Oh, mitä herkkua! Näin valmistat latva-artisokasta herkkua – kokeile ihanaa juustodippiä - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

Oh, mitä herkkua! Näin valmistat latva-artisokasta herkkua – kokeile ihanaa juustodippiä

Latva-artisokasta saa todellista hemmotteluruokaa.

Keitetyn artisokan kanssa sopii vinaigrette, sitruuna- sekä voikastikkeet.­

26.9. 14:11

Latva-artisokat ovat yksi lempikasviksistani. Ne ovat täydellistä tarjottavaa syysillan naposteluun.

Latva-artisokkien lehtien sisäpinnalta imaistaan herkkua alahampaiden avulla ja lopulta lehtien keskeltä paljastuu artisokan sydän.

Uunissa kypsennetyt artisokat täytetään valkosipulilla, juustolla ja lehtipersiljalla. Kun artisokat keitetään, lehdet dippaillaan kastikkeeseen, tällä kertaa rakuunavinaigretteen.

Säilötyistä artisokan sydämistä valmistetaan upea amerikkalaistyylinen juustodippi.

Täytetyt artisokat

  • 4 keskikokoista latva-artisokkaa

  • 1 sitruunan mehu

  • 2 tl suolaa

  • mustapippuria

  • 4 rkl oliiviöljyä

  • 3 valkosipulinkynttä

  • lehtipersiljaa

  • 100 g parmesaania

Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen. Leikkaa artisokkien kannat niin, että artisokka pysyy pystyssä.

Leikkaa latvoista 2–3 senttimetriä, jotta täyttäminen onnistuu. Levittele lehtiä auki, jotta täytteet pääsevät valumaan joka paikkaan.

Purista artisokkiin sitruunan mehua, ripottele suola ja mustapippuri ja jokaiseen artisokkaan reilu ruokalusikallinen oliiviöljyä. Hienonna persiljaa ja raasta parmesaani hienoksi.

Ujuta persiljasilppua ja parmesaania lehtien väliin. Kääri artisokat folionyyteiksi ja nosta uuniin noin 60 minuutiksi riippuen hieman artisokan koosta.

Testaa kypsyys irrottamalla yksi lehti ja maistamalla. Lehden kuuluu irrota helposti ja alahampailla vetämällä, lehden sisäpinnasta irtoaa maukasta artisokkaa.

Tarjoa artisokat heti.

Valmistusaika: 75 minuuttia

Annoksia: 4

Täytetty artisokka kypsyy maukkaaksi uunissa folionyytissä.­

Keitetyt artisokat ja rakuunavinaigrette

  • 6 pientä artisokkaa tai 2 isoa

  • 1 sitruuna

  • 2 rkl suolaa

  • 0,75 dl oliiviöljyä

  • 2 rkl valkoviinietikkaa

  • 1,5 rkl Dijonsinappia

  • 2 hyppysellistä suolaa

  • 1 hyppysellinen sokeria

  • 1 hyppysellinen mustapippuria

  • 2 oksaa rakuunaa

Leikkaa artisokista pois pitkät varret.

Keitä artisokkia kiehuvassa suolatussa vedessä puolitetun sitruunan kanssa, kannen alla 30 minuuttia, jos artisokat ovat pieniä kuvan mukaisia ja 45–50 minuuttia mikäli ne ovat isoja.

Valmista vinaigrette sekoittamalla kaikki ainekset keskenään, kunnes kastike on tasaista. Lisää lopuksi hienonnettu rakuuna.

Tarjoa jäähtyneet artisokat alkupalaksi tai illan istujaisissa vinaigretteen dipattuina.

Valmistusaika: 30–60 minuuttia

Annoksia: 4 naposteluun

Juustoinen artisokka-pinaattidippi saa hieman potkua jalopenoista.­

Artisokka-juustodippi

  • 2 tlk artisokan sydämiä

  • 50 g pinaattia

  • 200 g maustamatonta tuorejuustoa

  • 150 g creme fraichea

  • 1 dl majoneesia

  • 2 valkosipulinkynttä

  • mustapippuria

  • ripaus suolaa

  • 100 g parmesaania raastettuna

  • 150 g mozzarellaraastetta

  • 6 viipaletta säilöttyjä jalopenoja tai 1 tuore jalopeno (tulisempi)

  • ruissipsejä, nachoja tai paahdettua leipää

Lämmitä uuni 200 asteeseen. Valuta artisokan sydämet, hienonna ne ja purista käsin loppu liemi pois. Hienonna pinaatti.

Sekoita tuorejuusto, majoneesi, creme fraiche, puristetut valkosipulinkynnet, mausteet ja juustoraasteet.

Hienonna jalopenot ja sekoita joukkoon. Nosta artisokat ja pinaatti uunivuokaan. Kaada päälle juustoseos ja sekoita.

Nosta vuoka uuniin 20 minuutiksi tai kunnes juustoseos on sulanut ja saanut hieman väriä pintaansa. Tarjoa heti dipattavaksi ruissipsien, nachojen tai paahdetun leivän kera.

Valmistusaika: 30 minuuttia

Annoksia: 4–6 dippailtavaksi

IS-Plussan kokki Prisca Leclerc on isän puolelta ranskalainen. Hän on syntynyt Pariisissa, mutta käynyt koulunsa Suomessa.

Prisca on kouluttautunut ruokatuottajaksi ja työskennellyt ruokajuttujen parissa kymmenen vuotta. Hän on kirjoittanut kaksi keittokirjaa, Tarte tatin (2015) ja Mokkapala (2017).

Prisca haluaa tehdä monipuolista, vaivatonta ja maukasta ruokaa sesongin raaka-aineista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit