Suosituimmat kesäreseptit – näitä ohjeita suomalaiset googlettavat jopa satojatuhansia kertoja: ”Salaisuus on sen yksinkertaisuus”

Satosesonkiajattelu näkyy yhä enemmän reseptien googlettamisessa.

Mamman marjapiiras on yksi Valion etsityimmistä kesäresepteistä.

6.8.2020 15:59

Korona ja sen aiheuttama kotoilu ovat saaneet suomalaiset innostumaan yhä enemmän kokkaamisesta ja leivonnasta.

Esimerkiksi Valion reseptisivuilla on vieraillut heinäkuussa 1 554 000 kävijää, kun heinäkuussa 2019 kävijöitä oli satoja tuhansia vähemmän. Kasvua edellisvuoteen on siis noin 36 % reseptien katseluissa.

Millaisia ruokia ja leivonnaisia suomalaiset sitten ovat tehneet tänä kesänä? Kysyimme kolmelta reseptisivustolta tietoa kesäisistä suosikkiresepteistä.

Tuttu klassikko ja uusi yllättäjä

Valion viestintäpäällikkö Aino Laakson mukaan juhlat, kuten juhannus ja rippijuhlat vaikuttavat paljon reseptien katseluihin. Laakso kertoo, että myös satosesonkiajattelu on rantautunut kiitettävästi Suomeen ja se näkyy parhaiten juuri kesällä.

– Kesäkaudella nautitaan ensin raparperista, sitten maistellaan uusia perunoita ja mansikoita ja vähitellen kesäkurpitsaa, mustikkaa ja vadelmaa. Loppukesästä sieniä ja omenoita, Laakso sanoo.

Aivan uudeksi suosikkireseptiksi on noussut aura-rapupannut grillissä.

Leivonnaisista kesän suosikkeja ovat olleet esimerkiksi britakakut sekä erilaiset marjapiirakat. Myös täytekakkupohjat ja erilaiset lettureseptit nousevat heinäkuun katselluissa reseptisivuissa korkealle.

– Mustikassa on tänä vuonna hyvä sato, ja siitä kertoo myös erilaisten mustikkareseptien suosio. Yksi katsotuin reseptimme on Mamman marjapiiras, jossa kohtaavat raikkaat kesämarjat ja pehmeä kermaviilitäyte.

Kerroimme reseptistä myös aiemmassa jutussamme.

Aura-rapupannut.

Tämä yhdistää suosittuja reseptejä

Suosittuja reseptejä yhdistää myös se, että raaka-aineet ovat helposti saatavilla ja reseptit ovat vaikeusasteeltaan melko helppoja.

– Kesällä halutaan laittaa rennosti hyvää ruokaa – mökillä tai kotona, Laakso pohtii.

Klassisten kesäruokien lisäksi sivustolta haetaan kestosuosikkeja, kuten uunilohta, lihapullia, mokkapaloja ja pizzareseptejä.

– Leivonnassa myös vaativammat reseptit ja näyttävät koristelut kiinnostavat tällä hetkellä.

Mamman marjapiiras.

”Salaisuus on sen yksinkertaisuus”

Reseptitaivas.fi-sivustolla vierailee jopa 60 000 eri kävijää viikossa. Myös kesäviikkoina reseptejä etsitään kuumeisesti.

– Kesäreseptien suosio vaihtelee, mutta grillaus on teemana ylivoimainen. Kuriositeettina voisin nostaa esiin paistetun halloumin, joka ponkaisee uuteen ennätykseen aina juhannuksena, Reseptitaivaan päätoimittaja Janne Suomi kertoo.

Reseptiä on luettu muutaman viime vuoden aikana yli 35 000 kertaa.

– Paistetun halloumin suosion salaisuus on sen yksinkertaisuus. Vannoutuneet lihansyöjät voivat myös turvallisin mielin grillata halloumia.

Myös grillipöydän perunalisukkeena erinomaisesti toimivat hölskypotut ovat olleet tämän kesän selvä hitti.

– Alkukesästä kehittämämme paahtovoimajoneesi näyttää myös olevan hyvinkin kiinnostava.

Reseptitaivas-sivuston ylläpitäjät ovat myös huomanneet, että suomalaiset ovat avoimia kokeilemaan uutta.

– Vinkkejä etsitään kaikkiin keittiöihin, Italiasta Japaniin. Kasvissyönnin suosion lisääntyessä intialaisten reseptien kysyntä on noussut.

Paistettu halloumi.

”Tavalliset arkiruoat kiinnostavat”

Ruoka- ja reseptiohjeita tarjoavan Hellapoliisi-sivuston reseptipankissa vierailee 400 000–550 00 lukijaa per kuukausi.

Yksi suosituimmista kesäresepteistä on kermainen lohikeitto. Esimerkkejä muista varsinkin kesäisin suosituista, satojatuhansia kertoja luetuista resepteistä ovat salaattipöytä juhlahetkeen, rippijuhlatarjoilut, raikas mangorahkakakku, kesäkeitto, raparperipiirakka, Välimeren couscoussalaatti ja britatorttu.

– Ihmiset kaipaavat helposti toteuttavia reseptejä, joiden raaka-aineet löytää lähikaupasta. Tavalliset arkiruoat kiinnostavat ehdottomasti eniten. Tämä näin 15 vuoden Hellapoliisi-kokemuksella, Hellapoliisin yrittäjä Kati Jaakonen sanoo.

Kermainen lohikeitto.

Jaakonen on huomannut myös, että etukäteen on hyvin vaikea sanoa, mistä reseptistä tulee lopulta hitti.

– Moni ruoka, joka mielestäni on superherkullinen, ei aina nouse niin ylös kuin se ansaitsisi. Toisaalta moni mielestäni keskinkertainen saattaa aivan räjähtää käsistä. Ruokareseptit ovat kuin musiikki, artisti ei koskaan tiedä mikä lähtee vetämään, vaikka jotain aavistuksia saattaa ollakin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit