekoittele ja anna jäähtyä pieni hetki.

Kaada hieman jäähtynyt liivateseos tuorejuuston joukkoon, koko ajan vatkaten. Nostele lopuksi kermavaahto tuorejuustoseoksen joukkoon.

Maista täytettä ja lisää tarvittaessa tomusokeria.

Jaa täyte keksipohjien päälle. Kopauta vuokaa kevyesti pöytää vasten, jotta saat täytteen tasoittumaan. Tasoita vielä leivosten pinta veitsellä. Nosta vuoka pakastimeen niin pitkäksi aikaa, että leivokset jäätyvät kunnolla.

Irrota jäiset leivokset silikonivuoasta ja nosta ne tarjoiluastialle.

Valmista suklaavalumat kuumentamalla puoli desilitraa vispikermaa kuumaksi, mutta älä kuitenkaan keitä kermaa.

Pilko suklaa pieniksi paloiksi kuumuutta kestävään kulhoon, ja kaada kuuma kerma suklaan päälle.

Anna seoksen olla muutamien minuuttien ajan sekoittamatta. Sekoita sen jälkeen seos tasaiseksi.

Jos seokseen jää sekoittamisen jälkeen vielä sulamatonta suklaata, lämmitä seosta varovasti esimerkiksi mikrossa, jotta saat seoksesta tasaista.

Anna suklaaseoksen jäähtyä hetken aikaa. Voit kokeilla suklaaseoksen valumista esimerkiksi kulhon reunaan.

Liian lämmin suklaavaluma valuu liian nopeasti reunaa pitkin alas, liian kylmä valuma ei valu kunnolla.

Lusikoi suklaaseos pursotuspussiin ja leikkaa pussiin pieni reikä pursottamista varten.

Pursota suklaaseosta leivosten yläreunaan niin, että saat kauniit valumat leivosten reunoille.

Mittaa loput vispikermasta vatkauskulhoon ja vatkaa vaahdoksi. Lusikoi lopuksi suklaavalumista ylijäänyt huoneenlämpöinen suklaaseos kermavaahdon joukkoon.

Vatkaa varovasti sekaisin.

Lusikoi suklaavaahto pursotusterällä varustettuun pursotuspussiin ja pursota suklaavaahtoa leivosten päälle.

Viimeistele leivokset suklaakarkeilla, kekseillä tai muilla syötävillä koristeilla.

Taru Vihavainen on alkuperäiseltä ammatiltaan fysioterapeutti. Kaikki alkoi ristiäiskakusta, joka sai hänet kiinnostumaan leivonnasta enemmän.

Vihavainen aloitti Pullahiiren leivontanurkka -blogin pitämisen vuonna 2006 ja jäi sille tielle. Blogi on saavuttanut vuosien saatossa suosiota ja tavoittaa parhaimmillaan useita kymmeniä tuhansia lukijoita kuukaudessa.

Vihavainen on myös kirjoittanut kolme leivontakirjaa. Lisäksi hän pitää leivontakursseja ja suunnittelee yrityksille reseptejä.

Taru Vihavainen haluaa kannustaa erityisesti vanhempia ottamaan lapset mukaan keittiöön.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit