Kian, 33, ja Petran, 34, herkullinen pasta syntyi jääkaapin jämistä: ”Taivaallinen” - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

Kian, 33, ja Petran, 34, herkullinen pasta syntyi jääkaapin jämistä: ”Taivaallinen”

Ystävykset kannustavat rentoon kotikokkailuun.

Paahdetut tomaatit ja vihannekset soseutetaan ja sekoitetaan kuuman pastan joukkoon. Päälle reilusti burrata- tai bufala-mozzarellaa, oliiviöljyä ja pangrattatoa, herkullisen tomaattipastan ohje kuuluu.­

11.9. 17:03

– Sanotaan, että onni löytyy arjen pienistä hetkistä. Tässä yksi: marengin levittäminen nuolijalla.

– Ole sellaisen tyypin kanssa joka katsoo sua yhtä rakastavasti kuin me katsotaan tätä pizzaa.

Nämä ovat otteita 33-vuotiaan Kia Arpian ja 34-vuotiaan Petra Wettenrannan perustaman ruokayhteisön Bella Tablen Instagramista. Arpia ja Wettenranta julkaisevat siellä ohjeita, joista huokuu ilo ja rakkaus ruokaan. Tili liittyy kaksikon pitämään ruokapodcastiin.

Ystävykset ja intohimoiset kotikokit haluavat jakaa inspiraatiota ruoanlaitosta kiinnostuneille ja lisätä myönteistä puhetta ruoasta.

– Olemme hyviä ystäviä ja vietämme suuren osan vapaa-ajasta yhdessä kokkaillen ja ruoan perässä matkustellen, Kia Arpia kertoo.

Arpia ja Wettenranta puhuvat ja kirjoittavat erilaisista ruokamaailmaan liittyvistä aiheista. Resepteissä ei hienostella, vaan ohjeissa voidaan puhua rennosti esimerkiksi vaikka ”rapumössöstä” ja ”sipulisoosista”.

Jämäkokkailusta syntynyt herkku

Ruokaohjeet ovat kaikille avoimessa käytössä.

– Haluamme jakaa ruokainspistä ja poistaa kokkailusta turhia paineita ja ja jäykkiä sääntöjä. Haluamme ensisijaisesti näyttää, että kokkailu voi olla rentoa ja helppoa.

Tuore resepti sopii loistavasti kuluneella viikolla vietettyyn hävikkiviikkoon. Ohje on myös esimerkki kaksikon tavasta valmistaa ruokaa luovasti, mutta maku edellä.

Kia Arpia kirjoittaa, että herkullisen tomaattipastan ohje syntyi aineksista, jotka olivat jo jääkaapissa.

– Jämäkokkailu on parasta. Tämä taivaallinen umamipommi-tomaattikastike valmistuu itsekseen uunissa ja sekaan voi heittää vihanneslaatikosta lähes mitä vain, Kia Arpia kirjoittaa.

– Heitin pellille jo hieman pehmenneet tomaatit ja jääkaapin vihanneslaatikon tyngät, halkaistun kokonaisen valkosipulin ja lorautin päälle oliiviöljyä ja tomaattipyreetä ja maustoin suolalla ja ripauksella sokeria. Paahdoin 180-asteisessa uunissa 45 minuuttia, soseutin kattilassa. Maustoin n’dujalla (olispa ollut kans sardelleja) ja kaadoin päälle pastan ja keitinvettä, hän kertoi Instagramissa ruoan syntymisestä.

– Päälle reilusti burrataa, oliiviöljyä ja pangrattatoa, eli oliiviöljyssä paahdettuja valkosipulilla ja yrteillä maustettuja hapanleipämuruja.

”Köyhän miehen parmesaani”

Reseptin ohessa selvennetään pangrattatoa vielä tarkemmin. Kuivunut hapanjuurileivän kannikka jauhetaan tehosekoittimessa muruksi ja paahdetaan oliiviöljyn, valkosipulin ja yrttien kanssa rapeaksi.

Jos leivänkannikkaa ei löydy, voi myös käyttää pankomurua, jota löytyy kaupoista. Pangrattato tunnetaan myös ”köyhän miehen parmesaanina”, sillä se on täydellinen maustepommi pastojen ja keittojen päälle parmesaanin ”korvaajaksi”.

Pastaa, paahdettua tomaattikastiketta ja burrataa

Tomaattikastike:

  • 1 rasia kirsikkatomaatteja

  • 10 tomaattia

  • 1 kokonainen valkosipuli

  • 3 pientä sipulia

  • (+ jääkaapin vihanneslaatikon jämiä, esimerkiksi 2 porkkanaa ja 3 varsisellerin vartta)

  • reilu loraus (1/2 tuubia) tomaattipyrettä

  • yrttejä (timjamia, oreganoa, salviaa)

  • oliiviöljyä

  • ripaus sokeria

  • suolaa

  • mustapippuria

  • happoa = joko sherry- tai omenaviinietikkaa tai sitruunamehua

  • (optio umamilisä: 5 sardellifilettä tai 1 rkl n’dujaa)

Valmistusohjeet

  1. Halkaise kirsikkatomaatit ja leikkaa tomaatit lohkoiksi. Kuori ja lohko sipulit ja halkaise myös kokonainen valkosipuli.

  2. Levitä kaikki tasaisesti uunipellille. Jos kaapistasi löytyy porkkanaa tai varsiselleriä, voit pilkkoa ne mukaan.

  3. Lorauta kasvisten päälle tomaattipyre ja reilusti oliiviöljyä ja lisää tuoreita yrttejä ja noin 1 tl suolaa ja sokeria.

  4. Paahda 180 asteessa kiertoilmauunin keskitasolla noin 1,5 tuntia, kunnes tomaatit ovat paahtuneet.

  5. Purista varovasti valkosipulista kynnet ulos ja poista kuoret. Poista timjamin oksat.

  6. Kaada kaikki kattilaan ja soseuta sauvasekoittimella joko aivan sileäksi tai jätä sekaan vähän sattumia. Lisää happo joko lorauksella etikkaa tai sitruunanmehulla. (Jos lisäät sardelleja kastikkeeseen, paista kattilassa oliiviöljyssä ennen vihannesten lisäämistä.)

  7. Rouhi sekaan mustapippuria ja tarkista maku. Lisää tarvittaessa lisää suolaa, sokeria tai happoa.

  8. Keitä pasta al denteksi ja kauho ensin noin 1/2–1 dl keitinvettä notkistamaan kastiketta ja nosta pasta sitten kastikkeen joukkoon.

  9. Revi mozzarella ja tuoreet yrtit pastan päälle ja tarjoa rapean pangrattaton kanssa.

”Elämän eliksiiri”

Nyt syyskuussa Arpia ja Wettenranta poimisivat kauppojen hevi-osastolta muun muassa kotimaisia juureksia, valkosipulia, palsternakkaa, punajuuria ja kaaleja.

– Ja omenoita! Teimme juuri herkullisen version suomalaisten lempisyksyjälkkäristä, omena-kaurapaistoksesta.

Kia Arpia kertoo, että uuden kaurapaistosversion salaisuus on kaksikon lempiaines.

– Salaisuus on tietenkin meidän elämän eliksiiri eli ruskistettu voi, jonka osaa ihan jokainen tehdä. Pieni kattila keskilämmölle ja voita kyytiin niin paljon kun kehtaa. Keitetään keskilämmöllä, kunnes keittiössä tuoksuu taivas ja voissa näkyy kullanruskeita hippuja.

– Voita kannattaa sekoittaa aina välillä ettei hiput, eli hera, pala pohjaan. Käytä sellaisenaan voin tilalla. Voit myös jäähdyttää ruskistetun voin ja vatkata sen samaan määrään pehmeää voita ja saat huippuravintoloistakin tuttua levitettävää herkkua.

Hatunnosto kotiruokalan pitäjille

Naiset kannustavat myös hyödyntämään metsästä saatavia herkkuja.

– Ollaan kerätty varmasti lähemmäksi 20 litraa jo sieniä, joten nyt kannustetaan ensikertalaisiakin metsään sienioppaan ja korin kera. Suppiksia on metsät pullollaan.

Ruokapodcast ja siihen liittyvä sivusto perustettiin kesäkuussa. Kotikokkailuun innostaminen on ollut palkitsevaa.

– Eniten saamme viestejä siitä, että olemme onnistuneet herättämään vanhan uinuneen ruokainnostuksen tai jopa synnyttämään sellaisen. Se on parasta, Arpia kuvailee asioita, jotka motivoivat jatkamaan.

– Haluamme nostaa hattua eteenkin kaikille perheellisille, teille, jotka pyörititte omien töidenne ohella sekä koulua että ruokalaa.

Resepti: Bellatable.fi

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit