Kantarelli-carbonara, ihana ruokaisa salaatti ja todelliset herkkutomaatit vievät kielen mennessään - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

Kantarelli-carbonara, ihana ruokaisa salaatti ja todelliset herkkutomaatit vievät kielen mennessään

On haikeaa jättää jäähyväiset kesälle ja alkaa valmistautua syksyyn. Toisaalta syksy ilahduttaa herkuttelijaa, sillä sen mukana tulee paljon ihania makuja.

Kantarellit upotetaan kermaiseen ja juustoiseen kastikkeeseen.­

8.8. 12:01

Ensimmäisistä kantarelleista tehdään maukas pasta. Persikoista, pinaatista ja pähkinöistä kootaan kaunis salaatti, ja ehkäpä tomaattiviljelmät kotipihalla antavat jo satoa...

Makeat auringon kypsyttämät tomaatit kannattaa ehdottomasti säilöä yrttiseen öljyyn herkuttelua varten.

Kantarelli-carbonara

  • 1 l kantarelleja

  • 100 g parmesaania

  • 1 valkosipulinkynsi

  • 0,5 dl timjamia hienonnettuna

  • suolaa

  • 1,5 dl kermaa

  • 1 kananmuna

  • mustapippuri

  • pastaa

Pese ja putsaa kantarellit, leikkaa isoimmat pienemmäksi. Raasta juusto. Murskaa valkosipulinkynsi veitsen kyljellä, kuori ja hienonna. Hienonna 0,5 dl timjamia. Sulata pannulla voita ja paista kantarelleista nesteet pois kovalla lämmöllä.

Lisää lopuksi joukkoon valkosipuli ja timjami. Mausta ripauksella suolaa. Sekoita kerma, munat, teelusikallinen suolaa ja reilusti mustapippuria yhteen omaan astiaan.

Keitä noin 500 grammaa pastaa suolatussa vedessä. Siivilöi pasta ja kaada takaisin kattilaan. Laita liesi miedolle lämmölle ja kaada joukkoon sienet sekä kermaseos. Lisää joukkoon juustoraaste ja sekoittele nostelemalla, kunnes kastike saostuu. Tarjoa heti.

Valmistusaika: 20 minuuttia

Annoksia: 4

Kokeile salaattiin myös nopeasti kuullotettua lehtikaalta.­

Syyssalaatti

  • 0,5 dl oliiviöljyä

  • 2 rkl omenaviinietikkaa

  • 1 rkl dijoninsinappia

  • sokeria

  • mustapippuria myllystä

  • 2 persikkaa

  • 2 avokadoa

  • 1 sitruuna

  • 80 g babypinaattia

  • 80 g salaattisekoitusta

  • 3 vuohenjuustokiekkoa

  • 100 g suolattuja, paahdettuja manteleita

Valmista vinaigrette. Sekoita öljy, viinietikka ja sinappi, lisää hyppysellinen sokeria ja mustapippuria. Sekoita haarukalla, kunnes seos on tasainen.

Pese persikat ja leikkaa lohkoiksi. Puolita avokadot, poista kivi ja leikkaa hedelmäliha viipaleiksi kuoressa. Tirauta päälle sitruunamehua ettei avokado tummu. Kaavi viipaleet kuoresta lusikan avulla.

Ripottele tarjoiluastiaan salaattisekoitusta, pinaattia, asettele päälle persikat ja avokadoviipaleet. Paloittele vuohenjuustokiekot päälle ja ripottele mantelit joukkoon tasaisesti. Tarjoa salaatti vinaigretten kera.

Valmistusaika: 20 minuuttia

Annoksia: 4

Tomaattien maku tiivistyy uunissa hitaasti kuivattamalla ja korostuu yrttiöljyssä.­

Uunikuivatut tomaatit

  • 750 g kirsikkatomaatteja

  • sormisuolaa

  • ruukku timjamia

  • 1,5 dl hyvää extra virgin -oliiviöljyä

  • 2 oksaa rosmariinia

  • 1 valkosipulinkynsi

Laita uuni lämpiämään sataan asteeseen. Pese tomaatit ja puolita ne. Levitä tomaatit leivinpaperille uunipellille. Ripottele päälle noin teelusikallinen sormisuolaa ja timjamin oksia.

Nosta tomaatit uuniin neljäksi tunniksi.

Mittaa lasipurkkiin 1,5 desilitraa oliiviöljyä, yksi veitsen kyljellä murskattu valkosipulinkynsi kuorittuna, pari oksaa timjamia ja kaksi oksaa rosmariinia.

Kun tomaatit ovat valmiita, kuivahtaneita, anna jäähtyä hetki ja kaada ne oliiviöljyn joukkoon. Sekoita öljy tomaattien joukkoon ja säilytä jääkaapissa.

Käytä kuivattuja tomaatteja salaateissa, lisukkeena tai leivän päällä. Kuivatut tomaatit säilyvät öljyssä jääkaapissa kaksi viikkoa.

Valmistusaika: 15 minuuttia + 4 tuntia

Annoksia: noin 3 dl kuivattuja tomaatteja

IS-Plussan kokki Prisca Leclerc on isän puolelta ranskalainen. Hän on syntynyt Pariisissa, mutta käynyt koulunsa Suomessa.

Prisca on kouluttautunut ruokatuottajaksi ja työskennellyt ruokajuttujen parissa kymmenen vuotta. Hän on kirjoittanut kaksi keittokirjaa, Tarte tatin (2015) ja Mokkapala (2017).

Prisca haluaa tehdä monipuolista, vaivatonta ja maukasta ruokaa sesongin raaka-aineista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit