Suomalaisten ja ruotsalaisten vastauksissa näkyi yksi selvä ero, kun 18–39-vuotiailta kysyttiin, mitä he syövät

Lihaa vähennetään kodeissa mieluummin kuin ravintoloissa, Kespro kertoo. Myös ruokateknologiayritys Picadeli kyseli 18-39 -vuotiailta ruokavalioista.

Kespron havainnon mukaan kodeissa ollaan valmiimpia vähentämään lihaa kuin ravintoloissa.

24.9.2020 17:06

Lihan kuluttamisessa on havaittu viime vuosina pientä laskua.

Lihan kokonaiskulutus laski vuonna 2018 edellisestä vuodesta noin 1,8 prosenttia eli 1,5 kiloa henkeä kohti, Luonnonvarakeskus kertoi kesällä tämän hetken tuoreimmista tilastoista.

Kespron tuoreessa Ravintolaruokailijoiden fleksaus -kyselytutkimuksessa havaittiin, että lihan kulutusta on vähennetty enemmän kodeissa kuin ravintolaruokailussa.

Kespron kyselytutkimukseen vastasi yli 1400 kuluttajaa ympäri Suomea.

– Tutkimuksen mukaan kuluttajat olivat huomattavasti valmiimpia vähentämään punaisen lihan kulutustaan kotiruokailussa kuin ravintolaruokailussa, Kespron asiakastieto- ja markkinointiyksikön johtaja Hannu Korhonen kertoo kyselyn tuloksista.

Ravintolassa halutaan edelleen lihaa

Hannu Korhonen kertoo, ettei Kespron kyselytutkimuksessa ole aiemmin tehty vastaavaa havaintoa.

Tulosten mukaan ravintolaruokailija haluaa edelleen ravintolassa punaista lihaa, mutta aikoo lisätä lähitulevaisuudessa erityisesti kalan, vihannesten ja juuresten kulutustaan. Ne kyselyyn vastanneet, jotka olivat vähentäneet punaisen lihan kulutustaan, vaihtoivat kulutustaan kalan, juuresten ja vihannesten lisäksi broileriin.

42 prosenttia kyselyyn vastanneista kertoi lisäävänsä vihannesten ja juuresten kulutustaan ravintolaruokailussa seuraavan vuoden aikana.

Halu syödä terveellisemmin

Kespro kertoo tiedotteessaan, että 69 prosenttia vastaajista kertoi kasvispohjaisten raaka-aineiden kulutuksensa lisääntymisen johtuvan halusta syödä terveellisemmin.

Eettiset näkökulmat, ympäristöasiat sekä uutuuksien kokeilu korostuivat nuorempien vastaajien syissä.

Kespron mukaan tässä on viesti ravintoloille.

– Vaikka punaisen lihan suosio ulkona syömisessä pysyy tutkimuksen mukaan suhteellisen vakaana myös tulevaisuudessa, kasvisruokailun suosion lisääntyminen haastaa ravintolat ottamaan entistä paremmin huomioon listoillaan myös kasvispohjaiset ratkaisut, Hannu Korhonen sanoo tiedotteessa.

Luke: Siipikarjanlihan kulutus kasvanut

Luken kesäkuussa julkaiseman tiedotteen mukaan lihan kokonaiskulutus oli vuonna 2018 lähes 80 kiloa henkilöä kohti. Siipikarjanlihan suosion kasvu näkyy tilastoissa.

– Siipikarjanlihan kulutus kasvoi melkein neljä prosenttia vuodesta 2018. Sen kulutus on nyt 26,6 kiloa henkeä kohti. Sianlihan kulutus sen sijaan laski noin viisi prosenttia, mutta sitä kulutetaan edelleenkin enemmän kuin siipikarjanlihaa, 30,8 kiloa. Naudanlihaa syötiin viime vuonna keskimäärin 18,8 kiloa, mikä oli noin puoli kiloa vähemmän kuin edellisenä vuonna, erityisasiantuntija Erja Mikkola toteaa Luonnonvarakeskuksen sivuilla julkaistussa tiedotteessa.

Suomalaisten vastauksissa ero Ruotsiin

Kespron lisäksi myös ruokateknologiayritys Picadeli on teettänyt kyselyn lihan kuluttamisesta ja suhtautumisesta kasvipainotteiseen syömiseen. Syyskuussa julkaistuissa kyselytuloksissa kiinnitettiin erityistä huomiota 18–39-vuotiaiden vastauksiin.

Picadelin alkuvuodesta 2020 teettämään YouGovilla-kyselyyn vastasi yhteensä 4000 henkilöä Suomessa, Ruotsissa, Saksassa ja Ranskassa, tiedotteessa kerrotaan.

Suomalaisia vastaajia oli tuhat.

Yritys nostaa tiedotteessaan esiin mainittuun ikäryhmään kuuluvien suomalaisvastaajien eroja ruotsalaisten vastaaviin vastauksiin. Iso ero löytyi kasvissyöjien osalta.

18–39-vuotiaista suomalaisvastaajista kasvissyöjiä kertoi olevansa neljä prosenttia, kun Ruotsissa peräti 13 prosenttia vastaajista ei syönyt vaaleaa tai punaista lihaa.

Suomalaisvastaajista kaksi prosenttia kertoo noudattavansa täysin vegaanista ruokavaliota.

Tiedotteessa kerrotaan, että 82 prosenttia suomalaisvastaajista kertoi syövänsä kaikenlaista lihaa. Lukema on huomattavasti korkeampi kuin muissa tutkituissa maissa, kyselyn teettämä yritys kertoo. Eniten kasvisruokaa suosivia 18–39-vuotiaita oli Ruotsissa ja Saksassa.

”Suomalaiset ovat grillikansaa”

Kyselyn vastausten perusteella suomalaiset ovat vastahakoisimpia vähentämään lihansyöntiään seuraavan vuoden aikana. Sitä yrittäviä oli kuitenkin 40 prosenttia vastaajista.

Joka neljäs ei osannut sanoa, haluaako muuttaa ruokailutottumuksiaan.

– Suomalaiset ovat grillikansaa, mutta yhä useampi jo miettii lihankulutustaan ja sitä, josko siinä olisi vähentämisen varaa, Picadeli Finland Oy:n kategoriapäällikkö Sanna Kariluoto toteaa tiedotteessa.

Lihan vähentämistä suunnittelevista alle 40-vuotiaista suomalaisvastaajista 72 prosenttia aikoo tehdä niin ympäristö- ja ilmastosyistä.

62 prosentille terveys oli syynä lihan kulutuksen vähentämiseen. Muiden maiden vastauksissa terveydelliset syyt eivät korostuneet yhtä paljon kuin suomalaisten vastauksissa. Ruotsalaisille ilmasto- ja ympäristösyyt olivat terveyttä tärkeämpiä syitä.

Muut mainitut seikat lihan kulutuksen vähentämisen syistä suomalaisille olivat taloudelliset asiat sekä eläinten oikeudet, tiedotteessa kerrotaan.

Lähteet: Luke, Kespro, Picadeli Finland Oy

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit