Vertailimme marinoidut lihat: Paketissa jopa kolmannes muuta kuin lihaa - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

Vertailimme marinoidut lihat: Paketissa jopa kolmannes muuta kuin lihaa

Ravitsemusterapeutin mukaan valmismarinadien suurin ongelma on suola. Lihavalmistajan mukaan ihmiset tarvitsevat helpotusta arkeen.

Valmiiksi marinoidut lihat ovat suosittuja, koska niistä saa arjessa ruokaa nopeasti.­

18.6. 11:02

Suomalaiset suosivat marinoituja lihatuotteita, vaikka niissä saattaa olla jopa kolmannes jotain muuta kuin lihaa. Laillistettu ravitsemusterapeutti Henna Rannikko arvioi, ettei moni ostaja välttämättä tiedosta muiden aineiden osuutta tuotteen sisällöstä ja sitä, miten paljon lihan osuus voi vaihdella.

– Kuluttajat eivät välttämättä ota huomioon, ettei tuote ole kokonaan lihaa, kuten marinoimattomat valmisteet, Rannikko sanoo.

Näin vertailu tehtiin

Ilta-Sanomat vertaili kuutta valmiiksi marinoitua lihatuotetta kotikäytössä olevalla ruokavaa’alla. Pakkausten sisältö punnittiin ennen ja jälkeen paistamisen.

Ennen paistamista lihoista valutettiin liiallinen marinadi pois siivilässä. Tuotteiden paino väheni marinadin valuttamisen ja paistamisen jälkeen 13–32 prosenttia. Lopullinen paino vastasi hyvin pakkauksissa ilmoitettua lihan osuutta, mikä oli tuotteesta riippuen 65–87 prosenttia.

Testi tehtiin kotikäytössä olevalla ruokavaa’alla.­

Tuloksia lukiessa on huomioitava se, ettei marinadia huuhdeltu lihoista kokonaan pois. Paistetuissakin lihoissa oli siis yhä jäljellä marinadia. Toisaalta myös marinoimattoman lihan paino pienenee paistettaessa.

Kanamestarin yrtti-valkosipuli kanafileiden paino putosi 83 grammaa kypsennettäessä.­

Erot tuotteiden välillä suuria

Erilaisten marinoitujen tuotteiden käsittely samaan aikaan havainnollisti joka tapauksessa hyvin sen, että marinoidussa lihatuotteessa iso osa painosta on jotain muuta kuin lihaa ja erot tuotteiden välillä ovat suuria.

Esimerkiksi Lidlin Kanamestarin yrtti-valkosipuli-sisäfileissä lihan osuudeksi ilmoitetaan pakkauksessa 87 prosenttia, eikä tuotteesta tuntunut irtoavan marinadia.

Saman merkin hunajamarinoiduissa fileesuikaleissa lihan osuus on 14 prosenttiyksikköä vähemmän eli 73 prosenttia tuotteen painosta. Marinadia valui siivilän läpi runsaasti ja sitä tuntui jäävän paljon myös paistetun tuotteen ympärille.

Suolaa ja sokeria

Ravitsemusterapeutti Rannikko suosittelee, että terveellisestä ruokavaliosta kiinnostuneet maustaisivat lihan itse.

Pienemmän lihan osuuden takia proteiinin määrä jää marinoiduissa lihatuotteissa yleensä 15–16 prosenttiin, kun maustamattomassa lihassa proteiinia on vähintään 20 prosenttia.

Vertailimme kuutta valmiiksi marinoitua lihatuotetta.­

Valmismarinadien isoin ongelma on Rannikon mukaan iso suolan määrä. Sadassa grammassa valmiiksi marinoitua lihaa voi olla yli gramma suolaa.

– Jos syö tällaisia tuotteita kaksi kertaa päivässä miehelle sopivalla annoskoolla, saa koko päivälle suositellusta suolan saannin enimmäismäärästä jo 60–80 prosenttia pelkästään näistä lihatuotteista, Rannikko havainnollistaa.

Juttu jatkuu grafiikan jälkeen.

Marinadeissa on usein myös sokeria, mutta merkittävästi vähemmän, ja myös suositeltu sokerin saannin enimmäismäärä terveellisessä ruokavaliossa on suolaa merkittävästi suurempi.

Marinoitujen lihatuotteiden sokerilla ei siis ole kokonaisruokavalion kannalta juuri merkitystä. Rannikon mukaan myöskään marinoitujen tuotteiden lisäaineiden määrät eivät kohtuullisessa käytössä ylitä niille annettuja päivittäisiä hyväksyttäviä enimmäissaantimääriä.

– Toisaalta voi kysyä, että tarvitseeko elimistöni lisäaineita mihinkään? Ei tarvitse. Itse maustaessa niitäkään ei tule, Rannikko sanoo.

Helppous kiinnostaa

HKScanin lihaliiketoiminnan johtaja Mikko Järvinen on eri mieltä Rannikon kanssa niin kuluttajien tietämyksestä kuin marinoitujen tuotteiden hyödyistä. Järvisen mukaan kuluttajat tietävät, mitä ostavat.

– Meille ei ole tullut palautetta, etteikö lihan määrää olisi ymmärretty. Se lukee selkeästi pakkauksessa, mutta toki se vaihtelee, miten hyvin pakkaustekstejä luetaan, Järvinen sanoo.

Hänen mukaansa palautetta ei tule myöskään liiasta suolasta.

– Enemmänkin arvostetaan sitä, että on mahdollista saada valmis ruoka aikaiseksi ilman, että tarvitsee itse lisätä mitään. Ja mikä on suolan osuus, jos maustetaan kotona itse?

Valmismarinadeissa on lisäaineita tuotteen maun, säilyvyyden ja rakenteen takia. Järvinen huomauttaa, että iso osa niistä on luontaisista raaka-aineista saatuja. Esimerkiksi erilaiset dekstriinit voivat kuulostaa kuluttajan korvaan pahalta, mutta ovat tärkkelystä.

Järvisen mukaan HKScan on saanut grillaustutkimuksissa palautetta siitä, että marinadit sotkevat grilliä, mutta se ei estä niiden ostamista.

– Ilmeisesti valmiiksi marinoitujen tuotteiden helpottava rooli arjessa on niin merkittävä, että niitä ostetaan siksi paljon.

HKScanin tietojen mukaan Suomessa myydyistä broilerituotteista yli 60 prosenttia on valmiiksi marinoituja tai maustettuja. Jos mukaan lasketaan miedosti suolatut tuotteet, muita kuin maustamattomia tuotteita menee noin 70 prosenttia kokonaismyynnistä.

Lihatuotteissa luvut ovat 40 ja 50 prosenttia. Luvuissa ei ole mukana jauhelihaa. Kesällä grillikausi kiihdyttää marinoitujen tuotteiden myyntiä entisestään.

”Ruoanlaitossa kyse on paljolti tottumuksesta ja tavasta”

Rannikkokin pitää hyvänä asiana sitä, jos marinoidut tuotteet kannustavat kotiruuan tekoon. Hän suosittelee valitsemaan niistä sellaisia tuotteita, joiden lihapitoisuus on korkeampi ja suolan osuus korkeintaan alle prosentin. Ja, kun taidot karttuvat, edes välillä voisi kokeilla myös marinoimatonta lihaa.

– Myös ruoanlaitossa kyse on paljolti tottumuksesta ja tavasta. Ehkä voi katsoa marinoidusta tuotteesta mallia, kokeilla marinoida itse ja saada siitä onnistumisen kokemuksen, Rannikko vinkkaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit