Ihanat kesäkurpitsat broileritäytteellä ja suussa sulava aprikoosipiirakka – herkkuja elokuun iltoihin - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

Ihanat kesäkurpitsat broileritäytteellä ja suussa sulava aprikoosipiirakka – herkkuja elokuun iltoihin

Broilerin jauhelihasta saa maukkaan, kun käyttää paljon yrttejä ja valkosipulia.

Julkaistu: 1.8. 11:41

Syksyn värit näkyvät jo lautasella.

Kirsikoista valmistetaan nyt tumma relissi vuohenjuustoleipien päälle ja kesäkurpitsat paahdetaan uunissa yrttisen broileritäytteen kera.

Aprikoosien väri ja maku korostuvat upeasti karamellisoituneessa aprikoosipiirakassa.

Täytetyt kesäkurpitsat

  • 400 g broilerin jauhelihaa

  • 2 tl suolaa

  • mustapippuria myllystä

  • ruukku minttua

  • ruukku persiljaa

  • ruukku timjamia

  • 4 valkosipulinkynttä

  • 150 g créme fraîche

  • 1 muna

  • 1,5 dl juustoraastetta

Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen.

Hienonna valkosipulinkynnet ja yhteensä 1 dl yrttejä. Kuumenna öljy pannulla ja paista jauheliha valkosipulin ja yrttien kanssa.

Mausta suolalla ja pippurilla.

Sekoita créme fraîche, munat ja juustoraaste. Mausta ripauksella suolaa ja mustapippurilla.

Leikkaa kesäkurpitsat puoliksi pituussuunnassa ja koverra lusikalla tilaa täytteelle koko kurpitsan pituudelta.

Lusikoi koloon jauhelihatäytettä ja päälle juustoseosta. Nosta uuniin noin 25 minuutiksi, kunnes kuorrute on saanut kauniin pinnan.

Valmistusaika: 50 minuuttia

Annoksia: 4

Aprikoosit karamelisoituvat uskomattoman maukkaiksi tatin piirakassa.

Aprikoosipiirakka

Pohja

  • 75 g voita

  • 2 dl jauhoja

  • 0,75 dl tomusokeria

  • 1 rkl kylmää vettä

Täyte

  • 13 aprikoosia (n. 500 g)

  • pienempi taikina

  • 50 g voita

  • 1 dl sokeria

Tarvitset uuninkestävän paistinpannun (valurautapannu on paras).

Ota voi ajoissa pehmenemään. Nypi pehmennyt voi jauhojen ja tomusokerin joukkoon, kunnes seos on rakeinen.

Lisää joukkoon vesi. Painele taikinasta pallo, se pysyy juuri ja juuri kasassa ja jätä lepäämään. Jos pallo ei pysy kasassa, lisää hieman vettä.

Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen.

Pese aprikoosit huolella. Puolita ja poista kivet. Laita voi ja sokeri pannuun ja anna karamellisoitua hetki, kunnes ruskistuu hieman.

Lisää aprikoosit pannulle leikkuupuoli alaspäin. Karamellisoi kunnes aprikoosien pinta on saanut väriä.

Voit heilutella pannua välillä, jotta aprikoosit eivät tartu pohjaan. Käännä aprikoosit kuori kohti pohjaa ja jatka kypsentämistä, kunnes neste muuttuu siirappiseksi ja tummuu.

Sekoittele nestettä vähän, ettei se pala ja tummuu tasaisesti. Aprikoosit muhjuuntuvat nopeasti, joten pidä liesi suht kuumalla, pääasia on saada syntymään karamelli.

Koko piirakan juju on, että täytteestä tulee tummahkoa ja tahmeaa karamellia. Sammuta liesi ja anna jäähtyä muutama minuutti.

Litistä taikinasta jauhotetulla alustalla ohuita kämmenen kokoisia palasia. Asettele taikina pala kerrallaan tasaisesti aprikoosien päälle, kuin tilkkutäkki. Nosta uuniin 20 minuutiksi, kunnes taikina on ruskistunut.

Ota pannu uunista. Anna jäähtyä pari minuuttia ja kaada piirakka ylösalaisin tarjoiluastialle.

Tarjoile piirakka jäähtyneenä.

Valmistusaika: 45 minuuttia

Annoksia: 8

Kirsikoista keittyy upea relissi fariinisokerin ja cherryviinietikan kanssa.

Vuohenjuustoleivät kirsikkarelissillä

  • 0,5 l kirsikoita

  • 2 dl vettä

  • ¼ dl fariinisokeria

  • 1,5 rkl punaista sherryviinietikkaa tai punaista balsamiviinietikkaa

  • oliiviöljyä

  • 2 valkosipulinkynttä

  • 10 leipäviipaletta

  • 300 g pehmeää levitettävää vuohenjuustoa

Pese kirsikat ja poista kivet leikkaamalla viilto kirsikan kylkeen.

Kuumenna paistinpannu ja mittaa sinne sokeri, vesi ja etikka. Anna kiehua kasaan muutama minuutti ja lisää kirsikat.

Keitä kasaan, kunnes neste on lähes haihtunut ja muuttunut siirappimaiseksi ja kirsikat ovat hieman pehmenneet.

Kaada kirsikat siirappineen kulhoon jäähtymään. Leikkaa leipä viipaleiksi. Pese pannu ja kuumenna siinä reilusti oliiviöljyä.

Murskaa valkosipulinkynnet veitsen kyljellä ja lisää pannulle. Paahda leivät molemmin puolin kullanruskeiksi pannulla ja nosta jäähtymään.

Levitä leiville runsaasti vuohenjuustoa ja muutama kirsikka.

Tarjoa heti.

Valmistusaika: 30 minuuttia

Annoksia: 10

IS-Plussan kokki Prisca Leclerc on isän puolelta ranskalainen. Hän on syntynyt Pariisissa, mutta käynyt koulunsa Suomessa.

Prisca on kouluttautunut ruokatuottajaksi ja työskennellyt ruokajuttujen parissa kymmenen vuotta. Hän on kirjoittanut kaksi keittokirjaa, Tarte tatin (2015) ja Mokkapala (2017).

Prisca haluaa tehdä monipuolista, vaivatonta ja maukasta ruokaa sesongin raaka-aineista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit