Sami Kurosen ja hänen kokkiveljensä makaronilaatikossa on kaksi erityistä ainesta, jotka tekevät siitä supermaukkaan - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

Sami Kurosen ja hänen kokkiveljensä makaronilaatikossa on kaksi erityistä ainesta, jotka tekevät siitä supermaukkaan

Juontaja Sami Kuronen kannustaa ottamaan lapset mukaan keittiöön, vaikka sotku pelottaisikin. – Jauhojen imuroiminen lattialta tuntuu pieneltä asialta sen rinnalla, että pystyy tuottamaan lapselle ilon ruoanlaittoon osallistumisesta.

Juontaja Sami Kurosen uuden ruokakirjan tavoite on innostaa koululaisia opettelemaan ruoanlaittoa.­

5.8. 14:49

Monille suomalaisille tuttu juontaja Sami Kuronen on viime vuosina tullut tunnetuksi myös innokkaana kotikokkina.

Kuronen julkaisi viime vuonna Elämäni reseptit -ruokakirjan (Otava), johon hän kokosi muun muassa ruokamuistoihin liittyviä ohjeita sekä arjen suosikkireseptejä.

Kuronen innostui ruoanlaitosta jo parikymmentä vuotta sitten, mutta ammatillista näkemystä kirjaan saatiin Kurosen Pasi-veljeltä, joka on ammatiltaan keittiömestari.

Nyt Kurosen veljekset ovat saaneet valmiiksi yhteisen, erityisesti lapsille suunnatun ruokakirjan Junnut kokkaa (Otava).

– Ensimmäisessä kirjassa oli omaa tarinaani ja henkilökohtaisuutta. Uudessa kirjassani veljeni Pasi on isommassa roolissa ja myös meidän samanikäiset tyttömme ovat isosti mukana. Tämä on toisella tavalla tärkeä kirja, Kuronen pohtii.

Juontaja Sami Kurosen uuden ruokakirjan tavoite on innostaa koululaisia opettelemaan ruoanlaittoa.­

10. elokuuta ilmestyvän ruokakirjan reseptit ovat pitkälti veljesten yhdessä kehittämiä. Kirjan on tarkoitus innostaa lapsia ruoanlaiton ja leipomisen saloihin. Samalla kirjan helpot ja nopeat reseptit toimivat myös hyvinä arkiruokaresepteinä lapsiperheiden ruuhkavuosiin.

– Myös itselläni ideat loppuvat arjessa välillä kesken. Kaikki lisävinkit ovat aina tervetulleita.

Sämpylät nousivat somehitiksi – mitä seuraavaksi?

Moni muistaa Kurosen ensimmäisestä ruokakirjasta somehitiksikin nousseet sämpylät.

Mahtaako myös uudesta kirjasta nousta hittiresepti?

– Sitä on vielä vaikea sanoa, mutta voisin kuvitella, että suolainen fudgetoffee saattaisi olla suosittu herkku. Myös sitruunamousse lakritsilla ja marengilla on erittäin hyvä jälkiruoka myös aikuisten illalliselle, Kuronen vinkkaa.

Yksi potentiaalinen hittiruoka on myös Kurosten veljesten makaronilaatikko. Elokuussa arjen alkaessa ohjeelle voikin olla taas käyttöä.

Vaikka ohje on muutoin perinteinen, tämä makaronilaatikko pitää sisällään kaksi ainesosaa, jolla siitä saadaan erityisen maukasta: kahden juuston, fetan ja cheddarin käyttö.

– Resepti on Pasin, ja olen hänen innoittamanaan ottanut reseptin itselleni käyttöön. Makaronilaatikko on tuttu lähes kaikissa perheissä. Kun sen tekee joskus hieman eri tavalla, tutun tuotteen voi löytää uudelleen.

– Supermaukas makaronilaatikko on tuunattu juustolla, oman makusi mukaan. Kasvisversiossa jauhelihan voi korvata esimerkiksi härkiksellä tai kypsennetyllä soijarouheella, kirjassa kuvaillaan.

Kurosten kahden juuston makaronilaatikko

  • 1 l vettä

  • 2 liha/kasvisliemikuutiota tai 2 rkl liemijauhetta

  • 5 dl tummaa makaronia

  • 400 g naudan jauhelihaa

  • 1 sipuli

  • 1 tl suolaa

  • 1 tl paprikajauhetta

  • 100 g fetajuustoa

  • 80 g cheddarjuustoa esim. Jukolan Aito

  • 3 kananmunaa

  • 4 dl maitoa

  • 2 dl makaronien keitinlientä

1. Kiehauta vesi kattilassa ja lisää lihaliemikuutiot tai jauhe. Kuumenna niin, että kuutiot sulavat. Lisää makaronit keitinliemeen ja keitä 6 minuuttia. Laske aika siitä, kun vesi alkaa uudelleen kiehua.

2. Valuta makaronit mutta ota keitinlientä talteen 2 dl. Anna sen jäähtyä. Pilko sipuli. Kuullota sipuli pannulla tilkassa öljyä. Lisää jauheliha ja ruskista. Mausta kypsä jauheliha. Anna sen jäähtyä.

3. Lämmitä uuni 180 asteeseen. Murenna fetajuusto ja raasta cheddar jäähtyneen jauhelihan joukkoon. Sekoita hyvin.

4. Voitele uunivuoka. Laita vuoan pohjalle ensin kerros makaronia ja sitten jauheliha-juustoseos. Tee pari tällaista kerrosta.

5. Vatkaa kulhossa munat, maito ja säästämäsi lihaliemi. Kaada seos makaronilaatikon päälle ja painele pinta lastalla tasaiseksi. Kypsennä uunissa noin 40 minuuttia, kunnes munamaito on hyytynyt.

Resepti: Sami Kuronen ja Pasi Kuronen: Junnut kokkaa (Otava 2020)

­

Kaikki lähtee asenteesta

11-vuotiaan tytön isänä Kuronen tietää, ettei lasten kiinnostusta ruoanlaittoa ja leipomista kohtaan voi pitää itsestäänselvyytenä. Paljon on kiinni myös aikuisista.

Kurosen Junnut kokkaa -kirjassakin esiintyvä Oona-tytär on hiljalleen alkanut kiinnostua erityisesti leipomisesta ja pääruokien avustamisesta, kuten vihannesten pilkkomisesta. Kiinnostus ruokaan on syntynyt isän kannustamisen ja ruoanlaiton avoimuuden ansiosta.

Juontajakonkarin paras vinkki muille vanhemmille onkin ottaa lapset mukaan ruoanlaittoon, vaikka sotku keittiössä kuinka pelottaisi.

– Ensinnäkin kannattaa aloittaa omista asenteista. Kun oma tytär oli pienempi, huomasin kauhistelevani lapsen keittiössä aikaan samaa sotkua.

– Kun jauhot pöllysivät, sitä saattoi ajatella, että kun teen tämän yksin, pääsen helpommalla. Kun tällaisesta ajattelusta pääsee pois, jauhojen imuroiminen lattialta tuntuu pieneltä asialta sen rinnalla, että pystyy tuottamaan lapselle ilon ruoanlaittoon osallistumisesta.

”Perunat kiehuvat täällä parhaillaankin”

Yksi tapa innostaa koululaisia ruoanlaittoon ovat mallia näyttävät idolit. Kuroset ovatkin pyytäneet kirjaan tunnettuja nuorten esikuvia esittelemään suosikkireseptejään. Mike Back, Veronica Verho, Antti Tuisku ja Marko Anttila ovat omalla osuudellaan mukana.

Myös Kuronen itse on monelle esikuva. Lukuisia suomalaisia kiinnostaakin tietää, mitä juontajatähden keittiössä todella tapahtuu?

– Perunat kiehuvat täällä parhaillaankin. Keitetyt perunat, lohi ja kermaviilikastike ovat meille todella tyypillinen arkiruoka.

Muita Kurosen ja hänen tyttärensä keittiössä valmistuvia, kirjastakin löytyviä suosikkireseptejä ovat sushi, tortillat, hodarit, lihapullat sekä lohkoperunat.

– Kun sunnuntaina kysyin, mitä tytär haluaisi minun tekevän, niin mutakakkuhan sieltä tuli vastaukseksi. Sitä täällä taas loppuviikosta väännetään.

Kuronen paljastaa myös jääkaappinsa sisällön.

– Yleensä jääkapistani löytyvät ainakin aamupalatarvikkeet, rahka ja jugurtti, sekä kananmunia. Yrittäjänä valmis tomaattikeitto on myös yksi suosikki.

”Ruoanlaitto on parhaimmillaan perheen päivän yhteinen ohjelmanumero”

Kiireisen juontajan jääkaapista löytyy usein myös yksi valmisruoka.

– En missään nimessä sano, että valmisruoka olisi kirosana. Se on lapsiperheissä todellinen arjen helpottaja – niin meidänkin perheessämme silloin tällöin. Aina ei vaan jaksa laittaa ruokaa.

Ruoanlaiton ystävänä Kuronen kuitenkin pyrkii korvaamaan einesruoat, ja myös uudessa kirjassa on erikseen osio suosituista einesruista, joita lapsetkin voivat opetella valmistamaan kotitekoisina ja terveellisimpinä versioina.

– Kun esimerkiksi kananugetit tekee itse, on maku sata kertaa parempi ja vaivannäkö palkitsee.

Ja eniten vaivannäkö palkitsee juuri silloin, kun perheen pienimmätkin pääsevät heiluttamaan soppakauhaa.

– Ruoanlaitto on parhaimmillaan perheen päivän yhteinen ohjelmanumero ja hetki, josta nautitaan. Filosofiani ruoanlaitossa on se, että sen tulee olla kivaa. Niinä päivinä kun se ei siltä tunnu, voi jääkaapista ottaa valmisruoan.

– Mutta niinä päivinä kun ruoanlaittoon on fiilistä, se on todella kivaa.

­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit