”Takuulla yksi parhaista asioista mitä voi grillissä valmistaa” – intohimoisten grillaajien Sarin ja Patrikin ohje kannattaa ottaa talteen - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

”Takuulla yksi parhaista asioista mitä voi grillissä valmistaa” – intohimoisten grillaajien Sarin ja Patrikin ohje kannattaa ottaa talteen

Vartaat ovat helppoja grillattavia. Näiden kanavartaiden marinadi on herkullinen.

Julkaistu: 12.6. 17:27

Makkaran ja lihojen tilalle tai toiseksi vaihtoehdoksi voi valmistaa vaikka maukkaita broilerivartaita. Nämä vartaat sulavat suuhun, tuoreessa ruokakirjassa kerrotaan.

Ruokakirjailija Sari Spåra ja hänen miehensä Patrik Spåra ovat intohimoisia grillaajia. Niin kutsuttuja himogrillaajia, voisi hyvinkin sanoa.

Pariskunta grillaa läpi kesän, mutta myös muina vuodenaikoina. Kesäretkillekin on aina pakattu mukaan pieni hiiligrilli.

Vuosien saatossa valmistetuista grilliherkuista syntyi tuore teos, Suuri grillauskirja (Readme). Yli 500-sivuisessa järkäleessä on runsaasti ohjeita perinteisemmistä grilliruoista ja makeista herkuista aina erikoisempiinkin ohjeisiin. Lisäksi ohjeissa on erilaisia lisukkeita, salaatteja ja dippejä.

– Useampi vuosi tähän meni, Sari Spåra kertoo kirjan valmistumisesta.

Pariskunnalla ei ole varsinaisia tiettyjä ja toistuvia lempigrilliruokia, sillä he kokeilevat usein erilaisia reseptejä. Sari kirjoittaa ylös onnistuneiden ruokien ohjeita.

– Vihkoja on kertynyt paljon, hän kertoo.

Suora ja epäsuora lämpö

Kirjassa on lisäksi perustietoa grillaamisesta. Ohjeissa mainitaan lämpötiloja. Niiden merkitys ei tule aina grillatessa mieleen. Joissakin grilleissä lämpömittari on valmiina.

Lämpömittarit ovat tärkeitä työvälineitä, Sari toteaa.

– On surullista, jos kalliit ainekset kärähtävät. Lämpömittarilla voi varmistaa sen, ettei esimerkiksi lihoja kypsennä liian kovassa lämmössä.

Kirjassa painotetaan, että rasvaiset ja pitkää kypsymistä vaativat lihat kannattaa aina kypsentää epäsuorassa lämmössä. Se tarkoittaa sitä, että grillattava ruoka on sivussa lämmönlähteeseen. Suorassa lämmössä lihan pintaan annetaan vain paistopinta.

Hiiligrillissä epäsuora lämpö tarkoittaa sitä, että hehkuvat grillihiilet on aseteltu grillin toiselle puolelle ja lihat kypsennetään hiilettömän puoliskon yläpuolella.

Kaasugrillissä epäsuora lämpö tehdään sammuttamalla osa polttimoista ja siirtämällä liha sammutetun polttimon puolelle, kirjassa kuvaillaan.

Helpot vartaat

Vaikka Spårilla ei ole erityisiä lempiruokia, pariskunnan grilliin sujahtaa useimmiten kasviksia ja broileria.

Kesän grillauksia ja vaikka juhannusta ajatellen kirjassa onkin helppo ja maukas vaihtoehto, jonka ohje kannattaa ottaa talteen. Ohje sopii varsinkin niille, jotka kaipaavat hieman kevyempää grillattavaa, kuin esimerkiksi isoja lihoja.

– Nämä vartaat ovat takuulla yksi parhaista asioista mitä voi grillissä valmistaa. Ne hurmaavat raikkaudellaan ja sulavat suuhun, kirjassa kuvaillaan.

Lime-korianteri-kanavartaat

(2–4 annosta)

 • n. 400 g kanafileitä, kuutioituna

Marinadi

 • n. 1⁄2 dl tuoretta korianteria hienonnettuna

 • 1 limen raastettu kuori

 • 2 limen mehu

 • 1 valkosipulinkynsi hienonnettuna

 • 11⁄2 rkl kalakastiketta

 • 11⁄2 rkl kookossokeria (tavallinenkin käy)

 • 2 tl inkivääriä, raastettuna

 • 1⁄2 tl suolaa (tai maun mukaan)

 • muutama kierros mustapippuria myllystä

Valmistusohjeet

 1. Sekoita marinadin ainekset yhteen ja laita kanafileet marinadiin.

 2. Anna marinoitua mielellään ainakin pari tuntia ennen grillausta.

 3. Ota liha ajoissa huoneenlämpöön ennen grillausta.

 4. Pujota kuutioidut fileet vartaisiin.

 5. Grillaa vartaita noin 200 asteessa noin 5–7 minuuttia riippuen fileiden paksuudesta.

Lähde ja resepti: Sari & Patrik Spåra: Suuri grillauskirja (Readme 2020)

 

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit