Sieni, jota voi luulla herkkutatiksi, mutta onkin karmiva – voi yksinään pilata koko aterian

Herkkutatit ovat maukkaita ja helppokäyttöisiä sieniä, mutta erehdyksessä sienikoriin voi päätyä myös sappitatti, jonka kitkeryys pilaa koko aterian.

Kuvassa oleva herkkutatti on nimensä mukaan mainio ruokasieni.

29.7.2020 16:25

Herkkutatti on nimensä mukaan herkkua, kuvaillaan Anu Palevaaran ja Päivi Hentun vuonna 2018 ilmestyneessä Sienikoto -kirjassa.

Kirjassa kerrotaan myös, että ryhmään kuuluu useita lajeja ja erinomaisia ruokasieniä. Herkkutatin lisäksi esimerkiksi kangastatti, voitatti, tammenherkkutatti ja männynherkkutatti ovat esimerkkejä maukkaista ruokasienistä.

Herkkutatteja voi löytää koko maasta. Luontoportti kertoo sivuillaan, että herkkutatin satoaika on lokakuulle asti. Sitä voi löytää havumetsistä, tuoreista ja moreenipohjaissta kangasmetsistä, metsänlaiteilta ja puistoista. Sivuilla mainitaan, että herkkutatti on kuusen juurisieni.

Tatit, jotka kannattaa jättää metsään

Me Naiset kertoi taannoin myös tattilajikkeista, jotka eivät ole myrkyllisiä, mutta voivat aiheuttaa huonosti kypsennettynä vatsanväänteitä. Ne eivät ole myöskään yhtä herkullisia, kuin yllä mainitut tatit.

Jutussa kerrottiin, että suhteellisen harvinainen tauriontatti sekä sappitatti kuuluvat ryhmään, joka kannattaa jättää metsään.

Pieniä sappitatteja. Luontoportti kertoo sivuillaan, että parhaiten sappitatin erottaa herkkutateista jalan kuvioinnin ja värin perusteella. Herkkutattien jalassa on vaalea, usein tiheä verkkokuvio tummemmalla pohjalla ja niiden pillistö kellertyy vanhemmiten. Sappitatin jalkaa kiertää tumma, silmäkooltaan epäsäännöllinen verkkokuvio vaaleammalla pohjalla, ja sen pillistö punertuu iän myötä.

Isompi sappitatti.

Herkkutatti.

Sienikoto-kirjassa muistutetaan myös, että tattikori kannattaa tarkastaa kotona, jotta mahdollisesti mukaan eksyneet sappitatit eivät pilaisi koko sienisaalista karvaalla maullaan.

– Sappitatti on pahanmakuinen – niin pahanmakuinen, että yksi ainoa sieni pilaa koko aterian, Luontoportti-sivulla kuvaillaan.

Sama asia voi tapahtua kantarelleja poimiessa. Niiden kaksoisolento on valevahvero, jonka maku ei ole hyvä.

Männynherkkutatti on myös hyvä ruokasieni.

Lähteet: Luontoportti.fi, Anu Palevaara ja Päivi Henttu: Sienikoto (Readme 2018)

Juttu on julkaistu alun perin 6.9.2019.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit