Kun pakastat marjoja, vältä hyvin yleiset virheet – takuuvarmoilla ohjeilla maku ja vitamiinit eivät karkaa - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

Kun pakastat marjoja, vältä hyvin yleiset virheet – takuuvarmoilla ohjeilla maku ja vitamiinit eivät karkaa

Marjasadosta kannattaa ottaa kaikki irti.

Kokosimme parhaat tärpit marjojen pakastamiseen.­

4.8. 14:57

Suomalaisille marjojen säilöntä on tuttua puuhaa. Varsinkin pakastaminen on helppo, vaivaton ja luultavasti kaikista yleisin tapa säilöä marjoja. Kesällä poimitut tai torilta ostetut marjat tuovat iloa talvella pakasteina esimerkiksi aamupuuron kyljessä tai vaikkapa smoothien seassa.

Vaikka pakastaminen onkin yksinkertaista puuhaa, on muutamaan asiaan tärkeä keskittyä. Kokosimme yhteen vinkit.

Pidä mielessäsi nämä tärpit!

Marjasadon pakastamisessa kaikki lähtee siitä, että pakastetaan vain ensiluokkaisia marjoja. Mikäli marjat eivät ole aivan priimaluokkaa, syö ne mieluummin tuoreina.

Pakastamisen kanssa ei myöskään kannata vitkutella turhan pitkään.

Marttojen ohjeiden mukaan kokonaisina pakastettavat pehmeäkuoriset marjat kuten mansikat, vadelmat ja lakat on hyvä saada mahdollisimman nopeasti poimimisen jälkeen rasioihin. Jos marjat jättää lämpimällä ilmalla aurinkoon paahtumaan, menevät ne melko nopeasti huonoiksi.

Tärkeä huomio on myös se, ettei kyseisiä marjoja pidä huuhdella.

Sen sijaan kovakuoriset marjat voi pakastaa pakastepusseissa. Ne jäätyvät nopeimmin, jos pussit muotoillaan litteiksi ja niistä poistetaan ilma. Yksi hyvä vaihtoehto on myös sokeriliemessä pakastaminen. Marttojen mukaan sokeriliemessä pakastaminen estää kovakuoristen marjojen kuoren sitkistymistä.

Ennen marjojen pakastamista on hyvä miettiä niiden käyttötarkoitusta. Halutaanko marjat syödä paloina vai soseena? Marjat voi nimittäin myös survoa ennen pakastusta. Myös tällöin ne kannattaa säilöä pakastepusseihin.

Näin ne mahtuvat pakastelokeroon paremmin ja ne on helpompi sulattaa.

Rasia vai pakastepussi?­

Martat ovat muistuttaneet myös marjojen sulattamisen oikeaoppisesta tavasta. Marjat on aina syytä sulattaa nopeasti, vaikka huoneenlämmössä.

Muista sokeri!

Marttojen ohjeiden mukaan osaan marjoista on hyvä lisätä hiukan sokeria sekaan pakastaessa, sillä se säilyttää marjan värin paremmin.

Myös sulatuksen aikana neste säilyy marjassa paremmin. Jo 1–3 rkl sokeria marjalitraa kohti on Marttojen mukaan riittävä määrä.

Sokeri edistää marjojen maun, C-vitamiinin ja sulatettaessa etenkin pehmeiden marjojen rakenteen säilymistä.­

Sokeria kannattaa lisätä ainakin mansikkaan ja muihin pehmeämpiin marjoihin. Sen sijaan kokonaiset puolukat, karpalot ja mustikat eivät välttämättä kaipaa sokeria.

– Sokerissa on se hyvä puoli kanssa, että c-vitamiini, joka yleensä tuhoutuu pakkasessa, säilyy paremmin marjassa, Marttojen hankekoordinaattori Hanna Viita sanoi viime kesänä.

Älä sorru näihin virheisiin

Vaikka marjojen pakastaminen onkin lukuisille suomalaisille perinne jopa kymmenien vuosien takaa, sortuu osa myös virheisiin.

Lue lisää: Älä tee näitä virheitä pakastamisessa – ”Monet tunkevat pakastimeen kerralla kaiken”

Yksi virheistä on usein liian suuren määrän pakastaminen yhdellä kertaa.

Monet tunkevat pakastimeen kerralla kaiken pakastettavan. Ensin tulisi kuitenkin tarkistaa, kuinka paljon pakastin pystyy jäähdyttämään kerralla.

Pikapakastus kytketään myös päälle yleensä liian myöhään.

Onhan pakastimessasi tarpeeksi tilaa marjoille?­

Jos käytät pakastepusseja, muista poistaa ilma

Pakastimien asiantuntija kertoi jokunen vuosi sitten myös, kuinka vääränkokoiset rasiat ja pussit ovat ongelma oikeaoppisessa pakastamisessa.

Nyrkkisääntö pakastamisessa on se, että mitä pienempään rasiaan tai pussiin pakastettavat laitetaan, sitä parempi, sillä ne pakastuvat nopeammin.

Varsinkin pussittaessa pakastettavia tulisi muistaa poistaa ilma pussista: ilma sisältää kosteutta, joka muuttuu pakkasessa jäähileeksi. Jäähile taas heikentää esimerkiksi marjojen makua.

Marttojen muistilista

1. Aseta pakastin pakastuskytkennälle noin ½ –1 vrk ennen kuin alat pakastaa.

2. Jos pakastettavaa on hyvin vähän, pakastustehoa ei tarvita.

3. Pakasta vain ensiluokkaisia tuotteita ja raaka-aineita.

4. Käsittele ruoka-aineet nopeasti.

5. Valitse kullekin ruoka-aineelle oikea pakkausmateriaali. Pakkaa voimakasaromiset

tuotteet tiiviisti.

6. Pakasta tuotteet sopivan kokoisina kerta-annoksina.

7. Muotoile pakkaukset mahdollisimman litteiksi, poista ilma ja sulje tiiviisti.

8. Jätä nestemäisille aineille laajenemisvaraa yksi kymmenesosa astian tilavuudesta.

9. Merkitse pakkauksen päälle selvästi sisältö ja pakkauspäivämäärä.

10. Jäähdytä pakastettavat tuotteet ennen pakastamista.

11. Pakasta kerralla enintään pakastustehon ilmoittama määrä.

12. Pakasta pakastushyllyillä tai pakastusosassa ja säilytä koreissa.

13. Sulata pakastimesi silloin, kun huurrekerroksen paksuus on ½ –1 cm.

14. Älä pakasta vain pakastamisen ilosta. Muista myös käyttää pakasteita.

Lähde: Martat.fi

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit