Kananmuna on yksi edullisista ja ravintorikkaista aineksista, jota voi hyödyntää monin eri tavoin. Keitetty kananmuna on esimerkiksi ruokaisa lisä vaikka lounassalaattiin ja sopii hyvin myös leivänpäälliseksi.
Jokainen keittää kananmunansa tyylillään. Sopivan kypsää voi toki saada monin eri tavoin, mutta jos tätä ravintorikasta raaka-ainetta haluaa kunnioittaa ja saada sen mausta kaiken irti, keittämistapoihin on hyvä kiinnittää pientä huomiota.
Kananmunien keittämisessä on erilaisia koulukuntia. Toiset laittavat kananmunat kylmään veteen, toiset kiehuvaan veteen. Silläkin on kuitenkin merkitystä, onko kananmunia säilytetty huoneenlämmössä vai jääkaapissa.
Jääkaappikylmät kananmunat kylmään veteen
Martat kertovat sivuillaan, että jos kananmunat ovat jääkaappikylmiä, niiden keittäminen kannattaa aloittaa laittamalla ne kylmään veteen. Vettä tarvitaan kattilaan vain sen verran, että kananmunat peittyvät. Tämä estää kuorien halkeamisen. Keittoaika lasketaan siitä, kun vesi alkaa kiehua.
Huoneenlämmössä säilytetyt kananmunat voi huolettomammin lisätä kiehuvaan veteen, sillä ne eivät halkea yhtä helposti kuin jääkaappikylmät kananmunat.
Molemmissa metodeissa on tärkeää käyttää ajastinta. Sanna Mansikkamäen ja Pia Inbergin vuonna 2017 julkaistussa kirjassa Muna (Readme) listataan, että jos kananmunista haluaa pehmeitä, keittoajaksi riittää neljä minuuttia. Puolikovia tulee kuuden minuutin kypsennyksellä ja kova, eli täysin hyytyneen keltuaisen saa kahdeksan minuutin keittämisellä.
Kananmunat laitetaan kylmään veteen ja kattila liedelle. Kun vesi alkaa kiehua, laitetaan munakelloon aikaa 5–6 minuuttia. Keittämisen jälkeen kananmunat laitetaan kylmään veteen – ja voilà, kananmunat ovat ihan täydelliset, esimerkiksi Laitilassa toimiva kananmunatuottaja Munax tiivistää sivuillaan täydellisen keittotavan.
Jäähdyttäminen on tärkeää
Kaikissa metodeissa on tärkeää jäähdyttää kananmuna heti keittämisen jälkeen kylmässä vedessä.
Tämä pysäyttää niiden kypsymisen. Näin vältetään muun muassa tumma, vihertävä reunus keltuaisen ympärillä. Se johtuu liian pitkästä keittoajasta.
Tämä niin sanottu ”surumuna”, eli keltuaisen ympärille muodostunut tumma rengas johtuu valkuaisen rikkivedyn ja keltuaisen raudan reagoinnista, kerroimme aiemmin.
Liian pitkään keittämällä kananmuna menettää parhaan mahdollisen makunsa ja keltuaisesta tulee murenevaa.
Kuorimistekniikat
Kuori muna vedessä. Näin mahdollisesti munan pintaan jääneet pienet kuorenpalat huuhtoutuvat pois, Kultamuna kertoo oman vinkkinsä.
Sanna Mansikkamäki kirjoittaa, että toinen hyvä konsti on kuoria niitä varovaisesti pöytää vasten pyörittämällä.
Testasimme myös viime vuonna kuorimisvinkin, joka toimi.
Älä koskaan kypsennä kananmunia liian kauan, muuten niistä tulee kumisia ja kuivia, munatalo muistuttaa kaikkein keskeisimmästä säännöstä.
Kananmunien keittämisessä voidaan myös halutessa mennä äärimmäisen tarkkoihin valmistusmenetelmiin. Kerroimme taannoin kemistien kokeilusta, jossa lämpömittarin ja ”täydellisen” keittoajan avulla saatiin maukas lopputulos.
Jääkaapin jämät munakkaisiin
Munakkaat ovat loistavia ruokia ruokahävikin vähentämisessä. Niiden täytteisiin voi käyttää luovasti lähes mitä vain jääkaappiin lojumaan jääneitä vihanneksia, juustonpaloja ja vaikka makkaraa.