Ninan helppo peltiruoka maistuu perheen pienimmillekin – valmista alle puolessa tunnissa - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

Ninan helppo peltiruoka maistuu perheen pienimmillekin – valmista alle puolessa tunnissa

Herkullinen falafelpelti valmistuu nopeasti ja hurmaa eksoottisella maullaan.

Falafelpelti valmistuu uunissa vain noin puolessa tunnissa.­

4.9.2020 15:19

Helsinkiläinen Nina Filatov kokkaa kotona perheelleen kasviruokaa ja arvostaa koko perheelle soveltuvia, helppoja arkiruokareseptejä.

Itse omasta päästään kehittelemiä reseptejä Nina kirjoittaa tiuhaan Nina ja minit -blogiinsa. Tarkoitus on jättää hyväksi todettuja reseptejä muistiin jonnekin, jotta ne eivät unohtuisi.

Taannoin blogiin päätyi myös marokkolaistyylisen falafelpellin ohje. Ruoka on vegaaninen.

– Emme syö lihaa, joten mietin, mitä peltiruokaan voisi laittaa lihapullien korvikkeeksi. Lasten suosiossa olevat falafelit toimivat mainiosti, mutta ne voi myös korvata millä vaan kasvispullavaihtoehdolla, Nina kertoo.

Nina kuvailee falafelpeltiä helpoksi ja monipuoliseksi ruoaksi, jonka valmistuminen ei ole ajasta kiinni. Annokseen tuleva couscous tekeytyy viitisen minuuttia kannen alla ja uunissa falafelpelti on vain noin 25 minuuttia.

– Kikherneet, yrtit, paahdettu tomaatti sekä manteli tuovat ruokaan makua ja kiinnostavuutta, Nina kuvailee.

Peltiruokaa on helppo muokata oman maun mukaan – joukkoon voi lisätä vaikkapa halloum-juustoa, pilkottuja aprikooseja tai rusinoita.

Oman esimerkin näyttäminen keittiössä tärkeää

Nina on blogannut lapsiperheen ruokailusta jo neljä vuotta.

Aluksi hän kirjoitti blogia, joka keskittyi sormiruokailuun. Reseptit monipuolistuivat, kun esikoinen kasvoi ja ruokailu siirtyi eteenpäin sormiruokavaiheesta.

Perheen 3- ja 5-vuotiaat pojat syövät mielellään värikästä ja kasvispainotteista ruokaa. Perheessä syödään myös kalaa.

– Oman esimerkin näyttäminen on tärkeää. Omalla ruokailulla voi itse näyttää, että kasvikset maistuvat hyviltä, Nina sanoo.

Tofua kuluu paljon ja couscoustakin valmistetaan sen nopeuden takia usein. Nina vinkkaa, että couscousin sekaan voi laittaa oikeastaan mitä tahansa – avokadoa, fetaa tai mustapapuja. Muutenkin Nina yrittää hyödyntää ruoanlaitossa niitä aineksia, joita jääkaapista sattuu milloinkin löytymään.

– Ymmärrän, että moni lapsi saattaa nirsoilla ruoasta. Suosittelen kuitenkin lasten ottamista ruoanlaittoon mukaan – ei vain pesemään tomaatteja, vaan oikeasti kokkaamaan. Olen huomannut, että lapset ovat ylpeitä siitä, mitä ovat saaneet itse aikaan ja syövät mielellään.

Tämä resepti on yksi niistä, jotka Nina ja minit -blogia pitävä Nina on tallettanut blogiinsa. Hän on tehnyt sisältöä ruoka-aiheista jo neljä vuotta.­

Ninan marokkolaistyylinen falafelpelti uunissa

Ainekset

Couscouspohja

  • 3 dl couscousta

  • 4 dl vettä

  • 1 valkosipulin kynsi

  • 1 tl kuivattua minttua

  • 1 tl kurkumaa

  • 1 tl sumakkia

  • ripaus mustapippuria

  • 2 rkl oliiviöljyä

Uunipeltiin couscousin sekaan

  • 200 grammaa kypsiä kikherneitä

  • Oma valitsema määrä falefalpyöryköitä (joko itse tehtyjä tai valmiita)

  • 200 grammaa kirsikkatomaatteja

  • 25 grammaa mantelilastuja tai -rouhetta

  • 4 rkl oliiviöljyä

Kastike

  • 1 dl maustamatonta vegaanista jogurttia

  • lyhyt pätkä raastettua kurkkua

  • tuoretta korianteria

  • 1 tl valkosipulirouhetta

Valmistusohjeet

  1. Kiehauta vesi. Sekoita couscous, valkosipulimurska ja muut mausteet kulhossa.

  2. Kaada vesi päälle. Anna couscousin tekeytyä 5 minuuttia kannen alla.

  3. Lisää couscousin sekaan öljy ja sekoita kunnolla. Levitä couscous pellille tasaisesti.

  4. Asettele falafelpyörykät, valutetut kikherneet, kirsikkatomaatit ja mantelirouhe couscouspedille.

  5. Valuta oliiviöljyä pinnalle.

  6. Paista 200-asteisen uunin keskitasolla noin 25 minuuttia, kunnes falafelpyörykät ovat kypsiä.

  7. Valmista raikas jugurttikastike falafelpellin ollessa uunissa ja tarjoile tuoreen korianterin kera.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit