Pysäyttävä uutinen sai asiakkaat ryntäämään lihapiirakoistaan tunnettuun helsinkiläis­leipomoon – hyllyt myytiin nopeasti tyhjiksi

Kotileipomo Eromangan myymälässä kävi perjantaina kuhina.

Perjantaina iltapäivällä paikalle saapuneille asiakkaille kerrottiin tuotteiden jo loppuneen.

18.9.2020 16:22

Helsingin Sanomat uutisoi torstaina perinteikkään helsinkiläisleipomon Eromangan konkurssista. Uutisessa kerrotaan, että konkurssiin yrityksen haki verottaja.

Helsingin Sanomat kertoo artikkelissa, että yrittäjä Anja Snellman kävi pitkään neuvotteluja taloyhtiön ja verottajan kanssa.

Muun muassa Kauppalehti kertoi leipomon ahdingosta jo viime vuonna. Elokuussa 2019 julkaistussa jutussa oli kuitenkin vielä pientä toiveikkuutta talousongelmien selviämiseen. Kauppalehden artikkelissa kerrotaan, että rahaa kului reippaasti muun muassa tuotantopuolen ja myymälän uudistamiseen. Tilat vanhassa rakennuksessa vaativat korjauksia.

– Jos ajatellaan, että tällaiset remontit maksavat satoja tuhansia euroa, ja ne rahat saadaan kahvista ja pullasta, niin siinä saa aika lailla painaa töitä, Snellman kommentoi lehdelle tuolloin.

Leipomon ahdingosta uutisoitiin jo viime vuonna.

Kevään koronakriisi lisäsi ahdinkoa entisestään.

Anja Snellman kertoi Helsingin Sanomille hakeneensa avustusta Business Finlandilta ja Valtiokonttorista. Tukea ei saatu.

– Ollaan palveltu tätä kaupunkia, ollaan palveltu maata. Jossain vaiheessa vain tulee kuppi täyteen, kun joka puolelta sanotaan ’ei’, Snellman kommentoi Helsingin Sanomille.

Hyllyt tyhjenivät jo puolilta päivin

Ilta-Sanomat ei tavoittanut perjantaina Anja Snellmania. Asiakkaat kuitenkin reagoivat uutiseen legendaarisen leipomon tilanteesta.

Perjantaina leipomoon tuli asiakasryntäys ja sen eteen kertyi jopa jonoa.

Hieman ennen kello kahta iltapäivällä tulleille asiakkaille ilmoitettiin, että tuotteet oli myyty loppuun jo pari tuntia aiemmin. Kauppa suljettiin perjantain osalta.

Myymälästä vahvistetaan, että asiakkaita kävi perjantaina runsaasti aamusta alkaen. Jos tuotteita vielä haluaa, kannattaa seuraavina päivinä varautua olemaan aikaisin liikenteessä, myymälästä kerrotaan.

Lihiksen resepti on vuodelta 1946

Leipomon tunnettuja tuotteita on ollut erityisesti lihapiirakka. Mainetta niittänyttä ”lihistä” on valmistettu samalla salaisella reseptillä vuodesta 1946, leipomon Facebook-sivuilla kerrotaan.

– Varmaan maailman paras, tarpeeksi rasvaa, ja ennen kaikkea tarpeeksi täytettä, muun muassa matkailusivusto Tripadvisorissa hehkutettiin.

– Heittämällä Suomen parhaat lihapiirakat, Facebookissa taas kiiteltiin.

Toinen leipomon tunnettu ja kiitelty tuote on ollut possumunkki.

Lihiksen resepti on vuodelta 1946.

Osa Helsingin historiaa

Pitkän historian omaava leipomo on ollut lisäksi muun muassa japanilaisturistien suosiossa. Anja Snellman kertoi Ilta-Sanomille vuonna 2016 julkaistussa jutussa, että leipomo oli lisätty japanilaiseen matkaoppaaseen. Sen jälkeen aasialaisturistien tie on löytänyt sinne.

Lihapiirakan lisäksi japanilaisturisteja kiinnosti korvapuusti, Snellman kertoi tuolloin.

Anja Snellmanin yritys on osa Helsingin historiaa. Anjan vanhemmat Sirkka ja Åke Snellman ostivat 1970-luvulla leipomon sen vuonna 1946 perustaneelta Einar Virjolta. Kauppaan kuului muun muassa kuuluisan lihapiirakan resepti. Snellmanit olivat pyörittäneet jo sitä ennen torikahvilaa Kauppatorilla.

Åke Snellmanin isoäiti oli myynyt kahvia Kauppatorilla jo 1800-luvulla. Anja Snellman jatkoi sukunsa perinnettä.

– Toivon todella, että joku jatkaisi Eromangaa, Anja Snellman totesi Helsingin Sanomille torstaina.

Kauppatori Snellmanin kahvilateltan 125-vuotispäivää juhlittiin vuonna 2008. Kuvassa Pedro Hietanen ja Anja Snellman.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit