Tomi Björck avaa uuden ravintolan Helsingin keskustaan – ”Jotain aivan muuta, kuin millaiseksi moni suomalainen mieltää kiinalaisen ruoan” - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

Tomi Björck avaa uuden ravintolan Helsingin keskustaan – ”Jotain aivan muuta, kuin millaiseksi moni suomalainen mieltää kiinalaisen ruoan”

Sunnuntaina 40 vuotta täyttävä kokki ja ravintoloitsija Tomi Björck on saanut valmiiksi pari vuotta kestäneen hankkeen.

Jäämme Suomeen vielä loppuvuodeksi, Tomi Björck kertoi perheensä suunnitelmista.­

12.8. 13:50

Helmikuun puolessa välissä Tomi Björck tuli toisesta kotimaastaan Australiasta avaamaan uutta ravintolaa Helsinkiin.

Reilun vuoden tauon jälkeen uudelleen avattu ja uudistettu Farang ehti toimia vain reilun kuukauden, kun koronakriisi alkoi rytinällä. Vaikka tilanne iski rajusti ravintola-alaan, siitä kuitenkin lopulta selvittiin.

Björck palasi Suomeen uudelleen toukokuussa ja kertoi silloin Taloussanomille suunnitelmista, uudesta ravintolasta.

– Olen palannut tänne, koska haluan olla jälleenrakentamassa koronan jälkeistä Suomea, hän sanoi tuolloin.

Nyt elokuussa uutiset toisen korona-aallon tulemisesta kiihtyvät, mutta Björckin uusi projekti on valmistunut.

Hän avaa perjantaina Erottajankadulla Helsingin keskustassa sijaitsevan uuden ravintolan. Se on nimetty Lily Leeksi.

Serko Rantanen, Mika Ranin, Ronny Malmberg sekä Minka ja Tomi Björck uuden ravintolan edustalla.­

Autenttinen kiinalainen ruoka inspiroi

Ravintolaa on suunniteltu kaksi vuotta.

– Jos jotakin tapahtuu, niin sitten tapahtuu, Tomi Björck vastaa Ilta-Sanomille kysymykseen siitä, vaikuttavatko uhkakuvat koronan toisesta aallosta avajaistunnelmiin.

Koronaan liittyviin ohjeistuksiin ja hygieniaan on panostettu.

– Tämän ravintolan eteen on tehty kuitenkin täysillä töitä ja nyt mennään eteenpäin, Björck kertoo Ilta-Sanomille tiistaina.

Uudessa ravintolassa ruokamaailman lähtökohta on kiinalaisessa ruoassa. Sen inspiraationa toimivat autenttisen kiinalaisen, taiwanilaisen ja japanilaisen keittiön makumaailmat.

Se on jotain aivan muuta kuin millaiseksi esimerkiksi moni suomalainen mieltää kiinalaisen ruoan, Björck kuvailee.

Tarjonnan eroa monien suomalaisten käsitykseen kiinalaisesta ruoasta luonnehditaan muun muassa näin: keittiö on yhdistelmä umamin täyttämää Hakka-keittotaitoa, japanilaisia makuja, Hongkongin katukeittiöiden maailmaa ja perinteisiä kantonilaisia metodeita.­

Björckin neljän vuoden aikana tekemät ruokamatkat ja aiheen opiskelu ovat uuden ravintolan ruokafilosofian taustalla.

– Taiwanilainen keittiö ja hongkongilainen katuruoka ovat tehneet muhun todella suuren vaikutuksen.

Ensimmäinen viikonloppu varattiin täyteen

Myös kasvisvaihtoehtoihin on panostettu, Tomi Björck lupaa. Hän kertoo raaka-aineiden tulevan pääosin kotimaisilta toimittajilta joitakin poikkeuksia lukuun ottamatta, jos tarvittavia aineksia ei kotimaasta saada.

– Aitoa kiinalaista ruokaa tehdään laadukkaista ja tuoreista raaka-aineista.

Sana uudesta paikasta on jo kiirinyt. Tulevaksi viikonlopuksi ravintola on varattu täyteen – niin täyteen kuin se voidaan koronatoimien rajoissa varata.

– Vastaanotto on kyllä ollut todella hyvä.

Yksin uutta ravintolaa ei pyöritetä. Myös vaimo Minka Björck palaa ravintolamaailmaan uuden paikan myötä. Osakkaita ovat Serko Rantanen, Mika Ranin ja Ronny Malmberg.

Keittiössä on iso tiimi, jota Björck kiittelee.

– Nytkin katson, kun 12 kundia tekee täysillä ja tosissaan hommia.

Suomessa vielä loppuvuoden

Tomi Björck täyttää sunnuntaina pyöreät 40 vuotta. Onnitteluja onkin jo sadellut. Juhlasuunnitelmiaan hän ei paljasta, vaan toteaa uuden ravintolan työllistävän viikonloppuna aivan riittävästi.

– Palaan myös osittain keittiön puolelle, hän kertoo.

Björck jää perheineen Suomeen ainakin vielä loppuvuodeksi. Vaikka maailmassa tapahtuu nyt paljon asioita, joiden vaikutuksia ei voi täysin ennustaa, Björckillä on valoisa asenne.

– Aina pitää olla unelmia.

Kerroimme viime viikolla myös muista uusista ravintolakonsepteista Helsingissä:

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit