Tiesitkö jo nämä 3 hieman erilaista tapaa valmistaa kalaa? Näin tuttu raaka-aine voi näyttää aivan uusia puolia - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

Tiesitkö jo nämä 3 hieman erilaista tapaa valmistaa kalaa? Näin tuttu raaka-aine voi näyttää aivan uusia puolia

Kokeile valmistaa tuttua kalaa uudella tavalla.

Friteerattu kala käy pikaruoasta.

8.9.2020 11:00

Kukapa ei olisi ollut ruokapöydässä, jossa on ollut tarjolla kalakeittoa, uunilohta tai paistettuja fileitä. Vaihtelu kuitenkin virkistää myös keittiön puolella, sillä kalaakin voi valmistaa uusilla tavoilla.

Uutta kypsennystapaa käyttämällä tuttukin raaka-aine voi näyttää itsestään aivan uusia puolia, muistutetaan Pro Kala ry:n tiedotteessa.

Oletko kokeillut näitä valmistustapoja?

Kalakeitto lienee tunnetuin lopputulos kalan keittämisestä, mutta kalaa voi valmistaa keittämällä myös tekemättä keittoruokaa.

Keittäminen

Kalaa voi keittää muutenkin kuin vain kalakeittoa valmistettaessa. Kun kalan hauduttaa kypsäksi, se säilyy mehevänä eikä kuivahda. Uunissa tai pannulla paistaessa kala kuivuu helposti, mutta keittäessä ilmiön toteutuminen on vaikeampaa.

Keitinveden voi suolata kevyesti tai sekaan voi sirotella kalalientä. Älä anna veden kuitenkaan kiehua voimakkaasti poristen, sillä seurauksena voi olla kalan hajoaminen. Mieto lämpötila on turvallisin.

Yksi esimerkki raakakypsennetystä kalaruoasta on graavilohi.

Raakakypsytys

Tämä valmistustapa saattaa kuulostaa vieraalta, mutta ajattelepa graavikalaa: graavaus lienee yksi tunnetuimmista raakakypsytyksen muodoista. Graavikalaa voi tehdä kotona helposti – yksinkertaisimmillaan graavaukseen tarvitaan vain suolaa ja sokeria.

Toinen esimerkki raakakypsytetystä kalaruoasta on ceviche, jossa kala kypsennetään esimerkiksi limemehun hapokkuuden avulla.

Friteeraus

Friteerattu kala on nopea helpotus tilanteeseen, jossa tekee mieli pikaruokaa. Taikinoitu kala nimittäin kypsyy rapeakuoriseksi ja sisältä silti meheväksi nopeasti.

Ennen friteerausta kala kannattaa leikata pienemmiksi annospaloiksi. Friteeratessa öljyn tulisi pysyä tarpeeksi kuumana, joten älä täytä kattilaa tai pannua kalapaloilla kokonaan – friteerata tulisi pienissä erissä. Valmiit kalapalat voi nostaa talouspaperille jäähtymään, jotta ylimääräinen rasva ei valu ruokalautaselle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit