Murukerros tekee Tarun omenakakusta taivaallisen kesäherkun - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

Murukerros tekee Tarun omenakakusta taivaallisen kesäherkun

Omenakakku on elokuun kahvipöydän ihanin tarjoiltava.

Vanilja, kaneli sekä kardemumma sopivat täydellisesti omenaleivonnaisiin.­

9.8. 11:00

Omenasato kypsyy nyt kovaa vauhtia. Niinpä leivoin tuoreesta sadosta herkullisen murukerroksella viimeistellyn omenakakun. Tässä kakussa maistuu omenoiden lisäksi vanilja, kaneli sekä kardemumma. Nämä ihanat mausteet sopivat täydellisesti omenaleivonnaisiin.

Paistoin tämän kakun pienessä kakkuvuoassa, koska halusin kakusta korkean ja näyttävän. Sen vuoksi kakun paistoaika on pitkä, reippaasti päälle tunti. Paistoaikaan vaikuttaa se, minkä kokoisessa vuoassa kakun paistat, joten seuraile kakun kypsymistä paiston aikana.

Voit tarkistaa kakun kypsyyden tikkutestillä. Paina kakun keskelle paiston loppuvaiheessa cocktailtikku ja nosta se pois. Kakku on kypsä, kun cocktailtikkuun ei jää märkää taikinaa.

Kakun päälle tehtävä murukerros sopii täydellisesti tähän omenakakkuun. Ruokosokerin voit korvata myös tavallisella taloussokerilla, jos ruokosokeria ei ole saatavilla. Ruokosokeri antaa kuitenkin ihanaa makua herkulliselle murukerrokselle, joten suosittelen käyttämään sitä ensisijaisesti.

Kakun päälle tehtävä murukerros sopii täydellisesti omenakakkuun.­

Herkullinen omenakakku

Kakkutaikina

  • 200 g voita

  • 2 dl sokeria

  • 3 kananmunaa

  • 6 dl vehnäjauhoja

  • 1 ½ tl leivinjauhetta

  • 2 tl vaniljasokeria

  • 2 tl jauhettua kardemummaa

  • 1 tl jauhettua kanelia

  • 2 dl kermaa

  • 8 kotimaista puutarhaomenaa

Murukerros

  • 50 g voita

  • 2 dl vehnäjauhoja

  • ¾ dl ruokosokeria

  • 1 tl kanelia

Mittaa voi ja sokeri kulhoon. Vatkaa niitä muutaman minuutin ajan. Lisää joukkoon kananmunat yksitellen, koko ajan voimakkaasti vatkaten. Sekoita vehnäjauho, leivinjauhe, vaniljasokeri, kardemumma sekä kaneli keskenään. Lämmitä kerma huoneenlämpöiseksi kattilassa tai mikrossa.

Lisää voisokeriseoksen joukkoon muutamassa erässä vuorotellen kuivia aineita ja kermaa. Vatkaa taikina tasaiseksi.

Vuoraa (noin 20–24 cm) irtopohjavuoka leivinpaperilla ja lusikoi taikina vuokaan. Pese omenat ja poista niistä siemenkodat. Pilko omenat paloiksi ja nosta ne kakku taikinan päälle vuokaan. Painele kevyesti, jotta omenat uppoavat hieman taikinan joukkoon.

Tee päälle vielä rapea murukerros sulattamalla voi ja lisäämällä sen joukkoon vehnäjauhot sekä ruokosokeri ja kaneli. Sekoita seos käsin ja ripottele se omenoiden päälle.

Paista kakkua 175 asteessa noin 70–80 minuutin ajan, tai kunnes kakku on kypsä.

Voit tarjoilla omenakakun hieman jäähtyneenä esimerkiksi kinuskikastikkeen ja vaniljajäätelön kanssa.

­

Taru Vihavainen on alkuperäiseltä ammatiltaan fysioterapeutti. Kaikki alkoi ristiäiskakusta, joka sai hänet kiinnostumaan leivonnasta enemmän.

Vihavainen aloitti Pullahiiren leivontanurkka -blogin pitämisen vuonna 2006 ja jäi sille tielle. Blogi on saavuttanut vuosien saatossa suosiota ja tavoittaa parhaimmillaan useita kymmeniä tuhansia lukijoita kuukaudessa.

Vihavainen on myös kirjoittanut kolme leivontakirjaa. Lisäksi hän pitää leivontakursseja ja suunnittelee yrityksille reseptejä.

Taru Vihavainen haluaa kannustaa erityisesti vanhempia ottamaan lapset mukaan keittiöön.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit