Herkkuja omenoista: Nopea piirakka ja aivan ihanat omenarullat - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

Herkkuja omenoista: Nopea piirakka ja aivan ihanat omenarullat

Suomalaiset omenat ovat nyt parhaimmillaan, joten nautitaan luontomme antimista käyttämällä niitä monipuolisesti.

Nopeat karamelisoituneet omenarullat vievät kielen mennessään.

5.9.2020 11:05

Rasvainen possunkylki muhii uunissa raikkaan liemen kanssa. Rasvaisuutta taittaa mukavasti tulinen intialainen omenachutney.

Klassinen omenapiirakka valmistuu helposti, kun apuna käyttää valmistaikinaa.

Pikaiseen herkutteluun valmistuu omenarullat, jotka saavat makua kanelisesta siirapista.

Amerikkalaistyylisessä omenapiirakassa on runsaasti omenaa, jonka maustaa fariinisokeri, kaneli ja vaniljasokeri. Sen voi tarjota vaniljakastikkeen tai jäätelön kera.

Omenapiirakka

  • 2 kpl piirakkapohjaa kaupan pakastealtaasta

  • 6 omenaa

  • 50 g voita

  • 1 dl fariinisokeria

  • 0,5 tl kanelia

  • 1 rkl vaniljasokeria

Ota taikinat sulamaan ajoissa. Kuori omenat ja paloittele parin senttimetrin kokoisiksi kuutioiksi.

Sulata voi ja sokeri tilavassa kattilassa ja lisää joukkoon omenat, kaneli ja vaniljasokeri.

Keitä omenoita sekoitellen, kunnes niiden rakenne hieman hajoaa ja neste on muuttunut siirappiseksi. Älä keitä hilloksi.

Voitele piirakkavuoka ja painele pohjalle taikinapohja ohuesti niin, että taikina menee hieman vuoan reunojen yli.

Kauli toinen pohjataikina jauhotetulla työtasolla ohueksi ja leikkaa tai muotoile haluamallasi tavalla piirakan kanneksi.

Tässä piirakassa pohjataikina leikattiin nauhoiksi ja nauhat pujoteltiin korikuvioksi täytteen päällä. Silloin täytteen pitää olla jäähtynyttä, jotta taikina kestää muotoilun eikä pehmene liikaa.

Voit myös asettaa kannen päälle ohuena levynä ja painella piirakkaan vain reikiä haarukalla.

Kiinnitä kannen reunat pohjan reunoihin painelemalla ja nosta piirakka uuniin 35 minuutiksi.

Viimeistele jäähtynyt piirakka tomusokerilla.

Valmistusaika: 25 min. + 35 min.

Annoksia: 6-8

Omenarullat

  • 8 kpl lehtitaikinalevyjä

  • 1 iso omena

  • voita

  • 50 g voita

  • 1,5 dl fariinisokeria

  • 0,5 tl kanelia

Ota lehtitaikinalevyt sulamaan. Laita uuni lämpiämään 180 asteeseen.

Pese omena ja leikkaa 16:ksi senttimetrin paksuiseksi viipaleeksi. Rullaa jokaisen taikinalevyn sisään kaksi omenaviipaletta ja nosta voideltuun uunivuokaan.

Sulata kattilassa voi ja sokeri sekä kaneli tasaiseksi seokseksi. Keitä minuutti tai kaksi että seos hieman paksuuntuu.

Lusikoi kuuma seos omenarullien päälle ja nosta uuniin 25-30 minuutiksi, kunnes taikina on rapeaa ja kypsynyt.

Valmistusaika: 15min. + 30 min.

Annoksia: 8

Fenkolista, omenasta, sipulista ja valkoviinistä muodostuu rapealle possunkyljelle upea kastike.

Rapeaa possunkylkeä fenkoli-omenaliemessä ja omenachutney

  • n. 1300 g luutonta possunkylkeä nahalla

  • 1 rkl suolaa

  • 1 fenkoli

  • 2 sipulia

  • 1 vihreä omena

  • 1 rkl fenkolinsiemeniä

  • 2 dl valkoviiniä

  • 7 dl kanalientä ( 1 kanaliemikuutio)

Chutney

  • 3 punaista omenaa

  • 1 salottisipuli

  • 1 punainen chili

  • 1 rkl hienonnettua inkivääriä

  • 2 rkl rypsiöljyä

  • 0,24 tl neilikkaa

  • 1 tl sokeria

  • 2 rkl valkoviinietikkaa

  • 1 dl vettä

  • 0, 25 tl kurkumaa

  • 1 tl suolaa

Ota kylki huoneenlämpöön tuntia ennen valmistamista. Leikkaa terävällä veitsellä nahkan pintaan salmiakkikuviointi.

Hiero suola kyljen pintaan molemmille puolille. Katso, että suolaa menee viiltoihin. Valmista 7 dl kanalientä. Laita uuni lämpiämään 180 asteeseen.

Leikkaa fenkoli, sipulit ja omena paloiksi. Murskaa fenkolinsiemeniä huhmareella tai veitsen kyljellä valmiiksi.

Levitä lieden kestävän uunipellin pohjalle rypsiöljyä, kummenna öljy pellissä liedellä ja kuullota kasvikset.

Jos vuoka ei kestä liettä, voit tehdä saman isolla paistinpannulla.

Paina kylki nahka alaspäin vuokaan ja paista, kunnes nahka ruskistuu. Lisää valkoviini ja anna kiehahtaa.

Käännä kylki, hiero nahan pintaan fenkolinsiemenet, paista hetki ja lisää liemi niin, että nahka jää liemen yläpuolelle, jotta siitä tulee rapeaa.

Nosta vuoka uuniin keskitasolle 2,5-3 tunniksi, kunnes pinta on rapeaa ja rasva on sulanut ja liha mureaa.

Valmista sillä aikaa chutney.

Kuori omenat ja leikkaa kuutioiksi. Hienonna salottisipuli, chili ja inkivääri.

Kuumenna öljy paksupohjaisessa kattilassa ja kuullota sipulia ja inkivääriä hetki. Lisää neilikka, sokeri ja etikka. Lisää sitten omenat ja vesi, kurkuma, chili ja keitä, kunnes omenan rakenne pehmenee.

Lisää suola. Keitä kannen alla hiljaisella10 minuuttia välillä sekoittaen. Jätä jäähtymään.

Chutney säilyy jääkaapissa viikon verran.

Tarjoa mehevä possunkylki liemellä kostutettuna chutneyn ja esimerkiksi riisin kera.

Valmistusaika: 40 min. + 3h

Annoksia: 6

IS-Plussan kokki Prisca Leclerc on isän puolelta ranskalainen. Hän on syntynyt Pariisissa, mutta käynyt koulunsa Suomessa.

Prisca on kouluttautunut ruokatuottajaksi ja työskennellyt ruokajuttujen parissa kymmenen vuotta. Hän on kirjoittanut kaksi keittokirjaa, Tarte tatin (2015) ja Mokkapala (2017).

Prisca haluaa tehdä monipuolista, vaivatonta ja maukasta ruokaa sesongin raaka-aineista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit