”Muutakin kuin nakki ja ketsuppi” – Herlevin herkkuhodarit, Välimäen perunat ja helppo marinadi mökillä herkutteluun - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

”Muutakin kuin nakki ja ketsuppi” – Herlevin herkkuhodarit, Välimäen perunat ja helppo marinadi mökillä herkutteluun

Akseli Herlevi ja Hans Välimäki antavat vinkkinsä gourmet-kokkailuun mökillä.

Julkaistu: 31.7. 17:36

Kesäkeittiön ei tarvitse olla pelkkää makkaraa ja pahvilautasia. Laadukkaat raaka-aineet ja harkittu maustaminen takaavat makuelämykset myös mökillä.

Kesällä harva haluaa viettää tuntikausia keittiössä. Silti hätäisesti grillatut makkarat eivät välttämättä houkuttele.

Kolme huippukokkia neuvoo, miten mökkikeittiöön saa ravintola-aterian tuntua. Jokainen heistä painottaa laadukkaiden raaka-aineiden valintaa, jotta ateria onnistuisi.

– Kannattaa katsoa kaupassa tai torilla, mikä on nyt edullista, koska se kertoo yleensä sesongista. Esimerkiksi kasvikset ovat nyt tuoreita ja hyviä, neuvoo Hans Välimäki.

Välimäki neuvoo, että ei kannata alkaa kikkailla liikaa menun kanssa. Usein yksinkertainen on hyvää, ja tärkeää on myös nauttia kiireettömästä ruokailusta, hyvästä seurasta ja musiikista.

– Yhdessä syöminen luo jo itsessään luksuksen tuntua. Perheen ja ystävien kanssa katamme aina aamiaisen ja iltaruoan ja nautimme ne yhdessä.

Hans Välimäki kehottaa luottamaan sesongin tuotteisiin.

Superhelppo marinadi

Mutkattomuudesta huolimatta yhdestä asiasta Välimäen mökillä ei tingitä.

– Mökilläkin katamme aina kunnon lautaset ja lasit, pahvilautasia käytän vain Lapin metsästysreissuilla.

Puhtaisiin Lapin makuihin luottava Tero Mäntykangas kertoo kesällä hakevansa makumaailmaan vivahteita myös aasialaisesta keittiöstä.

Mäntykangas kertoo olevansa täysin hiiligrillimiehiä, mutta laatii Ilta-Sanomille ohjeen, joka toimii millä tahansa grillillä valmistettuna.

– Siinä on lihalle superhelppo marinadi ja kuorineen grilliin heitettäviä juureksia. Ravintola-annoksen tuntua lisäämään voi lisätä vuohenjuustomuruja, balsamicoa ja kesäkukkia koristeeksi.

Tero Mäntykangas hakee kesällä makumaailmaan vaikutteita aasialaisesta keittiöstä.

Kokeile sipulin grillausta

Mäntykangas usuttaa kaikkia kokeilemaan sipulin grillausta. Kokonainen sipuli grillataan ensin halkaistuna kuorineen niin, että halkaistut pinnat tummuvat.

Sitten leikatulle pinnalle pannaan voita ja suolaa ja annetaan muhia suljetun kannen alla makeaksi.

– Tätä herkkua ei voi saada epäonnistumaan, sen voi jättää vaikka tunniksi huoletta grilliin miedolla lämmöllä!

Pienet huomionosoitukset

Akseli Herlevi tunnetaan erityisesti burgereistaan, mutta tällä kertaa hän laati Ilta-Sanomien lukijoille hodarireseptin, jossa on ”vähän muutakin kuin nakki ja ketsuppi”.

Herlevin hodarissa on kunnolla makua.

Avain kesäkeittiön luksuselämykseen syntyy Herlevin mukaan toisen ihmisen huomioimisesta.

– Tehdään pieni juoma siihen kylkeen ja tarjoillaan kivasti niin, että toinen kokee olevansa arvostettu. Jos ajattelee, että luksus tulee mahdollisimman kalliista aineksista, ei ymmärrä hyvän päälle.

Herlevi lupaa, että vaikka hänen hodarinsa idea on tullut makkaraa arvostavasta Prahasta, ainekset löytyvät tavallisesta lähikaupasta.

– Sen voi valmistaa muuallakin kuin grillissä. Olennaista on, että ainekset lämpiävät, mutta eivät pääse palamaan. Tämä on helppo resepti, jonka seuraksi sopii vaikka lasi roséviiniä.

– Koristelun voi viimeistellä luonnonkukilla ja kauniilla servetillä.

Tero Mäntykankaan reseptit:

My name is Steak, Flank Steak

  • 800 g flank steak tai entrecote

  • Soija-timjami marinadi lihalle:

  • 5 dl soijaa

  • 3 dl öljyä

  • 1 dl vettä

  • 5 valkosipulinkynttä

  • ½ pnt timjamia

  • 2 rkl sinappia

  1. Laita ainekset tehosekoittimeen ja aja minuutti täydellä teholla. Laita liha marinadiin tunniksi.

  2. Grillaa liha grillissä haluamaasi kypsyyteen.

  3. Kääri folioon ja anna lihan vetäytyä 10 minuuttia.

  4. Leikkaa liha siivuiksi.

Grillattu porkkana-vuohenjuustosalaatti

  • 8 porkkanaa

  • 200 g vuohenjuustoa

  • 1 pss rucolaa

  • balsamicosiirappia

  • 2 rkl voita

  • suolaa

  1. Pese porkkanat ja laita kuumaan grilliin.

  2. Valele porkkanoita sulatetulla voilla. Porkkanat saavat tummua, jos eivät melkein palaa mustiksi pinnasta.

  3. Nosta porkkanat grillin yläritsille kypsymään, valele voilla ja mausta suolalla.

  4. Halkaise porkkanat ja laita tarjoiluastiaan.

  5. Murustele porkkanoiden päälle vuohenjuustoa ja rucolaa.

  6. Lopuksi balsamicosiirappia ohuiksi raidoiksi salaatin päälle.

Poltetut sipulit

  • 4 kpl isoja sipuleita

  • voita ja suolaa

  1. Älä kuori sipuleita. Halkaise sipuli pitkittäin kahtia. Laita leikattu pinta alaspäin kuumaan grilliin ja anna tummua miltei palaa tummaksi grillissä.

  2. Käännä sipulit ja lisää sipuleiden päälle suola ja voi niin että nokare jää sipulin pintaan ja imeytyy sipuliin.

  3. Anna sipulien olla grillissä niin että sipulit on avautuneet kuin kukat ja ovat kauttaaltaan ihan pehmeitä.

Hans Välimäen reseptit:

Paistettua siikaa ja antiboise-kastiketta

  • 600–800 g siikafilettä ruodottomaksi nypittyinä ja nahkapäällisinä

  • suolaa

  • pippuria

  • voita ja öljyä paistamiseen

  1. Suolaa ja pippuroi kalat lihapuolelta.

  2. Anna maustua hetki.

  3. Paista sen jälkeen kalat nahkapuoli alaspäin siten, että ne saavat kauniin kullanruskean värin ja nahka on oikein maukkaan rapeaa.

Antiboisekastike

  • 4 kpl kypsiä tomaatteja

  • 50 g kivettömiä mustia oliiveja

  • 2 salottisipulia kuorittuna ja pilkottuna

  • 2 valkosipulinkynttä kuorittuna ja murskattuna

  • 1 rkl tomaattipyrettä

  • 1/2 dl rypsiöljyä

  • 1 dl oliiviöljyä

  • 1 laakerinlehti

  • 1 sitruunan mehu

  • 1 pnt basilikaa hienonnettuna

  • 50 g ruskistettua voita

  • 1 tl soijaa

  • Suolaa, sokeria ja mustapippuria maun mukaan

  1. Poista tomaateista kuoret leikkaamalla tomaatit ensin neljään osaan ja sen jälkeen leikkaamalla kuoriosa varovasti pois, tai sitten vain kuutioit tomaatit käyttöä varten.

  2. Leikkaa oliivit pieniksi.

  3. Kuullota sipuli ja valkosipuli oliiviöljyssä ja lisää tomaattipyre, laakerinlehti ja rypsiöljy sekä pilkotut oliivit.

  4. Ruskista voi pienessä kattilassa, siten, että se on kauniin kullanruskeaa ja maistuu pähkinämäiseltä. Lämpötila, jos käytät lämpömittaria ruskistetulle voille on +148c astetta.

  5. Mausta öljykastike ruskistetulla voilla ja soijalla.

  6. Lisää öljyyn ruskistettu voi, sekä soijaa

  7. Lisää tomaattikuutio ja basilika sekä viimeistele sitruunanmehulla suolalla ja mustapippurilla.

  8. Tarkista maku ja tarjoile.

Krossattu peruna

  • 600–800 g uusia perunoita

  • 1–2 tl suolaa keitinveteen

  • 1–1,5 dl ruskistettua voita

  • 1 sitruunan kuori ja mehu

  • 1l vettä perunoiden keittämiseen

  • 1–2 rkl silputtua ruohosipulia

  1. Keitä perunat kypsiksi. Kaada keitinvesi pois ja höyrytä perunoista ylimääräinen vesi pois.

  2. Ruskista voi pienessä kattilassa (150 g), kunnes voi saa kauniin kullanruskean värin.

  3. Murskaa perunat, mausta voilla, mahdollisesti suolalla, pyöräytä nopeasti perunamurske paistinpannulla/kattilassa, lisää ruohosipulisilppu ja sitruunankuori sekä mehu.

  4. Tarkista maku ja tarjoile.

Akseli Herlevin reseptit:

Hodarit neljälle

  • 4 kpl hodarisämpylää

  • 4 kpl savupekoni-aurajuustonakkia

  • 2 dl aiolikastiketta

  • 1 dl ketsuppia

  • 1 rkl gochujang korealaista chilitahnaa

  • 100 g punakaalia, ohuina suikaleina

  • 1 rkl oliiviöljyä

  • 1 rkl valkoviinietikkaa

  • 1 dl perunalastuja

  • 1 rkl pekonia, paahdettuna ja murusteltuna

  • 1 tl ruohosipulia, hienonnettuna

  • suolaa ja mustapippuria

  1. Sekoita ketsuppi ja gochujang keskenään kulhossa.

  2. Sekoita ohuet punakaalisuikaleet kulhossa etikan ja öljyn kanssa sekä mausta suolalla ja pippurilla.

  3. Murskaa kädessä perunalastut kulhoon ja lisää joukkoon paahdettu pekonimuru sekä hienonnettu ruohosipuli, sekoita.

  4. Paahda nakkeja kuivalla kuumalla paistinpannulla kunnes ne ovat saaneet kauniin värin ja ovat lämmenneet.

  5. Paahda sämpylöitä pannulla kunnes ne ovat lämmenneet. Kokoa hodari reseptin aineksista ja nauti!

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit