Banaanit kannattaa säilyttää tietyssä asennossa – yksinkertainen asia hidastaa niiden tummumista kotona

Tällä viikolla vietetään hävikkiviikkoa. Banaani on yksi usein hävikkiin joutuva tuote niin kaupoissa kuin kodeissakin.

Tummuneet banaanit ovat yleinen hävikkiin menevä tuote.

8.9.2020 14:43

Banaani on yksi ruokakauppojen kappalemääräisesti myydyimpiä tuotteita, kerroimme aiemmin aihetta käsittelevässä jutussa.

S-ryhmä kertoo tiedotteessaan, että eniten hävikkiä aiheuttavat tuoteryhmät kaupassa ovat tällä hetkellä hedelmät ja vihannekset. Banaani kuuluu tähän ryhmään, sillä erityisesti tummuneet banaanit jäävät ostamatta, tiedotteessa kerrottiin myös.

Kerroimme tällä viikolla vietettävään hävikkiviikkoon liittyen muutamia keinoja hyödyntää tummuneet banaanit.

Kysyimme asiasta myös Satotukulta, joka on yksi Suomen suurimmista vihannes- ja hedelmätukkutoimijoista. Myyntipäällikkö Annika Hongell-Hakkarainen kertoo yksinkertaisesta keinosta, jolla banaaneille voi kotioloissa antaa hieman lisää jatkoaikaa.

Huoneenlämmössä ja oikein aseteltuna

Jääkaappiin banaanit eivät kuulu.

– Jääkaapissa banaaninkuori alkaa tummua lisää. Jääkaapissa banaanin maku myös vetistyy, Annika Hongell-Hakkarainen kertoo.

Hän toteaa, että banaanit kuuluisi säilyttää niiden luonnollisia kasvuoloja huomioon ottaen. Ne tulevat tropiikista ja säilyvät parhaiten huoneenlämmössä.

Sillä on merkitystä, millä tavoin ne asettelee kulhoon.

– Banaanit kuuluisi säilyttää samassa asennossa, kuin ne kasvavat emokasvissa, eli banaanin kärki ylöspäin. Olen nähnyt, että toisinaan niitä säilytetään toisinpäin. Se, että banaania säilytetään samalla tavalla kuin ne kasvavat, vähentää kuoreen kohdistuvaa painetta. Kun banaanit säilytetään kärki ylhäällä, ne tummuvat hieman hitaammin.

Kun banaaneja säilyttää kärki ylhäällä, kuten kuvassa, ne tummuvat hieman hitaammin, Satotukulta kerrotaan.

Vältä kolhuja jo kauppareissulla

Hongell-Hakkarainen toteaa, että kaikkia hedelmiä tulisi kuljettaa ja säilyttää niin, että ne eivät kolhiintuisi. Myös banaania tulisi käsitellä hellästi.

– Hedelmiä suojaa vain niiden kuori, ellei niitä ole pakattu rasiaan. Jo kaupassakin kannattaa välttää sitä, että muut ostokset osuvat niihin ostoskorissa tai ostoskärryssä. Jos ne kolhiintuvat jo kauppareissun aikana, ne tummuvat kotona nopeammin.

Banaania ei myöskään kannata säilyttää lähellä omenoita tai tomaatteja.

– Kypsyessään banaanit erittävät voimakkaasti etyleeniä, kuten omenat ja tomaatitkin. Lähellä toisinaan ne nopeuttavat toinen toistensa tummumista ja pehmentymistä.

6 maukasta reseptiä, joihin voi hyödyntää tummuneet banaanit

Banaani-kookosjäätelö

Banaanipannarit

Banaanileipäneliöt

Banaanikakku

Uunibanaani

Banaaniproteiinirahka

Banaanin säilyttämisessä kannattaa huomioda niiden luonnolliset kasvuolosuhteet. Huoneenlämpö sopii parhaiten, sillä niiden maku muuttuu esimerkiksi jääkaapissa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit