Marengilla kuorrutettu omenapiirakka on upea herkku kahvipöytään - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

Marengilla kuorrutettu omenapiirakka on upea herkku kahvipöytään

Jos perinteiset omenapiirakat on jo leivottu, tämä upea marenkikakku kannattaa ottaa kokeiluun.

13.9.2020 13:03

Tänä vuonna on tuntunut olevan todella hyvä omenavuosi. Päätin leipoa omenoista piirakan, joka muistuttaa uunissa paistettavaa juustokakkua. Tällä kertaa piirakka ei kuitenkaan sisällä laisinkaan tuorejuustoa tai muutakaan juustoa.

Tämä piirakka sopii myös erinomaisesti hävikkiviikon teemaan, sillä sain käytettyä tähän leivonnaiseen jääkaapissa olleen jogurtin, joka olisi muuten joutunut hävikkiin. Samalla hyödynsin puutarhan antimista pari omenaa.

Tässä omenapiirakassa on vaalea mantelinen pohja sekä herkullinen turkkilaisesta jogurtista ja omenasta tehty täyte.

Kokonaisuuden kruunaa ilmava ja makea marenkihuntu, joka tekee leivonnaisesta vielä astetta juhlavamman. Marenkiin käytettävien valkuaisten lisäksi kananmunien keltuaiset käytetään täytteeseen.

Suosittelen laittamaan marengin piirakan päälle vasta juuri ennen tarjoilua, niin marengin koostumus on silloin parhaimmillaan.

Marengilla kuorrutettu omenapiirakka

  • 100 g voita

  • 1 dl sokeria

  • 1 kananmuna

  • 2 dl vehnäjauhoja

  • 1 dl mantelijauhoa

  • 1/2 tl leivinjauhetta

  • 2 tl vaniljasokeria

  • ½ dl maitoa

Täyte:

  • 2 omenaa

  • 1 rkl voita

  • 3 rkl taloussokeria tai fariinisokeria

  • 2 tl jauhettua kanelia

  • 500 g turkkilaista jogurttia

  • 1 dl sokeria

  • 1 kananmuna

  • 2 keltuaista

  • 2 rkl sitruuna- tai limemehua

Kuorrute:

  • 2 valkuaista

  • 3/4 dl sokeria

Vatkaa pehmeä voi ja sokeri keskenään. Lisää joukkoon kananmuna ja vatkaa vielä voimakkaasti, jotta saa seoksesta tasaisen. Sekoita kuivat aineen keskenään ja lämmitä maito huoneenlämpöiseksi.

Lisää kuivat aineet ja maito parissa erässä taikinan joukkoon. Kaada ja levitä taikina leivinpaperilla vuorattuun vuokaan (noin 22 cm x 22 cm).

Paista 175 asteessa noin kahdeksan minuutin ajan.

Valmista paiston aikana täyte pesemällä omenat ja poistamalla niistä siemenkodat. Pilko omenat pieniksi kuutioiksi.

Laita voi kuumalle paistinpannulle. Kun voi on sulanut, lisää joukkoon omenat ja sokeri. Paista omenoita muutaman minuutin ajan pannulla keskiteholla.

Lisää lopuksi kaneli ja sekoita hyvin.

Sekoita kulhossa turkkilainen jogurtti, sokeri, kananmuna ja keltuaiset sekä valitsemasi sitrusmehu. Vatkaa vispilällä sekaisin.

Kaada täyte pohjan päälle ja lusikoi täytteen päälle omenat. Sekoittele haarukalla omenoita hieman täytteen joukkoon.

Laita piirakka takaisin uuniin ja paista 150 asteessa noin 40 minuutin ajan.

Nosta piirakka pois uunista ja anna sen jäähtyä. Nosta huoneenlämpöinen piirakka vuoassa lopuksi jääkaappiin.

Mittaa valkuaiset ja sokeri kuumuutta kestävään kulhoon. Laita kattilaan tilkka vettä ja kuumenna se kiehuvaksi.

Nosta kuumuutta kestävä kulho kattilan päälle. Sekoittele valkuais-sokeriseosta kulhossa, samalla kuumentaen sen noin 60 asteeseen.

Siirrä kulho pois kattilan päältä ja vatkaa valkuaiset sekä sokeri keskenään paksuksi valkoiseksi marenkivaahdoksi. Jatka vatkaamista kunnes marenki on jäähtynyt.

Levitä tai pursota marenki viileän piirakan päälle. Käytä piirakka nopeasti vielä uunissa kuuman grillivastuksen alla, jotta marenki saa hieman väriä pintaan.

Voit paahtaa pintaa myös kaasupolttimella uunin sijaan. Tarjoile piirakka sellaisenaan tai leikkaa valmiiksi sopiviksi annospaloiksi.

Nosta piirakka huoneenlämpöön noin puolisen tuntia ennen tarjoilua. Näin se on parhaimmillaan.

Taru Vihavainen on alkuperäiseltä ammatiltaan fysioterapeutti. Kaikki alkoi ristiäiskakusta, joka sai hänet kiinnostumaan leivonnasta enemmän.

Vihavainen aloitti Pullahiiren leivontanurkka -blogin pitämisen vuonna 2006 ja jäi sille tielle. Blogi on saavuttanut vuosien saatossa suosiota ja tavoittaa parhaimmillaan useita kymmeniä tuhansia lukijoita kuukaudessa.

Vihavainen on myös kirjoittanut kolme leivontakirjaa. Lisäksi hän pitää leivontakursseja ja suunnittelee yrityksille reseptejä.

Taru Vihavainen haluaa kannustaa erityisesti vanhempia ottamaan lapset mukaan keittiöön.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit