21 tapaa vähentää aivan turhaan roskiin menevän ruuan määrää ja säästää samalla selvää rahaa - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

21 tapaa vähentää aivan turhaan roskiin menevän ruuan määrää ja säästää samalla selvää rahaa

Tällä viikolla vietetään valtakunnallista hävikkiviikkoa.

Leipä on yksi niistä tuotteista, jota voi mennä yllättävän paljon biojätteeseen.­

7.9. 16:33

Suomalainen heittää ruokaa roskiin vuodessa keskimäärin noin sadan euron arvosta, arviolta noin 20–25 kiloa.

– Hävikkiruoka on sitä kalleinta ruokaa, Marita Suontausta Maa- ja kotitalousnaisten Keskus ry:stä totesi Ilta-Sanomille aihetta käsittelevässä jutussa elokuussa.

Kuluttaja-lehden järjestämän, tällä viikolla vietettävän hävikkiviikon tarkoituksena on nostaa ruoan arvostusta ja kertoa ruokahävikin vähentämisen tärkeydestä. Ruokahävikkiä syntyy kaikissa tuotantovaiheissa, mutta erityisesti kotitalouksissa ruokaa menee paljon roskiin.

Kolme periaatetta

Osta viisaammin, käytä vanhenemassa olevat elintarvikkeet ajoissa ja hyödynnä ylijäämäruoka, kuuluvat kampanjan kolme keskeisintä neuvoa koteihin.

Kotitalouksissa kasviksia ja leipää menee eniten hävikiksi. Myös lihatuotteita joudutaan heittämään roskiin. Keräsimme vinkkejä siihen, kuinka omaa ruokahävikkiään voisi vähentää pienillä asioilla.

Samalla säästyy selvää rahaa.

Koostimme Marttojen neuvoja sekä muita aihetta käsitteleviä vinkkejä, joita on muun muassa julkaistu ruokahävikkiä koskevissa jutuissamme.

 • Jos kana- tai jauhelihapaketissa on tänään viimeinen käyttöpäivä, kypsennä tuote heti. Kun tuote kypsennetään viimeisenä käyttöajankohtana, voi kypsää tuotetta syödä noin 2–3 vuorokautta, jos se säilytetään kylmässä jääkaapissa, eikä nosteta huoneenlämpöön useita kertoja tarjolle.

 • Tuoretuotteita kannattaa ostaa aina vain tarvittava määrä. Jauheliha kannattaa valmistaa mahdollisimman pian ostamisen jälkeen.

 • Jos käyt läpi kuivakaappisi sisällön, saatat yllättyä. On hyvin tyypillistä, että kuivakaappeja järjestäessä saattaa löytyä ruokaa jopa useamman kauppareissun verran, ammattijärjestäjä Laura Holmström kertoi aiemmin Ilta-Sanomille.

 • Lajittele kuivakaappisi sisältö: Jauhot ja leivontatarvikkeet erikseen, kaapeissa lojuneet riisipakkaukset, pastat, nuudelit ja muu lisukkeet myös omaan osastoonsa. Mausteet, säilykkeet, tomaattikastikkeet, pavut ja linssit sekä muut hyvin säilyvät tuotteet kannattaa myös erotella omaksi ryhmäksi. Näin oman ruokavaraston tilanteen näkee selvemmin. Kaapeissasi saattaakin olla jo valmiina tarvikkeita useamman aterian valmistamiseen.

 • Hyödynnä ensin olemassa olevat tuotteet ennen uusien ostamista.

 • Munakkaat ovat esimerkiksi ruokia, joihin voi käyttää täytteeksi lähes mitä vain jääkaapista löytyvää. Sosekeittoihin voi käyttää lähes mitä tahansa kasviksia.

 • Ennen kauppareissua listaa puuttuvat, tärkeät tuotteet ja tarkastele jääkaapin sisältöä. Suunnittele ostokset ennen kauppareissua. Ilman ostoslistaa tulee todennäköisemmin tehneeksi heräteostoksia.

 • Älä haksahda paljousalennuksiin, jos et tiedä, miten aiot tuotteet hyödyntää.

 • Leipä on yksi niistä tuotteista, joka saattaa helposti kuivahtaa tai homehtua. Jos leipäpussissa on kosteutta, ota leipä pois ja kuivaa pussin sisäpinta.

 • Martat kertovat sivuillaan, että kuivahtaneesta leivästä voi esimerkiksi raastaa korppujauhoa, joita voi käyttää vaikka lihapullataikinaan.

 • Vain hieman kuivahtaneen leivän voi myös elvyttää hetkeksi: Lämmitä leipä vähän yli 60 asteessa. Leivän tärkkelys sitoo uudestaan vettä ja leipä on lämpimänä tuoreen tuntuinen. Se pitää kuitenkin nauttia heti, sillä jäähtymisen jälkeen ”tuoreuden tunne” katoaa nopeasti ja leipä voi tuntua entistä vanhentuneemmalta.

 • Jos ostat isomman satsin leipää kerralla, pakasta kaikki se, mitä et aio syödä viimeistään muutaman päivän kuluessa, riippuen leivän säilyvyydestä. Leipä säilyy pakastimessa 2–3 kuukautta.

 • Kuivahtaneet leivät voi myös esimerkiksi kuutioida ja paahtaa krutongeiksi, joita voi käyttää keiton tai salaatin lisukkeena.

 • Kuivahtaneista ruisleipäpaloista voi keittää maistuvaa ruismarjapuuroa.

 • Jos ostamasi tuore ruukkuyrtti on nuupahtanut pöydälle, laita se ruukkuineen vesilasiin. Surullisen näköinen basilika ja muut yrtit saattavat nousta vielä päivän aikana, kun ne saavat kunnolla vettä.

 • Jos kokonaista puntillista tuoreyrttiä ei tarvitse heti käyttöön, osan voi pakastaa. Esimerkiksi kylmälle herkän basilikan voi pakastaa valmiiksi viipaloituna ja sitä voi hyödyntää myöhemmin maustamisessa.

 • Nuupahtaneita yrttejä voi käyttää myös erilaisten smoothie-välipalojen maustamiseen.

 • Mustuneet banaanit sopivat makeutensa puolesta vaikka smoothieen tai herkulliseen banaanikakkuun.

 • Juustonkannikat kannattaa raastaa ja pakastaa. Raastetta voi hyödyntää myöhemmin keitoissa, pitsoissa ja piirakoissa.

 • Pehmenneet tomaatit kannattaa paahtaa uunissa. Paahdetuista tomaateista valmistettu kastike on todella herkullista ja monikäyttöistä.

 • Myös monet juurekset saavat ihanaa makua uunissa paahtamalla ja niitä voi hyödyntää sellaisenaan tai soseuttaa kastikkeita tai keittoja varten.

Kauppareissut kannattaa suunnitella

Kauppareissujen suunnitteleminen ja vähentäminen voi tutkimuksen mukaan myös vähentää hävikkiä.

– Se että lähes 70 prosenttia meistä suomalaisista ostaa ruokaa vain pariksi päiväksi kerrallaan voi olla yksi merkittävä syy siihen, että kotitalouksissa syntyy ruokahävikkiä keskimäärin 20–25 kiloa vuodessa henkilöä kohden. Mitä useammaksi päiväksi suunnittelee kotona tarjottavaa ruokaa, sitä paremmin ruoka tulee myös hyödynnettyä, verkkokauppa Matsmartin Suomen liiketoiminnasta vastaava Michaela Böckelman kertoo.

Tulos perustuu kyselyyn, johon vastasi reilu tuhat suomalaista. Viikoksi eteenpäin ruokansa ostaa 28 prosenttia ja 2–3 viikoksi eteenpäin vain kaksi prosenttia suomalaisista.

Kannattaa myös katsoa, mitä päivämäärä tuotteen pakkauksessa tarkoittaa:

Lähteet: Martat.fi, IS-arkisto, Hävikkiviikko.fi

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit