”Aivan jäätävän hyvää” – itkukanapasta on hittiohjeen uusi versio, jota kannattaa kokeilla

Hanna Gullichsenin uudessa kirjassa on arkeen sopivia ohjeita.

Itkukanapasta on maukas arkiruoka.

17.9.2020 15:00

Millaisia aterioita ammattikokki valmistaa omassa kotikeittiössään? Kokki ja ruokavaikuttaja Hanna Gullichsen vastaa kysymykseen omalta osaltaan tuoreessa kirjassaan Kokin kotiruokaa (Otava).

Kirjaan on koostettu Gullichsenin lempiruokia, joita hänen perheessään syödään. Ei kikkailua ja hankalia tekniikoita, kuuluu ainakin yksi kirjan keskeisistä opeista.

– Pasta pelastaa usein, ja monesti edessäni on valtava valurautapannu, johon kasaan kotoa löytyvät herkut ja maustan huolella, hän kirjoittaa kirjassa.

Kirjassa on keskitytty suolaisiin ruokiin ja arkisiin vaihtoehtoihin: pastoihin, pannulla paistettaviin sekä uunissa kypsyviin ruokiin. Jälkiruokaohjeita on vain yksi.

Hittiruoan uusi versio

Selkeässä ja kauniisti kuvitetussa kirjassa on toimivia reseptejä arkeen. Se tarjoaa mahdollisia vastauksia siihen ainaiseen ikuisuuskysymykseen, mitä tänään ruoaksi?

Kirjassa on yksi erityisen maukas ohje, joka on variaatio viime vuonna somessa hitiksi nousseesta itkukanasta.

– Se kantaa nimeä itkukana, koska se nyt vaan on niin älyttömän hyvää. Kastikkeesta voikin käydä taistoa, jotta kaikki saavat saman verran, Hanna Gullichsen kertoi ruoan saamasta nimestä viime vuonna.

Itkukanasta on nähty somessa myös vegeversioita, muun muassa nimikkeellä ”itkutofu”. Tuoreessa kirjassa hittiohjeesta on tehty pasta.

– Itkukana on somen kautta monelle tuttu ohje. Tässä yhdistetään samainen kastike pastan kanssa, kipataan päälle pankojauhoja ja parmesaania ja heitetään toviksi uuniin, ohjetta kuvaillaan.

Uudesta versiosta tuli maukas.

– Enemmän kuin osiensa summa, aivan jäätävän hyvää. Maistuu ihan pizzalle, totesi ystävä. Hämmentävää, mutta totta, Gullichsen kirjoittaa.

Itkukanapasta

  • 360 g pastaa (esim. penne)

  • n. 400 g broilerin fileesuikaleita

  • suolaa, mustapippuria

  • 2 rkl oliiviöljyä

  • 4 rkl voita

  • 2 salottisipulia hienonnettuna

  • 2 rkl tomaattipyreetä

  • 1 purkki (400 g) tomaattimurskaa

  • 3 rkl soijakastiketta

  • 2 dl kermaa

Kuorrutukseen:

  • 1 dl pankojauhoja

  • 50 g parmesaania raastettuna

  • 25 g voita nokareina

Valmistusohjeet

  1. Keitä pastaa suolatussa vedessä 70 prosenttia suositellusta ajasta.

  2. Valmista sillä välin kastike.

  3. Paista broilerin fileesuikaleet oliiviöljyssä pannulla kypsäksi.

  4. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Nosta sivuun odottamaan.

  5. Kaada paistinpannulle lisää oliiviöljyä ja nokare voita, kuullota sipulit pehmeäksi.

  6. Lisää pannulle tomaattipyree, tomaattimurska sekä soijakastike ja sekoita. Kippaa mukaan myös kerma.

  7. Keittele kasaan tovi.

  8. Kuumenna uuni grillivastuksella 200 asteeseen.

  9. Yhdistä pasta ja kastike, kippaa uuninkestävään pannuun ja kuorruta pankojauhojen ja parmesaanin sekoituksella ripottelemalla ne pastan päälle.

  10. Lisää pinnalle muutama voinokare ja nosta pannu uuniin.

  11. Tarkkaile, ettei pinta pääse palamaan. Muutaman minuutin päästä voit nostaa uunista valmiin pastan.

  12. Anna vetäytyä hetki ennen tarjoilua.

Pastan keittäminen on periaatteessa yksinkertaista, mutta jotta siitä saa mahdollisimman hyvää, muutamia ohjeita kannattaa noudattaa.

– Pasta valutetaan melko kuivaksi, sitä ei tarvitse jättää riippumaan siivilään ja kuihtumaan. Vesi vain pois ja sitten kastikkeen kimppuun. Maut pääsevät paremmin pastan iholle, kun annat niiden kietoutua toisiinsa kosteina, Gullichsenin kirjassa muun muassa neuvotaan.

Resepti: Hanna Gullichsen, Kokin kotiruokaa (Otava 2020)

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit