6 maukasta tattireseptiä: Keittiöpäällikön suosittelema pikaohje on ihanan yksinkertainen ja herkkua tulee - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

6 maukasta tattireseptiä: Keittiöpäällikön suosittelema pikaohje on ihanan yksinkertainen ja herkkua tulee

Metsät tarjoavat nyt parastaan: marjoja ja sieniä.

Julkaistu: 28.7. 13:28

Herkkutattien satokausi on nyt käynnissä. Näillä ohjeilla loihdit sienistä maukkaita herkkuja.

Herkkutateista on tulossa tänä kesänä huippusato, Ilta-Sanomat kertoi maanantaina. Siihen on vaikuttanut lämmin kesäkuu ja sopiva määrä sateita.

Herkkutattien satoaika alkaa heinäkuussa ja voi jatkua alkusyksyyn saakka. Luontoportti.fi-sivuston mukaan parhaiten herkkutatteja löytää havumetsistä sekä tuoreista ja moreenipohjaisista kangasmetsistä.

Paista pannulla voissa

Herkkutateista voi valmistaa monenlaista ruokaa, mutta yksinkertaisin tapa voi olla myös toimivin, helsinkiläisen ravintola Nokan keittiöpäällikkö Ari Ruoho toteaa.

Hän suosii niiden käyttämistä tuoreeltaan.

– Niitä voi syödä ihan raakanakin. Herkkutatit voi esimerkiksi siivuttaa hyvin ohkaisiksi, siinä hyvä työkalu on mandoliini. Hieman vain suolaa päälle ja ne maistuvat vaikka salaatissa.

Toinen hyvä valmistustapa on myös simppeli ja helppo.

– Ihan vain pannulla paistamalla. Kun on hyvä pannu, voita ja mahdollisesti sipulia, niistä saa herkullisia. Maistuvat hyvin vaikka perunan seassa. Sienillä voi maustaa myös vaikka jauhelihan, Ari Ruoho kertoo.

Jos tatteja haluaa säästää myöhempää käyttöä varten, ne kannattaa kuivattaa.

Koostimme Ilta-Sanomien Ruokalan reseptiarkiston parhaita tattiohjeita.

Sienikeitto on loppukesän ja alkusyksyn herkku.

Sienikeitto

Herkkutattipasta

Tattitäytteiset kaalikääryleet

Pekoni-sienipiirakka

Sienirisotto vaatii kärsivällisyyttä, mutta palkitsee kokin.

Tattirisotto

  • 100 g tatteja

  • 4 dl risottoriisiä esim. carnaroli tai vialano nano

  • 1-1,2 l kasvislientä

  • 1 sipuli

  • 2 rkl oliiviöljyä

  • 4 rkl parmesanraastetta

  • 1 rkl hienonnettua persiljaa

  • sitruunan mehua

  • suolaa ja mustapippuria

Valmistusohjeet

  1. Kuumenna öljy paksupohjaisessa kattilassa ja kuullota sipuli ja riisi, älä anna ruskistua.

  2. Kuumenna liemi, lisää tattien jalat liemeen. Siivilöi tattien jalat pois.

  3. Lisää noin 2 dl kuumaa lientä ja keitä niin, että liemi on lähes imeytynyt riisiin.

  4. Lisää toiset 2 dl lientä ja toista, kunnes riisi on kypsää. Kuutio tai viipaloi tatit ja paista nopeasti pannulla.

  5. Sekoita risoton joukkoon parmesanraaste, älä anna enää kiehua. Mausta ja tarkista maku.

  6. Lisää tatit risoton joukkoon tai asettele paistetut viipaleet annoksen päälle.

  7. Parhaimmillaan risotto on tarjoiltaessa löysää, kuitenkin niin että kaikki neste on imeytynyt.

Resepti: Jyrki Sukula

 

Sienipizza

(2 pellillistä tai useampi pieni pizza)

Taikina:

  • n. 5 dl durumvehnäjauhoja

  • 11 g kuivahiivaa

  • 1 tl suolaa

  • 2 rkl ekstra neitsytoliiviöljyä

  • 2 ½ dl lämmintä vettä

Täyte:

  • 120 g ranskankermaa

  • 1 tl sitruunan raastettua kuorta

  • mustapippuria

  • suolaa

  • 5 lehteä lehtikaalia

  • ½ l kuutioituja ja paistettuja metsäsieniä (tatit voi käyttää myös raakana)

  • 4 valkosipulinkynttä

  • salvianlehtiä

  • 150 g voimakasta juustoraastetta

Valmistusohjeet

  1. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää öljy ja vesi ja vaivaa taikinaa voimakkaasti, kunnes se muodostaa tiiviin, pehmeän ja kimmoisan pallon.

  2. Lisää jauhoja alustamisen puolessa välissä, jos taikina tuntuu jäävän liian pehmeäksi.

  3. Anna taikinan kohota lämpimässä paikassa leivinliinan alla pari tuntia.

  4. Ota taikina kulhosta ja jaa se kahteen osaan. Vaivaa vähän aikaa leivinalustalla ja kauli pellin kokoiseksi ohueksi taikinaksi.

  5. Toista sama lopulla taikinalla. Nosta taikinat leivinpaperin päälle tai suoraan hieman voidellulle pellille.

  6. Sekoita ranskankerman joukkoon sitruunankuorta, suolaa ja pippuria. Levitä se pohjien päälle tasaisesti.

  7. Ruodi lehtikaalit ja hienonna ne veitsellä ohuiksi siivuiksi.

  8. Siivuta tatit ja valkosipulinkynnet. Levitä täytteet pizzoille ja ripottele päälle salvian lehtiä ja juustoraastetta.

  9. Paista kuumassa 250-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia.

  10. Voit halutessasi paistaa lehtikaalin ja tatit ennen pizzaan lisäämistä, mutta se ei ole välttämätöntä.

Tatit sopivat loistavasti myös pizzaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit