Niin herkulliset lihapullat, ettei paremmasta väliä – Matti Jämsénin lounasravintolan ohjeessa hurmaa kaksi ainesosaa - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

Niin herkulliset lihapullat, ettei paremmasta väliä – Matti Jämsénin lounasravintolan ohjeessa hurmaa kaksi ainesosaa

Lihapullat ovat yksi niistä kotiruoista, joihin voi hyödyntää aineksia luovasti.

Jutun lopussa olevassa ohjeessa lihapullia paahdetaan ensin uunissa, minkä jälkeen niiden pintaan paistetaan pannulla hyvä väri. Kuvituskuva.­

9.9.2020 15:15

Tällä viikolla vietetään hävikkiviikkoa. Kotona syntyvän ruokahävikin minimoimiseen voisi soveltaa pienessä mittakaavassa myös niitä arkisia tapoja, jotka ovat ravintoloiden keittiöissä työskenteleville itsestäänselvyyksiä.

Keittiömestari ja ravintoloitsija Matti Jämsén toteaa, että ravintoloiden keittiöissä pyritään jatkuvasti välttämään ruokahävikin syntymistä, sillä ympäristökysymysten lisäksi ruokahävikin syntyminen ei ole yksinkertaisesti taloudellisesti kannattavaa.

– Ravintoloiden keittiöissä hävikkiä ei juurikaan synny, se on aivan selvää, hän sanoo.

Suunnitelmallinen ruokalista

Jämsénin tänä vuonna Helsinkiin ja Espooseen avaamissa BAD-lounasravintoloissa yksi keino ruokahävikin estämiseksi on ruokalistojen suunnittelu niin, että kaikkea voidaan hyödyntää.

Sama periaate toimii kotonakin.

– Jos on vaikka tehnyt ruoaksi bolognesekastiketta ja sitä jää yli, se voidaan käyttää seuraavana päivänä hyvin vaikka lasagneen. Ruokalistat voi suunnitella niin, että huomioidaan mahdollisuus kaiken hyödyntämiseen. Suunnitelmallisuus on tärkeää.

Ylijäänyttä ruokaa tai aineksia voi hyödyntää luovasti.

Ylijääneistä aineksista syntyi herkkuresepti

– Jos jää yli vaikka kuivunutta leipää, sen voi ajaa korppujauhoksi. Perunankuoriakin voi hyödyntää. Niissä on kaikki vitamiinit ja maku. Uunissa paahtamalla niistä saa todella herkullisia.

– Myöskään esimerkiksi ylijäänyttä perunamuusia ei kannata heittää pois. Sitä voi hyvin käyttää rieskoihin tai ajaa vaikka lihapulliin, Jämsén toteaa myös.

Jämsénin lounasravintoloissa tarjoillaan lihapullia, joita ei kehuta syyttä. Niiden resepti syntyi, kun edellisen päivän lounaalta oli jäänyt carbonaraan varattua pekonia ja kasvisruoan cheddarjuustoa.

– Sitten päätimme maustaa lihapullia uudella tavalla, Jämsén kertoo.

Nämä lihapullat ovat todellista arjen herkkuruokaa. Niiden maun salaisuus on ainakin mainituissa cheddarjuustossa ja pekonissa.

Yhtä hyvin ohjetta voisi myös soveltaa lisäämällä taikinaan myös omassa jääkaapissa olemassa olevaa muuta juustoa ja täytteitä.

Pekoni-cheddarlihapullat

 • 400 g sika-nautajauheliha

 • 1 kpl kananmuna

 • 200 g kermaviili

 • 1 kpl sipuli

 • 1 dl korppujauho

 • 1 tl suola

 • 1 tl mustapippuria, jauhettu

 • 50 g paistettu pekonikuutio

 • 50 g cheddarjuustoraaste

 • lehtipersilja, rypsiöljy

Valmistusohjeet

 1. Leikkaa sipuli pieneksi ja paista öljyssä pehmeäksi.

 2. Jäähdytä sipuli.

 3. Hienonna lehtipersilja ja lisää se kermaviilin joukkoon.

 4. Lisää myös korppujauho ja mausteet kermaviilin joukkoon, jolloin saat ne helpommin sekoitettua.

 5. Yhdistä loput ainekset, sekoita hyvin ja muotoile haluamallasi tavalla noin 50 g isoiksi pulliksi.

 6. Kypsennä ensin pullia 180-asteisessa uunissa 10 minuuttia, ja paista lopuksi niihin hyvä väri voissa valurautapannulla.

 7. Tarjoile perunamuusin, ruskean kastikkeen sekä suolakurkkujen kanssa ja nauti.

Resepti: Matti Jämsen

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit