Kesäkurpitsaa ei kannata säilöä jääkaapin hyllyllä – näin ylikasvaneista yksilöistä saa vielä hyödyn irti - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

Kesäkurpitsaa ei kannata säilöä jääkaapin hyllyllä – näin ylikasvaneista yksilöistä saa vielä hyödyn irti

Kesäkurpitsaa voi hyödyntää keittiössä monin tavoin.

Kesäkurpitsat maistuvat myös ohuina siivuina.­

14.8. 13:18

Onko kesäkurpitsasatoa vielä runsaasti jäljellä ja tuntuu, että ideat sen hyödyntämiseen ruoanlaitossa alkavat olla vähissä? Tuottoisa kesäkurpitsasato voi aiheuttaa päänvaivaa, mutta vaihtoehtoja sen hyödyntämiseen on kuitenkin runsaasti, muistutetaan Maa- ja kotitalousnaisten Keskus ry:n tiedotteessa.

Tilaa vievät, pitkulaiset kesäkurpitsat saattaa helposti tunkea säilöön jääkaapin hyllylle odottamaan sopivaa kokkaushetkeä.

Se ei kuitenkaan ole kesäkurpitsalle kaikkein ihanteellisin säilytysvaihtoehto, tiedotteessa kerrotaan.

Liian kylmä nahistuttaa

Kesäkurpitsaa pitäisi säilyttää +8 - + 12 asteen lämpötilassa eli hieman huoneenlämpöä matalammassa lämpötilassa.

Mieluummin liian lämpimässä, kuin liian kylmässä, muistutetaan tiedotteessa. Kesäkurpitsa on tottunut lämpöön, sillä se on Etelä-Amerikasta peräisin oleva kiinteä kurkkukasvi.

– Jos kesäkurpitsaa pitää jääkaapin hyllyllä, se pääsee nahistumaan, sanoo ruoka-, ravitsemus- ja kotitalousneuvonnan kehityspäällikkö Marita Suontausta Maa- ja kotitalousnaisten Keskuksesta.

Helteillä jääkaappi on kuitenkin parempi vaihtoehto kuin paahteessa oleva paikka sisällä. Ihanteellisin paikka helteillä olisi viileä kaappi tai jääkaapin vihanneslokero.

Lyhytaikainen pakastaminen on kuitenkin mahdollista.

– Lyhytaikaiseen pakastukseen sopii kuutioitu kesäkurpitsa tai siitä tehty raaste. Pidempiaikaiseen ja varsinkin keitto- tai pata-ainekseksi pakastusta varten palat kannattaa paahtaa pannulla tai kiehauttaa soseeksi, Suontausta sanoo.

Kesäkurpitsoille on ihannekoko: pieni ja kiinteä. Ylikasvaneetkin voi ja kannattaa hyödyntää.­

Ylikasvaneetkin yksilöt voi hyödyntää

Parhaimmillaan kesäkurpitsa on pienenä ja kiinteänä, korkeintaan puolikiloisen painoisena.

– Jos kesäkurpitsa pääsee kasvamaan isoksi, sen kuori kovettuu, mutta ylikasvaneetkin on helppo hyödyntää. Käyttömahdollisuuksia on loputtomasti, muistuttaa Suontausta.

Miten olisi kesäkurpitsapasta?­

Kesäkurpitsa sopii mainiosti esimerkiksi kypsennettäviin ruokiin kuten keittoihin, patoihin ja paistoksiin.

Sitä voi myös käyttää leipä- ja kakkutaikinan mehevöittämiseen ja suolaisten piirakoiden ja leivonnaisten maustamiseen. Myös grillaus, gratinointi uunissa ja soseeksi surauttaminen onnistuvat kesäkurpitsalla. Pastan voi korvata kesäkurpitsanauhoilla.

Pienempiä kesäkurpitsapaloja voi myös syödä raasteena tai viipaleena. Satokauden muista kasviksista kesäkurpitsa sopii yhteen esimerkiksi munakoison kanssa.

Kesäkurpitsa on yllättävän monipuolinen – se soveltuu niin grilliin, uuniin kuin leivontaankin.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit