Hollantilainen pannukakku rahkavaahdolla, savukala-shakshuka ja bretagnelaiset krepit eli galettet – ihanat viikonloppuruoat - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

Pannariohje, joka kannattaa ottaa talteen – superkuohkea ja pinnalta rapea

Hollantilainen pannukakku on erityisen kuohkea ja pinnalta rapea.

Julkaistu: 25.7. 11:52

Jos ei kesäaikaan aina jaksa tehdä lounasta, voi aamupalasta tehdä hieman tuhdimman.

Savukala-shakshukassa on suomalaisia makuja.

Bretagnelaiset krepit eli galettet tehdään tattarijauhoista ja sisään kääräistään kinkkua, juustoa ja kananmuna.

Herkkusuille aamupalaksi käy aivan hyvin hollantilainen pannukakku rahkavaahdon ja mansikoiden kera.

Hollantilainen pannari

  • 3 kananmunaa

  • 1,25 dl vehnäjauhoja

  • suolaa

  • 2,5 dl maitoa

  • 1 rkl voita

  • 1 dl kermaa

  • 1 rkl vaniljasokeria

  • 200 g rahkaa

  • 1 l mansikoita

Kuumenna uuni 200 asteeseen. Vatkaa munat sähkövatkaimella (vispiläkin käy, vatkaimella tulee kuohkeampaa), kunnes munat vaahtoutuvat.

Lisää suola ja jauhot pikkuhiljaa samalla vatkaten. Lisää sitten maito.

Voitele uuninkestävä paistinpannu (tai pieni uunivuoka) ja kaada taikina pannuun. Paista uunin ylätasolla 30–35 minuuttia.

Vatkaa kerma vaahdoksi vaniljasokerin kanssa, sekoita joukkoon rahka.

Tarjoa pannari kermarahkan ja mansikoiden kera.

Valmistusaika: 45 minuuttia

Annoksia: 4–6

Galettien sisään voi kääräistä melkein mitä vain suolaista, kuten avokadoa, tomaatteja tai kalaa.

Bretagnelaiset galettet

  • 0,5 dl vehnäjauhoja

  • 1,5 dl tattarijauhoja

  • 3 dl vettä

  • 1 kananmuna

  • 0,5 tl suolaa

  • 4 siivua kinkkua

  • 12 siivua gruyére- tai emmentaljuustoa

  • sinappia

  • voita

  • öljyä

  • 4 kananmunaa

  • herneitä

Valmista taikina pari tuntia aikaisemmin tai edellisenä iltana. Sekoita jauhot keskenään kulhossa.

Sekoita joukkoon vesi kolmessa erässä. Vatkaa joukkoon kananmuna ja mausta suolalla. Jätä taikina turpoamaan pariksi tunniksi tai laita jääkaappiin yöksi.

Jos taikina on yön aikana kovasti paksuuntunut, lisää hieman maitoa ennen paistamista.

Valmistele kinkkusiivut. Levitä jokaisen pinnalle ohuesti sinappia ja taittele kahteen tai neljään riippuen siivun koosta.

Viipaloi juustoa. Sulata voi paistinpannulla ja paista galettet yksitellen. Aseta valmis galette annoslautaselle, ja aseta päälle kinkku ja juustoviipaleet.

Paista sitten kananmunat hiljaisella lämmöllä, ja aseta paistetut munat galettien päälle. Taittele galette ja viimeistele makeilla herneillä.

Valmistusaika: 20 minuuttia + taikinan turvotus

Annoksia: 4

Lämminsavulohi tarjoillaan fenkolilla ja sipulilla maustetulla tomaattipedillä

Savukala-shakshuka

  • 1 fenkoli

  • 2 sipulia

  • oliiviöljyä

  • puolikas ruukku lehtipersiljaa

  • 1 tl suolaa

  • 1 tl paprikajauhetta

  • reilusti mustapippuria myllystä

  • 400 g tomaattimurskaa

  • n. 250 g lämminsavulohta

  • kananmunia

Poista fenkolin kanta ja päällimmäinen kerros, jos se on kuivahtanut, ja pese. Leikkaa fenkoli puoliksi ja viipaloi puolikkaat.

Leikkaa sipulit viipaleiksi. Lorauta paistinpannulle reippaasti oliiviöljyä, ja kuullota sipuli ja fenkoli pehmeiksi. Hienonna lehtipersilja.

Lisää lehtipersilja pannulle, kuullota vielä hetki ja mausta. Sekoita kasvisten joukkoon tomaattimurska, anna kiehahtaa.

Riko päälle kananmunat, säädä liesi hiljaiselle ja laita kansi päälle, kunnes munat ovat kypsiä.

Viimeistele shakshuka savukalalla ja lehtipersiljalla.

Valmistusaika: 30 minuuttia

Annoksia: 4

IS-Plussan kokki Prisca Leclerc on isän puolelta ranskalainen. Hän on syntynyt Pariisissa, mutta käynyt koulunsa Suomessa.

Prisca on kouluttautunut ruokatuottajaksi ja työskennellyt ruokajuttujen parissa kymmenen vuotta. Hän on kirjoittanut kaksi keittokirjaa, Tarte tatin (2015) ja Mokkapala (2017).

Prisca haluaa tehdä monipuolista, vaivatonta ja maukasta ruokaa sesongin raaka-aineista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit