Ooh, mitä leipää! Pehmeääkin pehmeämpi focaccia ja täydellinen naanleipä - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

Ooh, mitä leipää! Pehmeääkin pehmeämpi focaccia ja täydellinen naanleipä

Focacciaan voi laittaa mitä yrttejä tahansa ja päälle voi halutessaan ripotella kirsikkatomaatteja ja oliiveja.

Julkaistu: 13.6. 13:14

Leipää on monenmoista ja suomalaiset ovat nyt leiponeet enemmän kuin aikoihin.

Tässä muutama herkku, joihin upotetaan kesäisiä yrttejä. Rooman aikainen focaccia saa makunsa yrteistä ja oliiviöljystä.

Naan on intialainen leipä, jonka voi kypsentää myös grillissä. Mureat parmesaanikeksit ovat hyvä vierasvara ja tosi helpot tehdä.

Focaccia

  • 0,5 dl vettä

  • ¼ paketti hiivaa

  • 1 rkl suolaa

  • 1 l vehnäjauhoja

  • hyvää oliiviöljyä

  • 2 oksaa timjamia

  • 2 oksaa rosmariinia

  • 2 oksaa meiramia

  • 1,5 tl sormisuolaa

Tarvitset vuoan kokoa 35 x 25 cm.

Sulata hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola ja jauhot.

Vaivaa noin 5 minuuttia, kunnes taikinasta tulee yhtenäinen ja se irtoilee käsistä.

Öljyä uunivuoka ja kaada taikina vuokaan. Levittele taikina käsin vuokaan. Peitä muovikelmulla ja nosta yöksi jääkaappiin kohoamaan.

Kuumenna uuni 180 asteeseen. Ota vuoka jääkaapista. Hienonna yrtit. Painele taikinaan sormilla koloja.

Kaada päälle noin puoli desilitraa oliiviöljyä, ripottele päälle yrtit ja sormisuolaa. Nosta uuniin noin 30 minuutiksi, kunnes focaccia on saanut hieman väriä.

Valmistusaika: 20 minuuttia + kohotus yön yli

Annoksia: n. 10 palaa

Naanleivällä kuuluu dipata viimeiset soossit lautaselta tai nauttia ihanan raikkaan raita-kastikkeen kera vaikka alkupaloiksi.

Valkosipuli-korianteri-naanleipä ja raita

  • 1,5 dl turkkilaista jogurttia

  • 25 g voita sulatettuna

  • 2 tl kuivahiivaa

  • 1 tl sokeria

  • 1 dl lämmintä vettä

  • 4,5 dl jauhoja

  • 2 tl suolaa

  • 0,5 dl korianteria hienonnettuna

  • 1 valkosipulinkynsi

  • oliiviöljyä

Raita

  • 1,5 dl turkkilaista jogurttia

  • 7 cm:n pätkä kurkkua

  • 0,5 tl savupaprikajauhetta

  • ripaus suolaa

Ota jogurtti ajoissa huoneenlämpöön. Sulata voi.

Mittaa hiiva, sokeri ja lämmin vesi pieneen astiaan ja sekoita. Anna hiivaseoksen olla, kunnes siihen muodostuu pieni vaahto.

Mittaa jauhot ja suola tilavaan kulhoon.

Hienonna valkosipuli ja korianteri ja sekoita jogurtin joukkoon. Sekoita hiivaseokseen huoneenlämpöinen jogurtti ja voi.

Kaada seos pikkuhiljaa jauhojen sekaan puuhaarukalla sekoittaen, kunnes taikina on tasainen.

Vaivaa taikinaa pari minuuttia, kunnes taikina irtoilee vähän käsistä. Voitele nostatuskulho oliiviöljyllä ja kaada taikina siihen.

Pyörittele taikinaa, jotta se ottaa pintaansa öljyä ja anna kohota kaksi tuntia lämpimässä liinan alla.

Valmista raita. Leikkaa kurkku pieniksi kuutioiksi ja sekoita jogurtin joukkoon. Mausta savupaprikalla ja suolalla.

Nosta jääkaappiin odottamaan.

Jaa kohonnut taikina kahdeksaan osaan ja pyörittele palloiksi. Painele pallot kevyesti jauhotetuilla käsillä pyöreiksi, noin sentin paksuisiksi leipäsiksi.

Kuumenna mieluiten valurautapannu kuumaksi. Lorauta pintaan hiukan rypsiöljyä.

Ota taikinaleipäsestä kiinni yhdestä kohdasta ja venyttele pisaran muotoon. Aseta pannulle paistumaan.

Paista molemmin puolin, kunnes naan on kypsä ja rapea pinnaltaan. Leivät voi kypsentää myös grillin paistolevyllä.

Tarjoa raidan kanssa.

Valmistusaika: 30 minuuttia + kohotus 2 tuntia

Annoksia: 8 naania

Mureat parmesaanikeksit sulavat suuhun.

Parmesaani-rosmariinikeksit

  • 75 g voita

  • 3 dl jauhoja

  • 2 dl (150 g) parmesaanijuustoa hienoksi raastettuna

  • 2 rkl rosmariininlehtiä hienonnettuna

  • salviaa koristeeksi

  • suolaa

  • mustapippuria

Ota voi ajoissa huoneenlämpöön pehmenemään. Raasta parmesaani hienoksi raasteeksi ja hienonna rosmariinin lehdet.

Nypi voi ja jauhot ryynimäiseksi.

Lisää rosmariini, juustoraaste ja puoli teelusikallista suolaa. Painele taikinasta tasainen ja kaulittava.

Laita uuni lämpiämään 175 asteeseen.

Kauli taikina kevyesti jauhotetulla alustalla noin sentin paksuiseksi. Leikkaa muotilla ympyröitä, noin 5–6 senttimetriä halkaisijaltaan.

Siirrä keksit leivinpaperille pellille ja nosta uuniin 12–15 minuutiksi. Irrota salviasta ja rosmariinista lehtiä.

Kun keksit ovat olleet uunissa noin minuutin tai kaksi, paina yrtinlehdet koristeeksi keksien päälle.

Jatka paistamista, kunnes keksit saavat reunoihin hieman väriä. Nosta uunista jäähtymään. Keksit kiinteytyvät jäähtyessään.

Valmistusaika: 30 minuuttia

Annoksia: 20 keksiä

 

IS-Plussan kokki Prisca Leclerc on isän puolelta ranskalainen. Hän on syntynyt Pariisissa, mutta käynyt koulunsa Suomessa.

Prisca on kouluttautunut ruokatuottajaksi ja työskennellyt ruokajuttujen parissa kymmenen vuotta. Hän on kirjoittanut kaksi keittokirjaa, Tarte tatin (2015) ja Mokkapala (2017).

Prisca haluaa tehdä monipuolista, vaivatonta ja maukasta ruokaa sesongin raaka-aineista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit